• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama, šut sa pola - Španija ide u polufinale!

Autor mondo.rs

Dramatičnu utakmicu odigrali su Grci i Španci. Na kraju je sve stalo u pokušaj Adentokunpa sa pola terena - neprecizno!

Mladi, tamnoputi Grk Janis Adentokunpo mogao je da završi jednu eru u evropskoj košarci i košem sa pola terena, verovatno, isprati neverovantog Pau Gasola sa evropskih prvenstava.

Nije pogodio!

Svih 40 minuta košarke stalo je u tih sekund, sekund i po koliko je, uz zvuk sirene, putovala lopta sa polovine terena do table, u finišu dramatične utakmice četvrtfinala Evropskog prvenstva - Španci idu u polufinale, Grci u razigravanje za pozicije 5, 6, 7 i 8.

Španija – Grčka 73:71 (14:14, 25:18, 16:25, 18:14)!

Pre toga, na drugoj strani, strelac 27 poena (14 u prvom poluvremenu) Gasol promašio je dva od četiri slobodna bacanja u poslednjih 15 sekundi i omogućio prvo Kostasu Slukasu da trojkom uvede meč u dramu (72:71), a potom i Adentokunpu da pogodi jedan od najvećih šuteva u novijoj istoriji košarke.

Mladi NBA as imao je taman toliko vremena, nakon što se lopta odbila u polje na 2,7 sekundi pre kraja, da stigne do polovine terena i proba iz trka, ali realno nije bio ni blizu.

Razloge praza bi Grci, pre svega, trebalo da potraže u odbrani koju je Serhio Ljulj odigrao nad legendarnim Vasilisom Spanulisom (4/14 iz igre) i odbrani koju grčki centri nisu odigrali nad Gasolom, pa tako najveći deo krivice i pada na pleća selektora Fociosa Kacikarisa, koji je dozvolio da "heleni" sedam minuta u poslednjoj četvrtini budu bez koša iz igre (!?).

Koliko god da je Španija neubedljiva u odnosu na prethodne sezone, to je bilo sasvim dovljno da prođu u polufinale, gde će se sastati sa boljim iz meča Francuska - Letonija.

Izvor: MONDO


Ovo je četvrti uzastopni put da Grci "idu kući" (ne bukvalno) posle mečeva sa Špancima.

Bila je 1998. godina i četvrtfinale Svetskog prvenstva u Atini, kada su Grci, bodreni frenetičnom publikom, pobedili Španiju 69:62 i izborili polufinale sa Jugoslavijom, koje su po navici izgubili.

Od tada, do danas, Grčka na velikim takmičenjima nije izbacila Španiju u eliminacionoj rundi – tačnije poražena je tri puta, računajući i finale Svetskog prvenstva 2006. godine u Japanu, kada je bilo tužnih 70:49.

I u polufinalu Eurobasketa 2009. u Poljskoj, kao i u osmini finala Mundobasketa 2010. u Turskoj, Španija je bila bolja – 82:64 i 80:72.

Tek pre dve godine, ali u grupnoj fazi na EP u Sloveniji, Grci su uzeli "skalp" Špancima (80:72) i nagovestili da bi ove sezone, u prvom četvtfinalu Eurobasketa 2015 mogli da definitivno skinu sa scene jednu od najdominantnijih generacija u istoriji košarke. Međutim, od toga nije bilo ništa, iako su serijom 10:0 na početkom drugog poluvremena "heleni" nagovestili da bi mogli da još večeras obezbede Olimpijske igre u Brazilu i pošalju Špance u razigravanje.


Anketa

Ko će pobediti u četvrtfinalnom meču Španija - Grčka?

  • Španija

    33.33% (13)

  • Grčka

    66.67% (26)

Ko će pobediti u četvrtfinalnom meču Španija - Grčka?

Rezultati




Bilo je jasno od prvog minuta utakmice da će Grci pokušati da uspore tempo do maksimuma i svedu meč na 65-70 poena, što im je povremeno i uspevalu šutiranjem tek posle 20. sekunde napada, ali plan je u prvom poluvremenu propao delom i zbog toga što odbrana nije imala rešenje za "pik" Španaca.

Ako lopta iz "pika" nije išla pod koš za Pau Gasola, koji je sasuo 14 poena u obruč Grka u prvom poluvremenu, išao je pas na stranu odakle je Nikola Mirotić ubacio 12 poena za 20 minuta.

U jednoj situaciji je i Gasol bio asistent Mirotiću, pogledajte.



S njihovih 26 od 39 ubačenih, Španci su u poslednjih 15 sekundi ušli sa 39:30, ali je Janis Burusis na šest sekundi pre kraja prvog poluvremena spustio loptu u koš za "minus 7".

Jorgos Printezis ubacio je devet poena i serijom od pet poena u nizu donekle ublažio seriju Španaca koja je počela kod rezultata 29:25, dok su se španski pokretljivi bekovi smenjivali na Vasilisu Spanulisu i zadržali ga na četiri poena.

Ali, znamo to odavno, "Bili" uglavnom proradi pred kraj meča!

Međutim, nije "Bili", već Nik. Početkom drugog poluvremena, trio Kalates-Kufos-Printezis, poveo je Grke iz jake odbrane (dve blokade, dve ukradene lopte) do brze i efektne igre u napadu, a serija 10:0 Grka završena je zakucavanjem Kufosa za 46:42, međutim...

...da je majstor, Gasol je tada podsetio svojim prvim košem van reketa na utakmici - trojkom!

Neverovatni Gasol je posle te trojke dao još OSAM poena do kraja treće četvrtine i bukvalno sam sprečio Grke da u toj deonici naprave veći preokret od ovog - sa minus sedam, na polus dva, uz samo 16 primljenih poena.

Od tih 16, 11 je dao Gasol.

On je bio na klupi na otvaranju četvrte četvrtine, poput Spanulisa, kada su Španci napravili seriju preko neuništivog Felipea Rejesa i  skočnog Mirotića, koji je zakucavanjem iz kontre, preko Janisa Adetokumba naterao Fociosa Kacikarisa da zatraži tajm-aut, ali minut odmora nije ohladio Špance, naprotiv.

Oni su postigli još dva poena u tranziciji za 62:57, kada je na teren morao Spanulis, a loptu u koš poslao, konačno, Adetokumbo - trojka za 62:60.

Evo jedne od blokada koje su Španci "popili" u trećoj četvrtini.


Ta trojka Adetokumba, bio je poslednji koš iz igre koji će Grci pogoditi sve do minut i po pre kraja, kada je Mirotić s četiri ubačena penala doveo Španiju do 68:61. U potpuno haotičnoj igri, koji su na obe strane terena frenetičnom borbenošću i potpunom dekoncentracijom inicirali Grci, Kalates je iz kontre uspeo da pogodi za 68:63 i izazove Serhija Rodrigeza na promašaj sa slobodnih bacanja za 69:63, posle čega je Kalates ubacio još jednu dvojku za, tada već alarmantnih 69:65.

Posle minuta odmora, Gasol je ubacio samo jedan penal za 70:65, a Adentokumbo pokupio loptu i, pored otvorenog Spanulisa, odlučio da je doda Kalatesu - bio je u pravu, jer je ovaj igrač ubacio i trojku za 70:68, na 13,6 sekundi pre kraja, ali je Španija na to odgovorila instant kontrom, pa je Kalates s leđa morao da ruši Rodrigeza i zaradi petu ličnu.

Ovog puta, Rodrigez je ubacio oba slobodna bacanja (72:68), tako da je Kacikaris nacrtao akciju iz tajm-auta za Spanulisa i pogrešio. Ljulj mu je ušao u telo i isforsirao "air ball", ali su se Grci nekako dokopali lopte i vratili na 6,75 gde je bio do tada zapostavljeni Kostas Slukas - nova trojka za još veću dramu, 72:71.

Gasol je tada, namerno ili slučajno, ubacio samo prvo bacanje i dao šansu Adetokumbu da se proslavi, ali se to nije dogodilo ovog puta. Ovaj mladić završio je meč sa 12 poena i 17 skokova.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC