• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spars vs Cedevita: Mešetari Tedeski i Ražnatović!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Omladinski košarkaški klub Spars iz Sarajeva najavio je podizanje tužbe protiv Cedevite iz Zagreba zbog nelegitimnog prelaska igrača Darka Baje, kadetskog reprezentativca Hrvatske.

Nihad Selimović, predsjednik sarajevskog kluba, rekao je između ostalog kako je uspjeh Sparsa počeo da smeta mnogima, pa su razni mešetari počeli sa se miješaju i ruše sve ono što je godinama uspješno građeno.

"Desi se da jedna Cedevita na bezobrazan način pokušava da nam uzme Darka Baju. Ugovor sa Bajom koji je i dalje maloljetan je potpuno validan, jer su ga potpisali i igrač i njegovi roditelji. Važi još dvije godine i sve njegove stavke su do sada ispoštovane, tako da je ugovor potpuno važeći. Cedevita je u nekoliko navrata pokušavala da nam ponudi neko mizerno obeštećenje, koje nismo prihvatili. To su iznosi od oko 50.000 evra. Međutim to je daleko ispod iznosa koji smo mi platili Vitezu i koliko smo uložili do sada u njega. U ugovoru je lijepo naglašeno da Spars određuje visinu obeštećenja i nećemo odustati od namjere da branimo naša prava", kaže Selimović i nastavlja:

"Zar treba jedan mali Spars da daje donaciju Cedeviti, koja svoj proizvod prodaje na bh. tržištu. To mu je malo (Emilu Tedeskiju, vlasniku Cedevite op.a.) i sada je, uz pomoć Miška Ražnatovića koji se predstavlja kao Bajin agent, došao da ruši naš kolektiv. Bajo je igrač koji je trebao biti stub našeg juniorskog tima zajedno sa Sanijem Čamparom i Amarom Gegićem. Da li se slučajno pojavio Ražnatović koji je imao umiješane prste u raspad Bosne. Način na koji su uništili Bosnu neće im proći kada su u pitanju Sparsi, jer ćemo se svim sredstvima suprotstaviti."

Izvor: MONDO/Samir Cacan



Selimović je dodao da je OKK Spars angažovao advokatski tim koji čine pravnici iz Slovenije i Njemačke koji već priprema tužbu koja će ići FIBA.

"Cedevita želi da ovaj klasični košarkaški transfer predstave FIBA kao želju roditelja da presele u Zagreb.Imamo materijalne dokaze da demantujemo tu njihovu priču. Do kraja sedmice će biti upućena tužba FIBA da se sankcioniše Cedevita. Oni mogu rigorozno sankcionisati klub kada su u pitanju krađe igrača. Bajo i njegovi roditelji ne mogu ništa potpisati jer ima važeći ugovor s nama. On se već 15 dana ne pojavljuje u klubu pa smo ga suspendovali o čemu je obaviješten naš Savez. Sve što za sada zvanično znamo jeste da je Cedevita zatražila izlazno pismo od KS BiH za Baju. Naravno, naš Savez je odgovorio da je igrač suspendovan i da ima važeći ugovor, tako da ne mogu izdati izlazno pismo. Dakle, nema ništa od njegove registracije i naredna stepenica je FIBA sud koji će presuditi u ovom slučaju", zaključio je Selimović temu vezanu za, kako tvrde, nelegalan odlazak Baje.



Iz Sparsa su najavili i dalje ulaganje u svoje omladinske pogone. Već četiri godine zaredom ovaj klub je šampion BiH u svim starosnim kategorijama osim u seniorskoj. Tim putem žele nastaviti i nakon odlaska šestorice igrača iz svoje škole. Najzvučnije transfere proteklog ljeta iz Sparsa su ostvarili Aleksej Nikolić koji je otišao u njemački Bamberg, zatim Nedim Buza u belgijski Ostende, te Edin Atić u grčki AEK.

"Dokaz našeg kvalitetnog rada u našem klubu su transferi koje smo ostvarili ovog ljeta. Istim putem želimo nastaviti. Sada počinjemo novi ciklus i stvaranje novih igrača. Zato je Marko Trbić vraćen da radi sa mlađim selekcijama, dok će Sead Bajić preuzeti seniorski tim. Naš naredni cilj je da napravimo igrača koji će direktno otići u NBA ligu", rekao je predsjednik Sparsa o planovima za budućnost.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC