• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muta Nikolić: Stojaković mi duguje 100 evra

Kad si dugo u novinarskom poslu, čini ti se da si sve priče već čuo. Teško da nešto može da te animira, da te pomeri…

 Muta Nikolić: Stojaković mi duguje 100 evra  Izvor: MONDO

Sve već znaš, pretpostavljaš ko će, kako i šta da kaže, da uradi… Samo se imena glavnih likova menjaju…

I onda se pojavi on. I nemoguće je pobediti osmeh. Teško je da ga ne gotiviš, a čak i ako uspeš, moraš da mu priznaš da je uvek zanimljiv, uvek drugačiji... Kad ne znaju šta da mu prigovore, pošto svake godine uzme bar po jedan trofej, sa klubom ili nekom reprezentativnom selekcijom, prebace mu da je neozbiljan... Miroslav Nikolić, doskorašnji trener Hemofarma, prevrće očima i kune se da ga to opasno nervira.

“To je problem sujetnih i ljubomornih. Nemaju šta da mi nadju, pa okolo pričaju da sam neozbiljan. Ej, čoveče, pa posao radim uvek maksimalno. Pitajte igrače! Jedan sam od ozbiljnijih kada je reč o radu i trudu. A kad smo u kafani, pijemo i šalimo se, normalno je da 'provaljujem'. Kakve to ima veze sa poslom?! To što neki šire tračeve je klasičan trzaj konkurencije. Uspešan sam u trenerskom poslu i trofeje i medalje niko ne može da mi oduzme…”, tvrdi jedan od najtrofejnijih i svakako najkontroverzniji srpski košarkaški trener Miroslav Nikolić za MONDO.

Onda Muta širi ruke i nastavlja:

“Takav sam kakav sam... Nisam demagog i diplomata kao neki, nikad ništa ne uvijam, jer to onda nisam ja. Uvek kažem sve što mislim, a mene istina nikad nije pogadjala. Volim istinu, a žao mi je što ona neke boli. Volim je, pa makar i na moju štetu! Sa mnom znaš na čemu si, nema foliranja i priča iza ledja…”

Koliko zaista Muta vredi, stvar je ličnog ubedjenja. Ali rezultati stoje iza njega. Vodio je anonimni BFC iz Beočina i od Topića, Topalovića i ostalih napravio tim koji je u finalnoj seriji plej-ofa imao 2:0 protiv Partizana. Posle je vodio Partizan i uzeo titulu, pa dva puta bio šampion Jugoslavije sa ekipom Budućnosti.

Njegova je bila i klupa Crvene zvezde, pa Radničkog sa Crvenog krsta, opet Zvezde, zatim Vojvodine, grčkog Apolona iz Patre, još jednom Budućnosti, i na kraju Hemofarma.

Usput, kao pomoćni trener muške seniorske reprezentacije uzeo je srebro na Olimpijskim Igrama u Atlanti 1996, zlato na Evropskom prvenstvu 1997, zlato na Svetskom prvenstvu 1998, bronzu na EP 1999, zlato na EP 2006. za mlade reprezentacije, a prošlog leta postao svetski šampion sa juniorskom reprezentacijom Srbije i tako mnogima dao domaći...

Ako se izuzmu poslednja dva poraza u Vršcu, evropski od Djirone i jadranski od Zadra, Hemofarm je ove sezone imao sasvim dobre rezultate - finale nacionalnog Kupa, osmina finala ULEB Kupa, treće mesto na tabeli NLB lige kolo pre kraja. Ipak, Muta je napustio vršački brod.

"Nisam podneo ostavku posle, nego pre utakmice sa Zadrom. Saopštio sam upravi pre meča, ja odoh. Isto sam rekao i igračima na poluvremenu. Na kraju sam to samo javno i potvrdio".

Šta je razlog?

"To što mi uprava nije verovala. Nisam hteo više tako da radim. Cele sezone pokušavam da ih ubedim da ovaj tim Hemofarma u ovom trenutku ne može više, ali oni su mislili drugačije. Tražili su i podmladjivanje i rezultate. Mislili su da to može zajedno. Pa, nisam ja madjioničar. Zna se šta se može, a šta je nerealno".

Iako je napustio Hemofarm i dalje puno veruje u klince iz Vršca.

"I dalje smatram da je neiskustvo jedini problem Hemofarma. Ekipa ima sjajnu evropsku perspektivu, evo pogledaj samo Milana Mačvana ili Bobija Marjanovića. Samo je potrebno da prebole dečije bolesti, a već za godinu biće to ekipica iz snova".

Šta očekujete u Superligi?

"Biće 'klanje'… Partizan je prvi favorit, najbolji su deset godina unazad, svake sezone. Uvek su stabilni, imaju dobar tim, najviše i najbolje su radili na postavljanju sistema, pa su svi najperspektivniji mladi igrači u prošlosti odlazili u Humsku. Vojvodina će biti najodmornija jer nije igrala Evropu, Zvezda i FMP su odlični, a tu je i Hemofarm... Svi hoće u finale plej-ofa, a ima samo dva mesta. A kad krene plej-of, sve moguće. Na primer, nekoj ekipi se, ne daj Bože, povrede dva igrača, pa sve ode u haos.”

Gde će Miroslav Nikolić dalje?

“Uvek kažem - ako bih otišao u inostranstvo, bilo bi to samo zbog love. Ali, hteo bih samo ambiciozan i ozbiljan klub, snažan u evropskim okvirima, jer bi svi rezultati zavisili od Evrolige. Samo to takmičenje priznajem i ono me zanima, jer sam sve osvajao osim titule klupskog šampiona Starog kontinenta. Ne treba ići preko bilo gde, samo da odeš. Znam kad sam bio u Grčkoj, koji je to bio haos… Izgubiš dve zaredom, pa gazde neće da te plate. Ili napraviš fenomenalne rezultate, pa ti opet ne daju pare."

Muta je već dve-tri godine kandidat za selektora seniorske reprezentacije, ali su ga često preskakali i nisu mu dali šansu.

“Hteo sam, stvarno, nemoj posle da bude da nisam hteo… Želeo sam da budem selektor i oduvek sam tražio da mi daju tu funkciju. Prošle godine u ovo vreme, iz Košarkaškog saveza Srbije pričali su kako je Moka Slavnić jedini kandidat za selektora. I ja sam bio kandidat, ali me nisu pominjali, niko me nije pomenuo… Lično, voleo bih da se uvek prijavi pet-šest kandidata, pa da se pošteno bira.”

I nedavno smo imali samo jednog kandidata…

“Dušan Ivković je pravo rešenje. Ozbiljan, autoritativan, odgovoran, vrhunski stručnjak. Neka radi, želim mu puno sreće.”

Može li Ivković da vrati Srbiju gde joj je u košarci i mesto?

“Nego šta! Siguran sam da bih u tome i ja uspeo, a kamoli Duda. Dobro je što je ima veliki autoritet, pa igrači neće smeti da otkazuju pozive u reprezentaciju, neće imati hrabrosti da odbiju takvo ime. A onda, na Evropsko prvenstvo 2009. idemo u kompletnom sastavu na medalju! Samo prvo treba da prodjemo te kvalifikacije.”

A kad će Muta da dodje na red da preuzme plave?

“Uvek sam bio uz reprezentaciju, bez obzira na funkciju, pa ću i dalje strpljivo da čekam priliku. Normalno da želim dobro našem nacionalnom timu, jer ćemo bez uspeha reprezentacije svi da propadnemo.”

Dobro, ‘ajmo malo na lakše teme. Ko je najbolji igrač koga je Muta Nikolić trenirao?

“Teško pitanje, baš ih je teško izdvajati. Znaš kako gledam na te stvari: važan mi je onaj koji mi pruži sve, koji se baca na beton za loptu… Ipak, broj jedan je Dejan Tomašević, koji direktno pravi razliku. Svaki trening te godine, kada je sa mnom bio u Budućnosti, bio je kao finale Evrolige. Drago mi je što sam godinama saradjivao sa takvim igračem.”

Ko su najbolji prijatelji iz “zlatnih reprezentativnih godina”?

“Željko Obradović i Nikola Lončar. Redovno smo na vezi i družimo se u svakoj prilici.”

A šta je sa čuvenim pričama o šutiranju sa pola terena, na kome ste namlatili silnu lovu?

“Eh, to je posebna priča… U staroj reprezentaciji kladio sam se najčešće sa Lončarom, Divcem, Djordjevićem, Stojakovićem… Sve sam ih ubijao u šutevima sa pola terena, jer sam stalno ubadao. Pre treninga, nas pet-šest damo po 100 evra i ko ubaci jednom ili najviše puta, nosi sve pare. Pedja Stojaković mi još duguje 100 evra, ali sad na to ide i velika kamata… Obično sam im uzimao pare, mada se dešavalo da i ja puknem, doduše retko. Najviše mi je uzeo Lončar, jednom čak 1.000 maraka. Prvi sam šutirao sa centra 5-4, a onda je loptu uzeo Loki i pogodio svih pet?! Hvala Bogu da sam ga psovao…”

Nedavno je lansiran novi srpski brend, rakija “Mutavka” iz “bureta” Miroslava Mute Nikolića. Potpuni hit…

“Rakiju smo pekli Vita šofer ekipe Hemofarma i ja, a ideja je, naravno, moja. Pekli smo je u etapama, mesec dana. Zove se 'Mutavka' zato što, kad popiješ jednu čašicu, odma’ zamutaviš. Od 200 kila čistog „hamburga“, bez petiljki, po najmodernijoj tehnologiji ispekli smo tačno 33 litra. Tehnologija je moja, a Vita je, u stvari, samo cepao drva i ložio... Flaše smo nabavili preko veze, imaju originalne zapušače, ali dobavljača držimo u tajnosti. Etiketu su mi radili po specijalnoj narudžbini u Beogradu, tačno 33 komada koliko ima flaša.

I jel’ dobra?

“Šta dobra, odlična rakija, pa na njoj piše se 'Vorld čempion'. Uradjena je i analiza u Etnološkoj stanici u Vršcu, imamo i sertifikat o geografskom poreklu i kvalitetu. Eto, ove 33 flaše, ograničena serija, i nema više do sledeće godine. Podelio sam skoro sve prijateljima. Svi su dobili osim mog pomoćnog trenera Kiće Rajkovića, jer me je previše zezao dok je trajala proizvodnja. Rekao sam mu kad smo završili pečenje, da je za njega flaša 1.000 evra, ali mu je sad ne bi dao ni da izvadi te pare. A pokušao je da me 'uradi' na foru, kao tražio je njegov čale, koji je moj prijatelj … Ostavio sam u šteku jednu flašu “Mutavke” i za tebe, da degustiraš…”

Super, znači kad se sledeći put vidimo biće “Živeli”!

“Neee, bre, može da se živi i na aparatima, kad se kuca kaže se 'U zdravlje!'”

"Ajde onda 'U zdravlje'"…

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC