• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP: Partizan "pojeo" Zvezdu!

Autor mondo.rs

Crno-beli u polufinalu Kupa Koraća napravili veliko iznenađenje, ubedljivo pobedivši branioca trofeja - 68:60.

Za Kup Srbije u sezoni 2015/16, trofej koji nosi ime po legendarnom Radivoju Koraću, boriće se u nedelju od 21 čas košarkaši Partizana i Mega Leksa.

Trogodišnja vladavina Crvene zvezde u ovom takmičenju prekinuta je u subotu uveče u "paklenoj" atmosferi, koju su navijači dva najveća srpska kluba kreirali u niškoj dvorani "Čair".

Prošle godine na istom mestu su crveno-beli najavili trijumfalnu sezonu, završenu sa tri osvojena trofeja, sada se Partizan revanširao, dokazavši da pobeda u okviru ABA lige pre mesec dana nije bila slučajna.

Crvena zvezda - Partizan 60:68 (13:17, 12:16, 14:19, 21:16)!

Jeste, Zvezdi je nedostajao jedan od ključnih igrača, povređeni prvi plejmejker Stefan Jović, ali ni crno-beli nisu bili u punom sastavu (Đumić, Vrabac, Andrić, Magdevski), na stranu priča o tome kada i kako je selektiran njihov tim.

Međutim, Aleksandar Džikić još jednom je odredio pravu taktiku, koju je njegovih 10 "ratnika" perfektno sprovelo u delo.

Dok se prošle godine uoči polufinala smatralo da su šanse za pobedu "50:50", sada je kvalitet "na papiru" bio na strani Zvezde (kladionice su mahom postavile hendikep na 7,5 poena), pretendenta na Top 8 Evrolige.

Crveno-beli jesu nešto bolje počeli meč, u osmom minutu vodili su 13:8, ali onda su upali u "kanal" i dozvolili rivalu da serijom od čak 18:0 potpuno preuzme konce u svoje ruke.

Partizan je preokrenuo na 26:13 i do kraja utakmice majstorski i iskusno čuvao vođstvo. Uglavnom dvocifreno.

Sada Džikiću i stručnom štabu ostaje da osveže ekipu i pripreme je za finale sa Megom, koja je u duelu sa Metalcem imala znatno manju potrošnju, posebno emotivnu.

Nema sumnje da će Grobari do kraja ispuniti "Čair" i da će sa te strane postojati preduslovi da Partizan posle četiri godine vrati Kup u svoje vitrine. Kakav će to samo biti test za mlade Megine talente, ali njihov trener Dejan Milojević izjavio je da u finalu želi upravo svoj bivši klub, pa eto - želja mu se ispunila!

Kao 25. januara u Pioniru, crno-beli su svim silama "udarili" na Maika Cirbesa, Kevin Džons na "četvorci" je bio isuviše krupan zalogaj za Kvinsija Milera - imao tri faula već u osmom minutu - a rešenost sa kojom su igrači Partizana jurili spoljne igrače protivnika po "perimetru" i intenzitet sa kojim su se zaletali na ofanzivni skok, sve su bili važni elementi ovog trijumfa.

Naravno, u košarci je najvažnija stvar probaciti loptu kroz obruč, a Partizan je - opet kao u prethodnom derbiju - imao nekoliko igrača koji su pogodili toliko bitnih šuteva da se to graniči sa nerealnim.

Murićeve trojke sa osam metara, Vilsonovi koševi iz svih pozicija, ispod i preko ruku čuvara, Džonsovi odavno prepoznatljivi šutevi sa pet do šest metara... Sve je to na ovoj utakmici ulazilo "kao ludo".

Kada se ima u vidu da je konkretan doprinos dao neiskusni Koprivica, da je Andreja Milutinović u Zvezdinom reketu radio neke stvari koje nije nikada u karijeri, dok u Zvezdinim redovima nije bilo nijednog raspoloženog pojedinca osim Tarensa Kinzija, nekadašnjeg igrača Partizana, onda ovakav, uoči utakmice svakako neočekivan ishod, nije iznenađenje za bilo koga ko je ispratio drugo polufinale Kupa uživo ili putem direktnog prenosa.

IZ MINUTA U MINUT

0:07 Micić pogađa jedno bacanje - 60:68. KRAJ!

0:27 Miler promašuje trojku, faul Lazića u skoku. Jedan poen Cvetkovića - 59:68. Kinzi promašuje trojku... Gotovo je, Partizan je u finalu Kupa Radivoja Koraća!

0:35 Još jedan neverovatan pogodak igrača Partizana, kada je to preko potrebno. Vilson iz levog ćoška, nije trojka, ali nije ni toliko važno - 59:67!

0:58 Dva bacanja Micića - 59:65.

39' Gudurić je stao sa driblingom i nije uspeo da uruči loptu Kinziju, koga je u stopu pratio Murić. Ofanzivni skok Cirbesa, koristi oba bacanja - 57:64. Do kraja 72 sekunde. Vitkovac brzo fauliran, koristi jedno bacanje - 57:65.

39' Lazić se odbio od bloka koji je Vilsonu postavio Džons. Ništa nije svirano, potom je bek Zvezde ustao i nešto oštrije faulirao Džonsa. Protestuje kod sudije Vojinovića, ali naravno, bez efekta. Greši Cvetković.

38' Po ko zna koji put Džons ostaje sam na pet-šest metara od koša i pogađa - 53:64. Kinzi opet smanjuje, ali malo je vremena do kraja... 55:64.

38' Ofanzivni skok Vilijamsa, ali ubrzo i njegov peti faul, posle blokade koju je Miler udario Vilsonu na prodoru. Lazić pogađa jedno slobodno bacanje, Kinzi hvata promašaj i pogađa sa poludistance - 53:62. Tajm-aut uzima Džikić.

37' Ofanzivni skok Cirbesa, nesportska lična Vilsona. Nemac koristi jedno od dva bacanja (50:62), Kinzi gubi loptu.

36' Miler promašuje polaganje, faul u napadu Cirbesa pri skoku. Mileru ispada lopta u aut posle promašaja Vilsona, američki plej u sledećem posedu promašuje i trojku.

36' Miler blokira Džonsa, još četiri sekunde nakon ubacivanja iz auta, koš Murića - 47:60! Cirbes fauliran, koristi oba bacanja - 49:60. Vilson se podvukao iza table, stao sa driblingom i iz pivota "položio" ispod Lazića - 49:62.

35' Prodor Vilsona - 47:58, Kinzi je nagazio liniju za tri poena i promašio...

35' Trojka Milera i njegovi PRVI POENI - 47:56!

34' Dobra odbrana Partizana, ali Micić pogađa trojku iz ćoška - 44:56! Gudurić je imao šut za "minus devet" i promašio... Promašuje i Džons. Još šest minuta nade za Zvezdu!

33' Roling Micića - koraci. Novi koš Džonsa sa poludistance - 41:56!

32' Gudurić neprecizan pod košem, Džons nekako uspeva da zadrži loptu. Ulaz Vitkovca, faul u napadu. Micić 41:52. Džons sam na šutu - 41:54.

31' Novi ofanzivni skok Milutinovića, u nastavku akcije Simonović dobro čuva Vilsona, istekao je napad.

30' Kinzi bacanjima smanjuje na 39:52, do kraja treće četvrtine 13 sekundi. Promašaj Vilsona, igrači Zvezde ne uspevaju da ukrote odbitak i lopta odlazi u aut. Na njihovu sreću, kraj četvrtine, ali ono što je veliki problem za Cirbesa i drugove - "plus 13" za Partizan!

30' Ne prolazi dodavanje Kinzija na niski post Cirbesu. Milutinović "prikucava" promašaj Aranitovića - 37:52!

29' Uzvraća trojkom Kinzi - 37:48. Vilijams je ostao bez rešenja, šutnuo sa "kapice" i promašio, a Milutinović umakao Miciću i iznudio faul na ofanzivnom skoku. Bek Partizana, nekada Zvezde i FMP-a, koristi oba bacanja - 37:50.

28' Milutinović pronalazi Vilsona u ćošku, trojka - 34:48!

28' Kinzi u duelu sa Murićem nije uspeo da završi solo akciju. Uporni Amerikanac potom je odigrao odličnu odbranu, oduzeo Slovencu loptu i iznudio faul u kontri - 34:45.

27' Partizan opet jak u ofanzivnom skoku, Koprivica je promašio "prikucavanje", Cvetković potom bacio loptu u aut.

27' Kinzi je bacanjima smanjio na 31:45. Micić se spetljao u defanzivnom skoku, napali su ga Koprivica, pa Marinković. Sumnjiv faul kapitenu Partizana, Micić pogađa jedno bacanje - 32:45.

26' Džons je izblokiran, stvorila se gužva pod košem, neko je loptu izbacio Muriću na osam metara. On se odmah diže na šut i opet pogađa - 29:45! Maksimalnih "plus 16".

25' Džons je "nabacio" loptu na obruč, nećkala se i ušla - 29:42. Miler promašuje trojku, kao i Marinković. Faul u napadu Milera, četvrti.

25' Nema trojke Murića, Kinzi beleži skok i sam završava kontru, uz faul Cvetkovića. Promašio je dodatno bacanje - 29:40.

24' Miler "utrojen" u reketu, gubi loptu. Dug napad Partizana završava se promašajem Džonsa za tri, ali vreme u ovom trenutku radi za crno-bele. Micić pogađa bacanja - 27:40.

23' Lazić i Micić promašuju trojke, Micić stiže da u kontri izblokira Koprivicu. Cirbes blokira Vilsona, ali u nastavku akcije lopta dolazi do Murića. Sa osam metara - 25:40!!! Tajm-aut uzima Radonjić... Serija Partizana 12:3 od momenta kada se učinilo da je Zvezda uhvatila priključak, u 17. minutu.

22' Cirbes promašuje iz reketa, Džons pogađa sa šest metara - 25:37.

21' Džons promašuje sve, Koprivica hvata preko Milera i pogađa - 25:35. Četvrta lična Koprivice. Loš lob pas Milera za Cirbesa, Murić seče. Promašaj Džonsa...

- Skok 20:12 u korist Partizana, 7:3 pod protivničkim košem.

- Cirbes je šutirao slobodna bacanja 5/11, ostatak Zvezdinog tima 2/3. Partizan 9/11.

- Šut iz igre na obe strane 33 odsto, ali Partizan je imao devet pokušaja više (10/30 prema 7/21). Crno-beli za dva poena 6/16, crveno-beli svega 3/7!?

- Strelci: Cirbes 7, Kinzi 7, Dangubić 6, Micić 5 - Džons 9, Vilson 7, Cvetković 5, Marinković 5, Murić 3, Vilijams 2, Vitkovac 2.

20' Marinković i Dangubić su promašili trojke, Partizan ide na poluvreme sa "plus osam" - 25:33 (13:17, 12:16)!

20' Četvrta lična greška Vilijamsa. Cirbes je pogodio poluhorog i dodatno bacanje - 25:33.

19' Trojka Murića - 22:31! Posle serije neuspešnih napada oba tima... Miler promašuje zakucavanje!? Neverovatno... Džons napada Cirbesa i poentira poluhorogom - 22:33. Partizan opet ima dvocifrenu prednost.

18' Miciću ispada lopta, "neiznuđena" greška, teniskim rečnikom. Kinzi posle Cvetkovića "muči" i Vilsona. Džons pravi korake, Dangubić gubi loptu.

17' Promašaj Džonsa, sudije opraštaju Vilijamsu četvrtu ličnu u vazdušnom duelu sa Dangubićem. Novi napad za Partizan, Marinković greši...

17' Kinzi pogađa jedno bacanje, ali slede dva ofanzivna skoka crveno-belih i treći faul Vilijamsa. Opet Cirbes na liniji... Sada koristi oba - 22:28!

16' Cirbes nastavlja sa lošim izvođenjem slobodnih bacanja. I ovog puta 0/2, ukupno 2/8. Promašuje Cvetković, Džons hvata i pogađa - 19:28. Značajni poeni, pošto su do malopre crno-beli "postili" tri minuta.

15' Koš i dodatno bacanje Micića - 19:26. Promašaj Džonsa na isteku napada, faul Milutinovića. Nema treće trojke Dangubića.

15' Zvezda je zaoštrila odbranu, Radonjić je Partizanovim plejmejkerima dodelio više čuvare, za sada to ima efekta.

14' Promašaj Kinzija, izgubljena lopta Džonsa. Trojka Dangubića za 16:26, Zvezda postiže prve poene posle šest minuta.

13' Vilson još jednom 2/2 sa linije "penala" (13:24), Cvetković asistira Vitkovcu pod koš - 13:26. Partizan u neverovatnoj seriji od 0:18!!!

13' Novi ofanzivni skok crno-belih i trojka Vilsona - 13:22! Serija ide na 0:14... Nema trojke Simonovića, Lazić sa leđa faulira Vilsona. Nesportska!

12' Dva bacanja Vilsona - 13:19. Serija 0:11. Rebić je jedva sačuvao loptu pored Cvetkovića, Gudurić mora da kreira sam i poput Simonovića promašuje ceo koš...

11' Rebić udvojen blizu centra, na trenutak gubi loptu, koja se vraća "preko pola". Simonović krade loptu Vitkovcu i onda u šutu za tri poena promašuje ceo koš...

- Zvezda je počela nešto bolje, ali Partizan se držao u igri ofanzivnim skokom, a potom preokrenuo pre svega zahvaljujući agresivnoj odbrani - 13:17!

10' Izgubljena lopta Lazića, promašaj Murića za tri poena. Lazić promašuje na isteku napada, Cirbes tera Vilijamsa na drugi faul. Nemac ne koristi nijedno slobodno bacanje, ukupno 2/6! Još 16 sekundi do kraja prve četvrtine. Promašaj Milutinovića...

9' Trojka Cvetkovića - 13:17! Serija 0:9!

8' Promašaj Kinzija i nesmotren faul Lazića, koji šalje Cvetkovića na liniju slobodnih bacanja - 13:12. Micić gubi loptu na svojoj polovini pod agresivnom odbranom Cvetkovića. Marinković ofanzivni skok i vođstvo Partizana - 13:14!

8' Poput Koprivice, Miler mora na klupu zbog tri faula, ušao je Simonović. Vilijams - 13:10.

8' Micić je osvojio loptu posle neprecizne kombinacije Cvetkovića i Vilijamsa i na drugoj strani u ranoj fazi napada prošao na polaganje - 13:8.

7' Tehnička Radonjiću! Miler je pokušao "licem" da prođe Džonsa, nije uspeo, lopta mu je ispala, a trener Zvezde je kažnjen zbog protesta.

7' Kao u prethodnom derbiju, Miler mora mnogo da se trudi da bi držao pod kontrolom Džonsa na niskom postu. Napravio je faul, Džons polovično izveo bacanja - 11:8.

6' Lazić je omeo Cvetkovića, tako da ovaj nije uspeo da uradi ništa smisleno sa loptom i napad je istekao. Neprecizan pas Kinzija i faul kojim zaustavlja kontru Partizana. Promašuju Vilijams i Micić...

5' Novi koš Džonsa posle ofanzivnog skoka (7:7), pa druga trojka Kinzija - 10:7.

4' Neiskusni Koprivica brzo je nanizao tri lične greške i menja ga Darel Vilijams. Cirbes "jedan od dva" - 7:5.

4' Ofanzivni skok Koprivice, blokada Milera sa leđa. Promašaji Cirbesa i Vilsona, crno-beli agresivni na ofanzivnom skoku, ovog puta nisu uspeli.

3' I Dangubić pogađa trojku - 6:5.

2' Džons 3:5, skok u napadu.

2' Marinković 3:3, sa osam metara, nakon što je Kinzi umalo ukrao loptu Muriću.

1' Kinzi 3:0.

- Početne petorke: Micić, Dangubić, Kinzi, Miler, Cirbes - Vilson, Marinković, Murić, Džons, Koprivica.

- Košarkaše Partizana bodriće i doskorašnji predsednik kluba Predrag Danilović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC