• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Večiti" slušali o novom Evrokupu

Autor mondo.rs

Predstavnici 24 kluba, četiri lige i "Euroleague Basketball" održali su sastanak na kome je bilo reči o novim formatima takmičenja koje organizuje Evroliga.


U skladu sa najavama, "Euroleague Basketball" na čelu sa Đordijem Bertomeuom je danas u Barseloni 24 evropska kluba, četiri lige i predstavio im nove modele Evrolige i Evrokupa.

Sastanku u Španiji prisustvovali su predstavnici tri kluba iz regiona (Zvezde, Partizana i Cedevite), koji su bili među delegatima okupljenim pre svega zbog svog sve jasnijeg plana jačanja drugog po značaju evro-takmičenja.

Prema saznanjima MONDA, izjašnjavanje, svrstavanje ili bilo kakvo obavezivanje klubova na učešće nije bilo na dnevnom redu.

"Euroleague Basketball" predstavio je finansijske detalje reorganizovanog Evrokupa, koji bi mogao da u najavljenu FIBA Ligu šampiona pošalje timove trećeg kontinentalnog ranga, što bi zadržalo aktuelni raspored snaga u košarkaškoj Evropi.

Sastanku u Barseloni prisustvovali su predstavnici liga (uključujući i ABA), kao i klubovi među kojima su: Cedevita, Limož, Strazbur, Alba, Brose, Bajern, Aris, Dinamo Sasari, Ređo Emilija, Trento, Lijetuvos Ritas, Neptunas, Himki, Crvena zvezda Telekom, Partizan, Gran Kanarija, Unikaha, Valensija, Bešiktaš i Galatasaraj.

Ono što je zasad poznato je da će nova Evroliga brojati 16 timova, a novi Evrokup 24.

ABA ligi j.t.d. već je poslat na potpisivanje predlog da naredne tri godine šampion ima mesto u Evroligi, a da naredna tri kluba prema plasmanu dobiju mesto u Evrokupu.

Sledeće sezone, Evroliga će biti popunjena po sistemu: 11 učesnika sa 'A' licencom, pobednik Evrokupa i predstavnici četiri "ključnih" liga - ABA, VTB, Bundes i ACB.

"Euroleague Basketball' informisala je klubove i domaće lige o kriterijumima za potencijalno širenje tog takmičenja u narednim sezonama. Najavljena struktura Evrolige važiće za sezonu 2016/17, sa izuzetkom španske 'B' licence, jer će samo ona biti dodeljena kao pozivnica, dok će od takmičarske 2017/18 to mesto biti dodeljeno ligi", objašnjeno je na sajtu Evrolige.

Što se tiče Evrokupa, bilo je takođe veoma konkretnih razgovora, što je i bilo očekivano, jer je okupljen gro timova koje Bertomeu i saradnici takođe sledeće sezone žele u društvu od 40 "svojih" timova.

Takođe u skladu sa najavama, četiri navedene lige dobiće bar po tri mesta u Evrokupu, na osnovu dogovora koji će važiti po četiri godine.

Kako će biti popunjeno preostalih 12 mesta? U ponedeljak je ponovljeno da će ostali timovi dobiti individualne pozivnice, koje će biti poslate na adrese klubova iz Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Turske i drugih zemalja.

"Klubovi će biti pozivani na osnovu svojih projekata i njihove snage na sportskom i na poslovnom polju", navedeno je i na sajtu Evrolige, uz potvrdu dogovora o definitivno određenoj strukturi ova dva takmičenja, koja će biti usvojena i ozvaničena na sledećem sastanku deoničara kompanije "Euroleague Commercial Assets" (ECA).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC