• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA zapretila Savezima... I zvanično!

Autor mondo.rs

Bord FIBA Evrope u borbi protiv Đordija Bertomeua i njegove organizacije, planira da kao taoce uzme nacionalne Saveze i seniorske reprezentacije!?

 FIBA zapretila Savezima... I zvanično! Izvor: MN PRESS

Situacija u košarkaškoj Evropi polako ali sigurno ide ka tački usijanja.

Borba za primat u organizaciji klupskih takmičenja, koju vode FIBA i "Euroleague Basketball", već je izašla iz sportskih okvira kada je Evroliga podnela tužbu Evropskoj komisiji povodom pritisaka koje krovna košarkaška organizacija vrši na klubove i nacionalne Saveze, a FIBA zapretila da će uzvratiti istom merom, pošto smatra da se i kompanija ECA ("Euroleague Commercial Assets"), na čelu sa izvršnim direktorom Đordijem Bertomeuom, u ostvarivanju svojih ciljeva služi ilegalnim metodama.

Kako su klubovi u međuvremenu (Francuska, Italija, ABA) masovno počeli da prilaze Evroligi, a FIBA postala suočena sa značajnim smanjivanjem baze za svoje novo takmičenje, "Ligu šampiona", iz Pariza je usledio žestok napad.

Bord FIBA Evrope putem zvaničnog saopštenja je zapretio sankcijama svim nacionalnim Savezima koji svojim (ne)činjenjem odobravaju aranžmane svojih klubova i domaćih liga sa kompanijom ECA.

Kazna za one koji ne budu reagovali u skladu sa upozorenjem biće isključivanje njihovih seniorskih reprezentacija iz takmičenja koja organizuje FIBA Evropa, dok će odluka o eventualnoj suspenziji iz interkontinentalnih takmičenja biti prepuštena Izvršnom komitetu FIBA.

Što je naročito zanimljivo, FIBA Evropa naglašava da neće "dirati" Saveze i zemlje čiji klubovi će igrati Evroligu, već samo one koji "aminuju" učešće u Evrokupu.

Drugim rečima, cilj je da FIBA "Liga šampiona" bude drugo najkvalitetnije takmičenje na "starom kontinentu", kao što smo već pisali u nekoliko navrata.

Bord FIBA Evrope u obrazloženju svoje odluke je naveo da ECA nije poslala odgovor na pismo koje je prošle nedelje upućeno njoj i klubovima Evrolige sa "A" licencom i da FIBA zato mora da preduzme korake kako bi zaštitila
košarku od "ilegalnih postupaka ECA, koje su u interesu nekolicine klubova, a na štetu svih ostalih".

FIBA Evropa podseća da su klubovi pre svega članovi nacionalnih košarkaških Saveza, čija je obaveza da se staraju da postoji solidarnost između košarkaške elite i onih na najnižim nivoima takmičenja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC