• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štimac odveo Zvezdu u srpsko finale!

Autor mondo.rs

Crveno-beli savladali Cedevitu i u Zagrebu 73:65 i tako u dva meča obezbedili plasman u seriju za titulu! Vladimir Štimac nosio Beograđane ka trijumfu, sa 17 poena.

Najbolja košarka igra se u Srbiji!

Ove sezone, šampiona ABA lige daće finalna serija Crvene zvezde Telekom, branioca titule, i Mega Leksa, najprijatnijeg iznenađenja takmičarske godine.

Tim Dejana Radonjića, branilac titule, savladao je Cedevitu i u Zagrebu, plasiravši se na taj način dvokorakom u seriju za titulu, a možda i već sada u Evroligu.

Vladimir Štimac odigrao je meč sezone i dao ogroman impuls trijumfu ogromnom borbenošću, sjajnim rešenjima na obe strane terena i ličnim učinkom od 17 poena i šest skokova.

Sa njim na čelu u najvažnijim momentima, crveno-beli nisu stali ni u glavnom gradu Hrvatske, gde su ostvarili četvrti uzastopni trijumf u seriji utakmica protiv timova iz Top 16 faze Evrolige.

Poput svojih prethodnih nastupa, posle sporijeg ulaska u meč, zaigrali su šampionsku odbranu u nastavku i potpuno neutralisali najveće ofanzivne pretnje Zagrepčana.

Na kraju polufinalne serije,

CEDEVITA - ZVEZDA 65:73 (19:16, 20:18, 10:21, 16:18)

Ne računajući poslednje poene Nemanje Gordića, jedinog igrača hrvatskog prvaka koji je bio spreman da u završnici preuzme odgovornost, jer ih je postigao kada je pobednik već bio poznat, Beograđani su u drugom poluvremenu dozvolili protivniku samo 23 poena.

Taj podatak sam po sebi pokazuje i ključ uspeha crveno-belih i način na koji su igrači srpskog šampiona ostvarili najvažniji trijumf ove sezone.

Iako duel u Zagrebu nije doneo spektakularnu košarku i iako su timovi bili vidno iscrpljeniji nego pre nedelju dana, Radonjićev sastav je borbenošću, većom željom i čvršćom igrom još jednom obradovao navijače i nastavio da bez greške korača kroz najbitniji period godine.

Termini finala tek će biti određeni, a do početka te serije, crveno-beli će se zadovoljni potpuno okrenuti borbama u Top 16 fazi Evrolige, gde ih već u četvrtak očekuje meč u Krasnodaru protiv Lokomotive Kubanj.

CEDEVITA: Pulen 17 (2/9 za tri), Vajt 11 (1/4 za tri), Katić, Pilepić 3 (1/4 za tri), Babić, Žganec 3, Musa, Bilan 7 (7 sk), Mazalin, Gordić 13 (0/5 za tri), Žorić 5, Arapović 6.

ZVEZDA: Kinzi 6 (4 sk), Rebić, Dangubić 7, Lazić 3 (1/4 za tri), Micić 1, Tejić, Simonović 2, Gudurić 7, Jović 10 (6 as), Miler 14 (6 sk), Cirbes 6 (9 sk), Štimac 17 (6 sk).

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ UTAKMICE! 2:0 U SERIJI! ZVEZDA JE OPET U FINALU!

40' 65:73 Miler pogađa oba šuta sa linije za slobodna bacanja, Vajt promašuje trojku, Miler pogađa i posle prodora. Sve je gotovo!

40' 65:69 Gordić pogađa posle prodora za dva, uz potpuno nepotreban prekršaj crveno-belih. Ljut je Dejan Radonjić. Još 24 sekundi do kraja i Kvinsi Miler odlazi na liniju penala. Kraj utakmice za Nemanju Gordića.

40' 62:69 Pilepić promašuje šut za tri poena, Jović iznuđuje faul, 35 sekundi do kraja! Radonjić smiruje svoju klupu, dok se dvorana polako prazni!

40' 62:68 Gordić promašuje težak šut za tri, Lazić pogađa trojku! To je njegov prvi pogodak iz igre, posle šest promašaja! Crveno-beli su u sjajnoj poziji na početku poslednjeg minuta! Tajm-aut Veljko Mršić!

39' 62:65 Minut i 20 pre kraja, Miler ponovo preuzima odgovornost i pogađa posle prodora, o tablu. Gordić je dobio udarac u glavu.

39' 62:63 Miler ne pogađa prvo, a pogađa drugo slobodno bacanje posle ofanzivnog skoka. Gordić odmah reaguje i ponovo prodire za polaganje.

38' 60:62 Cedevita se potpuno vraća u igru! Otvoren šut Marka Gudurića za tri izlazi iz obruča, a Žganec pogađa o tablu, na šta Radonjić reaguje pozivanjem tajm-auta. Ne tako davno bilo je plus sedam za Beograđane.

38' 58:62 Gordić pogađa posle prodora, uz ličnu grešku Maika Cirbesa. Jako važni pogoci domaćina.

- Jako čvrsta odbrana Zvezde i u ovim trenucima, kao i u većem delu drugog poluvremena. Na drugoj strani, Lazić ne gleda merač vremena i ističe napad bez šuta Beograđana.

37' 55:62 Gudurić se ušunjao pod koš Cedevite, uhvatio ofanzivni skok i posle promašaja Lazića za tri poentirao o tablu, za "plus 7"! Tajm-aut Veljko Mršić.

36' 55:60 Štimac je završio meč sa pet ličnih grešaka. Žganec je iskoristio jedno slobodno bacanje.

35' 54:60 Ne uspeva Bilan da poentira protiv Štimca u ovim trenucima. Ipak, Gudurić na drugoj strani promašuje potencijalno jako važan šut za tri... Na terenu je ponovo Jović, a osim njega petorku čine i Lazić, Gudurić, Miler i Štimac.

35' 54:60 Štimac je primorao Vajta na četvrtu ličnu grešku i pogodio svoj 17. poen. Potom je pokušao da uhvati svoj promašaj i to je dovelo do "mrtve" lopte, kojom je posed ponovo pripao Beograđanima!

34' 54:59 Cedevita koristi jedno od tri slobodna bacanja (Bilan pogađa jedno, Vajt promašuje dodatno)

33' 53:59 Štimac ne staje! Njegovih 16 poena! Pogodio je o tablu, pa blokirao Bilana, koji je ipak iznudio slobodna bacanja. Neko je na klupi Zvezde dobio tehničku grešku zbog prigovora. Ovo može skupo da košta crveno-bele...

32' 53:57 Štimac krade loptu Pulenu, Miler je iznudio faul Bilana! Ipak, Kinzi još jednom promašuje posle naskoka (2/7), a Pulen pogađa svoju drugu trojku. Cedevita ostaje u igri.

31' 50:57 Pulen otvara poslednji kvartal pogotkom sa linije penala, posle faula Branka Lazića, ali mu još jednom odgovara Štimac, pogotkom o tablu!

- KRAJ TREĆE ČETVRTINE -

- Zvezda je u trećoj četvrtini izgubila dve lopte, posle 11 u prvom delu meča.

30' 49:55 Dve sekunde pre kraja treće četvrtine, Jović staje na liniju penala posle faula Gordića. Iskoristio je oba pokušaja sa crte, a na drugoj strani je Žorić promašio slobodno bacanje uz zvuk sirene. Uhvatili su se domaći za glavu...

30' 49:53 Opet kombinacija Jović - Štimac i opet Zvezda vodi. 12 poena Vladimira Štimca, koji hvata i defanzivni skok. Odmah potom, alej-up kombinacija Jović - Kinzi, zakucavanje i Veljko Mršić zove tajm-aut!

29' 49:49 I Žorić koristi jedno slobodno bacanje. Ponovo je nerešeno, dok se Štimac žestoko bori pod košem Cedevite.

29' 48:49 Štimac koristi slobodno bacanje i ponovo dovodi Zvezdu u vođstvo. Postao je prvi dvocifreni među crveno-belima.

28' 48:48 Jović brani Pilepića ispod bloka, a hrvatski šuter to kažnjava pogotkom za tri. Ponovo je nerešeno. Lazić menja Dangubića.

27' 45:48 Odlična rola Štimca u dosadašnjem delu meča. Sada je iskoristio asistenciju Milera za jako težak šut pored dvojice čuvara. Prvi je strelac crveno-belih sa 9 poena. Gordić promašuje trojku za izjednačenje i Zvezda ima novi napad...

26' 45:46 Arapović pogađa dva od tri penala. Žganec ulazi u igru, a Miler pogađa jako važnu trojku, kojom crveno-beli prvi put vode od prve četvrtine!

26' 43:43 Miler ponovo izjednačuje. Ovaj put je pogodio na asistenciju Stefana Jovića, a Arapović je iznudio faul Maika Cirbesa (6 p, 8 sk, 2 izg, 2 faula) pri šutu za tri poena. Štimac ulazi u igru.

- Crveno-beli posle pet minuta dobre igre u napadu ne uspevaju u ovim trenucima da reše defanzivu Zagrepčana.  Cirbes posl tri sekunde u reketu pravi i faul u napadu.

25' 43:41 Bilan "izmišlja" koš, pogodivši jako težak šut za dva iz ćoška. Na drugoj strani, Miler proigrava Cirbesa, kome su dosuđene tri sekunde u reketu. Cedevita se u ovim momentima trgla. I Miler je uz Micića i Gudurića napravio treću ličnu grešku u ekipi Zvezde.

24' 41:41 Upisuje se i Kvinsi Miler, nakon što Pulen još jednom prolazi Jovića. To su prvi poeni američkog krilnog centra. Luka Babić pravi korake i imaće napad za vođstvo. Četiri izgubljene lopte Cedevite u drugom poluvremenu. Jović se spetljao i izašao s loptom u aut.

22' 39:39 Ponovo Jović, posle prodora. Čvršća odbrana Zvezde u ovim trenucima. Radonjić aplaudira, a Miler "seče" dodavanje Pulena, pre nego što Cirbes izjednačuje.

21' 39:35  Jović u prvom napadu Zvezde iznuđuje drugu Arapovićevu ličnu grešku i promašuje prvo, a pogađa drugo slobodno bacanje.

- POLUVREME -

"Iseckan" meč u Zagrebu, prožet ličnim greškama, izgubljenim loptama i promašajima.

Cedevita je u prvom poluvremenu izvela 16 slobodnih bacanja i pogodila 15, dok je Zvezda pogodila šest iz sedam pokušaja. Beograđani su izgubili čak 11 lopti, a u završnici poluvremena poentirali šutevima Dangubića i Štimca.

Osim izgubljenih lopti, crveno-belima problem prave i lične greške Gudurića i Micića (po tri faula), ali i loše zagrađivanje defanzivnog skoka. Cedevita je u Zvezdinom reketu uhvatila šest lopti, naspram četiri ofanzivna skoka Beograđana.

Domaćin za dva šutira sa 39 odsto uspešnosti (9/17), a za tri sa 17 odsto pogodaka (2/12). Branilac titule ubacio je 11 od 19 šuteva za dva (48 odsto) i dva šuta za tri iz osam pokušaja (25 odsto)

Strelci:

Cedevita: Pulen 11 (1/6 za tri, 4/4 sl. bacanja, 3 izg), Vajt 11 (1/2 za tri, 6/6 sl. bacanja), Bilan 4 (6 sk)(, Gordić 5, Žorić 4, Arapović 4.

Zvezda: Kinzi 4 (3 ukr, 3 izg), Dangubić 7, Micić 1, Simonović 2, Gudurić 5, Jović 4, Cirbes 4 (7 sk), Štimac 7 (2/2 za tri).

20' 39:34 Još jednom Štimac pogađa važne poene, o tablu, pre nego što Džejkob Pulen veoma lako prolazi Dangubića rolingom i vraća domaćinu mirniju prednost od pet poena, kojim se i odlazi na odmor.

20' 37:32 Dangubić "rešava"  zonsku odbranu trojkom iz ćoška, a Cedevita ponovo dolazi do skoka u napadu, posle kojeg poentira Arapović. Šesti ofanzivni skok domaćina.

19' 35:29 Kinzi krade loptu, pa promašuje šut sa polu-distance koji obično pogađa. Pulen koristi oba slobodna bacanja posle iznuđenog faula. Zagrepčani šutiraju penale 15/16, Zvezda 6/7.

18' 33:29 I odmah posle tajm-auta dolazi i 11. izgubljena lopta Zvezde. Ipak, odmah potom, Jović krade loptu Pulenu i posle dugo vremena pogađa za crveno-bele iz igre. U sledećem napadu, Pulen još jednom poentira posle igre "jedan na jedan" sa plejmejkerom crveno-belih. Tajm-aut Cedevita.

18' 31:27 Zvezda gubi i desetu loptu na utakmici (Kinzijevim koracima), a Arapović na drugoj strani natrčava i pogađa posle prodora na "očišćenoj" strani. Tajm-aut Dejan Radonjić, koji kaže igračima "Nemoj da ovako gubimo lopte..."

17' 29:27 Posle serije dobrih poteza, Kinzi sada gubi loptu u napadu (deveta Zvezdina). Gordić na drugoj strani pokušava da pogodi za tri sa velike udaljenosti i ne dobacuje do obruča.

16' 27:27 Kinzi krade loptu, primorava Bilana na faul i izhjednačuje sa linije za slobodna bacanja., Odmah potom, ponovo krade loptu, a Štimac pravi sumnjivu grešku u koracima u reketu Cedevite.

15' 27:25 Lazić ponovo nije šutirao u dobroj situaciji, pa je dodavanjem preko kompletne odbrane dao loptu Cedeviti u ruke, pri čemu je Simonović prinuđen na faul. Kapiten Zvezde izlazi iz igre, ulazi Dangubić.

16' 27:25 Štimac postiže jako važne poene za Zvezdu u ovim trenucima. Ponovo je izašao na kraj sa Žganecom i primorao ga na ličnu grešku uz svoj pogođeni polu-horog. Od ovog napada, čuvaće ga Arapović.

15' 27:22 I Micić posle Gudurića postaje još jedan igrač Zvezde sa tri lične greške, dok Gordić promašuje prvo slobodno bacanje za domaćina (13/14).

14' 26:20 Još jedna izgubljena lopta igrača Zvezde - šesta na ovoj utakmici. Gudurić je nagazio aut liniju pri polasku u prodor. Pulen kažnjava i to i Jovićev momentat dekoncentracije u odbrani i vraća Cedeviti vođstvo od šest poena. Gudurić je zaradio treću ličnu grešku, dok domaći šutiraju slobodna bacanja 12/12.

13' 24:20 Ubrzala se igra u ovim trenucima. Lazić je promašio šut za tri poena iz ćoška, za novih "minus 1", ali ne uspeva. Na drugoj strani, Pulen gubi loptu, a strelica favorizuje Beograđane u ovoj situaciji.

11' 21:18 Crveno-beli ne mogu da osiguraju defanzivni skok, što daje domaćinu za sada veliki broj drugih pokušaja, kao u ovom slučaju, kada Luka Žorić pogađa za dva. Na drugoj strani, Gudurić pogađa polaganje posle prodora kraj Žganeca.

- Kraj prve četvrtine -

10' 19:16 Na zahtev Radonjića, sudija Pukl gleda snimak poslednjeg napada Zvezde i vraća joj sekund i četiri desetinke. Micić kreće u prodor, a Žorić ga faulira i šalje na slobodna bacanja. Plejmejker crveno-belih koristi jedan pokušaj, posle čega Lazić pokušava za tri i promašuje.

10' 19:15 Gudurić pogađa važnu trojku, kojom prekida seriju domaćina. Na drugoj strani, Lazić brzo krade loptu Cedeviti.

9' 19:12 Ponovo slobodna bacanja za Cedevitu i ponovo je Vajt priseban. Domaćin je iskoristio svih 10 slobodnih bacanja. Nastavlja se serija Zagrepčana i sada iznosi 14:0, jer pogađa i Žorić.

8' 15:12 Tehnička Dejanu Radonjiću, koji širi ruke tražeći faul na Maiku Cirbesu posle ofanzivnog skoka. Smatra da je Nemac fauliran. Vajt koristi slobodno bacanje, biće i lopta sa strane za domaćina, koji je u seriji 10:0.

- "Je l' bio faul? Jeste? Ne dozvoli da da i koš uz faul. Sudija nije dosudio dobro? Ne interesuje me, igraj!", podviknuo je Radonjić.

8' 14:12 Cedevita preokreće rezultat. Micić promašuje polaganje, Vajt pogađa uz faul, a zatim iskorišćenim slobodnim bacanjem nastavlja seriju domaćina - 9:0. 10:0 bila je serija Zvezde, 9:0 je aktuelna serija Cedevite. Tajm-aut Dejan Radonjić.

8' 11:12 Novim poenima sa linije penala domaćin dodatno smanjuje svoj zaostatak i kreira seriju 6:0. Džejms Vajt pogodio je oba puta. Na parketu je Zvezdina petorka Micić, Lazić,Gudurić, Miler i Cirbes.

7' 9:12 Cedevita reaguje. Micić gubi loptu, pa pravi faul na Bilanu, koji postiže svoj treći i četvrti poen, čime Zagrepčani ponovo prilaze na posed zaostatka.

6' 5:12 Cirbes koristi oba slobodna bacanja i postavlja novo maksimalno vođstvo gostiju. 10:0 serija Beograđana. Na terenu je Micić umesto Jovića.

6' 5:10 Prvi tajm-aut. Posle pet i po minuta igre, Cedevita traži brejk, uoči slobodnih bacanja Maika Cirbesa posle faula Marka Arapovića. Domaćin je na faul od ispunjenja bonusa.

5' 5:10 Novi poeni Beograđana u ranoj fazi napada. Sada je pogodio Jović posle prodora, za seriju 8:0. Mršić pravi prvu izmenu, poslavši na teren još jednog plejmejkera - Džejkoba Pulena.

4' 5:8 Dangubić promašuje dva šuta iz igre, pa koristi treći, sa polu-distance. Odmah potom, realizuje i lob pas Kinzija, za zakucavanje. Serija crveno-belih 6:0, uz sve glasniju pesmu navijača srpskog kluba.

3' 3:2 Prve poene postižu i domaći, trojkom Džejmsa Vajta iz ćoška, nakon nekoliko konfuznih napada na obe strane. Na početku utakmice čuju se i Zvezdini navijači na tribnama.

1' 0:2 Na početku utakmice, Miler promašuje prvi šut sa tri, dok na drugoj strani Gordić i Zicer promašuju pod košem Zvezde. Prve poene postiže Tarens Kinzi.

- Pre utakmice održan je minut ćutanja, u čast žrtvama poginulim u terorističkom napadu u Briselu.

Startne petorke:

CEDEVITA: Gordić, Vajt, Babić, Arapović, Bilan
ZVEZDA: Jović, Dangubić, Kinzi, Miler, Cirbes

Hoće li Mega Leks večeras saznati ime rivala u finalu ABA lige?

Cedevita i Crvena zvezda Telekom sastaće se od 20.00 časova u rasprodatoj zagrebačkoj dvorani i odigrati drugi meč polufinalne serije, koja se igra na dve pobede.

Branilac titule pobedio je prošlog utorka u prvom meču i stigao na korak od plasmana, koji bi i srpskom i hrvatskom timu potencijalno mogao da obezbedi i mesto u narednom, reformisanom izdanju Evrolige.

Uoči večerašnje utakmice, Zvezda je "vezala" tri pobede nad rivalima iz Top 16 faze, savladavši osim Cedevite i Panatinaikos i Unikahu minulog petka.Sa druge strane, Zagrepčani za sobom imaju niz od tri uzastopna poraza (Unikaha, Zvezda, Efes), zaključno sa neuspehom na gostovanju Efesu, gde su bili u igri do poslednjih trenutaka utakmice.

I večerašnji meč, kao i sve zagrebačke duele ova dva rivala od 2009. godine, sudiće i sudija Damir Javor. Zvezda je ranije tražila njegovo izuzeće, nakon greške kojom je oštetio u prvom ovosezonskom duelu gostovanju Zagrebu, ali taj zahtev sa Malog Kalemegdana nije uticao na odluku komesara Aleša Kamnikara da i večeras pruži priliku slovenačkom arbitru, koji je vodio i prošlonedeljni meč u Beogradu.

Trener Cedevite Veljko Mršić pozivao je u najavi utakmice navijače da ispune halu i govorio o "pritisku koji vrši jedan gospodin iz Zvezde", ali se i dotakao problema sa povredama svojih igrača.

Dres Zvezde sigurno ni večeras neće nositi kapiten Luka Mitrović, "roviti" Tarens Kinzi izvesno će biti deo sastava, dok Cedevita po svemu sudeći ponovo neće moći da računa na krilo Henrija Vokera, a možda i na centra Luku Žorića.

Prema informacijama hrvatskog šampiona, zagrebački Dom sportova biće ispunjen do poslednjeg mesta, što znači da će u dvorani biti više od 3.500 gledalaca.

Šta mislite, ko će pobediti?

Anketa

Ko će pobediti u drugoj utakmici polufinalne serije?

  • Cedevita

    0% (0)

  • Crvena zvezda

    100% (6)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC