• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga žali zbog pretnji FIBA i podseća saveze

Autor mondo.rs

Otvoreno pismo iz Barselone posle zvaničnog ultimatuma evropske kuće košarke.

 Evroliga žali zbog pretnji FIBA i podseća saveze Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Evroliga (EL) je konstatovala pretnje FIBA upućene košarkaškim savezima i izrazila veliko žaljenje zbog takvog raspleta događaja.

Takmičenje koje će i sledeće sezone okupljati najbolje klubove Evrope saopštilo je u utorak, u jeku još jednog napada FIBA na Evrokup, da opredeljenje u Barseloni ostaje isto i da je krovnoj organizaciji i dalje upućen poziv za saradnju.

"'Euroleague Basketball' i klubovi nastaviće da međusobno sarađuju, bez obzira na pretnje, ali i uz nadu da nacionalni savezi neće zaboraviti da su klubovi osnivači sistema sporta, kao i da će prepoznati njihovu slobodu da pristupe takmičenjima koje smatraju najboljim za svoje navijače".

Evroliga je podsetila da je FIBA 2012. predlogom novog kalendara (sa takozvanim "prozorima" za utakmice reprezentacija) prekršila dogovor koji je 2004. postigla sa "Euroleague Basketball", osnivačem i organizatorom Evrolige i Evrokupa.

Uz to, EL je ocenila da je od tog trenutka FIBA agresivnija u napadima na organizacije koje su napravili evropski klubovi i koja su u proteklih 15 godina svojim rastom i razvitkom prevazišli sve što je do tada bilo viđeno u Evropi.

"Takvo ponašanje je intenzivirano od prošlog novembra, kada su klubovi odbili predlog FIBA da ta organizacija preuzme kontrolu nad takmičenjima", navedeno je u otvorenom pismu objavljenom na sajtu euroleaguebasketball.net.

Evroliga je podsetila da je FIBA proteklih meseci menjala koncept svog takmičenja (Lige šampiona), počev od prvobitnog predloga desetogodišnjih ugovora do juče predstavljenog plana, prema kojem će timovi "ulaziti" u Ligu šampiona na osnovu rezultata kao jedinog kriterijuma.

"Uz manjak kredibiliteta, takođe smo primetili i da FIBA iznova i iznova vrši pritisak i preti klubovima da se odreknu svog prava da svojevoljno odlučuju sopstvenu sudbinu i uz to namerno izaziva podelu u evropskoj košarci", konstatovano je u Barseloni.

EL je konstatovala da je FIBA pokazala da ne poštuje evropske klubove tako što im je nametnula uslove i pravila koji se primenjuju na druge lige. "To ne pokazuje samo stav FIBA koji diskriminiše, već i koji vređa vrednosti kao što su transparentnost, povezanost i jedinstvo, za koje istovremeno tvrdi da ih brani", takođe je navedeno.

Koji je sledeći potez Evrolige i klubova koje je okupila?

"Klubovi Evrolige nastaviće da se fokusiraju na nastavak miroljubivog rada na svojim projektima, uvereni u promene koje su napravili i koje su uvek vršene u skladu sa sportskim interesima klubovima i u obavezi prema navijačima... 'Euroleague Basketball' ne dovodi u pitanje da li FIBA može da organizuje neka druga evropska takmičenja, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina, pa čak i podržava FIBA da nastavi da to radi"

"Istovremeno, Evroliga kontinuirano poziva FIBA da se uspostavi dijalog o zajedničkoj saradnji, ali FIBA taj predlog odbija", podvučeno je, uz poruku da Evroliga nije zainteresovana za nastavak otvorene, kontinuirane javne debate o ovoj "nenormalnoj situaciji".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC