• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTVRĐENO: ABA vodi u Evroligu do 2020!

Autor mondo.rs

Klubovi ABA lige potpisali su sporazum sa najjačim takmičenjem, prema kojem će jadranski prvak imati mesto u Evroligi još četiri godine.

 POTVRĐENO: ABA vodi u Evroligu do 2020! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Klubovi iz regiona ostali su dosledni stavu da su za Evroligu!

U sredu ujutro, učesnici ABA lige potpisali su sporazum sa kompanijom ECA, koja rukovodi najjačim evro-takmičenjima.

Prema potpisanom, ovdašnja regionalna liga slaće i u naredne četiri godine šampiona u Evroligu i još najmanje još tri ekipe u Evrokup. Dakle, prema principu "3 plus 1".

Sporazum sa kompanijom iz Barselone već je potpisala VTB liga, a jasno je nagovešteno da će u društvo najjačih i španski klubovi, kao i najbolji nemački timovi (Bamberg, Bajern i Alba), koji bi mogli da dobiju jedno mesto u Evroligi, a dva u Evrokupu.

Kako bi primena ovog sporazuma mogla da izgleda u narednim godinama?

ABA ligi je nezvanično rečeno u Barseloni da bi u slučaju proširenja Evrolige mogla da dobije i drugo mesto u najjačem takmičenju. To drugo mesto Jadranu bi moglo da donese i dodeljivanje "A" licence nekom timu iz ovog regiona.

I u tom slučaju, ozvaničeno jedno mesto ABA lige u Evroligi ne bi bilo ugroženo, s obzirom na to da bi i u slučaju da vlasnik "A" licence postane šampion, u najjače takmičenje išao drugi tim po plasmanu.

Kada je u pitanju Evrokup, ovaj ugovor u startu garantuje bar tri mesta u tom takmičenju, za koje se trenutno jasno nagoveštava da će sledeće sezone zauzeti Cedevita, Budućnost i Partizan.

Istovremeno, iz Slovenije stižu informacije da bi Olimpija jako želela da i od jeseni igra to takmičenje, pa ostaje da se vidi da li bi eventualno "gratis" mesto namenjeno Jadranu u Evrokupu moglo da ode u Sloveniju.

Podjednako značajna informacija koja proističe iz ove je da su klubovi dodatno učvrstili svoje opredeljenje za ABA ligu, bez koje u navedenom periodu neće moći da se kvalifikuju u Evroligu ili Evrokup.

Isto tako, ovim dogovorom i potpisanim sporazumom, ozvaničeno je da se ABA liga definitivno svrstala na stranu Đordija Bartomeua u sporu njegove organizacije protiv FIBA, kojem se još ne nazire kraj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC