• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA suspendovala BiH i još 13 zemalja

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

FIBA Evropa zbog povezanosti klubova sa organizacijom Đordija Bertomeua sankcionisala čak 14 zemlja, među kojima je i BiH.

Borba za primat koju vode FIBA na jednoj i rukovodeća kompanija Evrolige "ECA" na drugoj strani, iz dana u dan se dodatno zaoštrava i sada se već naslućuje da će u tom sukobu biti ozbiljnih "žrtava".

"ECA" i FIBA Evropa jedna protiv druge su podnijele tužbu Evropskoj komisiji, a FIBA je potom povukla i konkretne korake u pravcu kažnjavanja nacionalnih košarkaških saveza, čiji klubovi su se preko domaćih liga u kojima se takmiče ili kroz pojedinačne ugovore, obavezali na učešće u Evroligi i Evrokupu.

MONDO je došao u posjed pisma koje je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak 15. aprila poslao predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza Ivanu Šukeru, a identično pismo je, kako saznajemo, otišlo u još 13 zemalja.

To su Srbija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Španija, Grčka, Italija, Izrael, Turska, Litvanija, Rusija i Poljska.

Konkretno, ex-YU savezima je poručeno da su zbog opredjeljenja za nastup u Evroligi i Evrokupu, koje je većinom glasova 11:1 izglasala Skupština ABA lige j.t.d, njihove seniorske reprezentacije već sada praktično eliminisane sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

Kamil Novak dodao je da je FIBA Evropa kopiju ovog pisma poslala i FIBA Svijetu, u čijoj nadležnosti su interkontinentalna takmičenja nacionalnih timova, uključujući Olimpijske igre.

Teško je zamisliti kako FIBA Svijet udaljava sa Igara u Rio de Žaneiru dvije već kvalifikovane selekcije (Španija, Litvanija) i pet učesnica kvalifikacija - od kojih su Srbija i Italija izabrane za domaćine turnira - ali u ovom sukobu više ne treba unaprijed otpisati nijedan scenario, ma koliko bio ekstreman.

Podsjećamo da je FIBA Evropa tužila "ECA" zbog diskriminacije finansijski slabijih klubova, vršenja pritiska i ucjenjivanja klubova i liga, kršenja propisa FIBA i zakona Evropske unije...

Zaključak - FIBA je od kompromisnog pristupa sa početka marta ("Evroliga može, Evrokup ne"), poslije masovnog svrstavanja liga i klubova na stranu "ECA", odnosno neutralnog držanja nacionalnih saveza, zaigrala na "sve ili ništa", krenuvši u odmazdu prema svima koji su stali pod "kišobran" Đordija Bertomeua. Preciznije, prema reprezentacijama tih zemalja.

Ostaje da se vidi gdje će nas sve zajedno odvesti takva politika...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC