• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović: Možda ćemo imati dva Eurobasketa

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Šta najtrofejniji evropski trener misli o odluci FIBA da 14 nacionalnih timova udalji sa Evropskog prvenstva 2017?

 Zeljko-Obradovic-o-FIBA-i-suspenziji-14-reprezentacija-sa-Eurobasketa-2017. Izvor: MN PRESS

Bord FIBA Evrope prošle nedjelje je pismom obavijestio 14 nacionalnih košarkaških saveza da reprezentacijama njihovih zemalja neće biti dozvoljen nastup na Evropskom prvenstvu 2017. godine, a doveden je u pitanje i nastup pojedinih selekcija na Olimpijskim igrama, odnosno na kvalifikacionim turnirima za OI u Rio de Žaneiru.

Razlog je to što su se domaće lige ili klubovi pojedinačno, izjasnili za učešće u takmičenjima pod okriljem kompanije "ECA" (Euroleague Commercial Assets).

Dok je FIBA spremna da toleriše nastup 16 klubova u Evroligi (priča se, samo sljedeće sezone), njena ključna zamjerka odnosi se na opredjeljenje liga i klubova za Evrokup, pošto se time direktno slabi njeno novoformirano takmičenje "Liga šampiona".



Evo šta je na tu temu rekao trener Fenerbahčea Željko Obradović, nakon trijumfa njegovog tima nad Real Madridom i plasmana na Fajnal for Evrolige.

"Biće to lijep turnir bez ovih 14 reprezentacija. Biće divno bez Španije, Srbije, Grčke, Hrvatske, Rusije...".

"FIBA pompezno priča o borbi za dobrobit košarke, ali klubovi imaju pravo da izaberu (koja takmičenja će da igraju). Svako ima to pravo, ali oni sada pričaju o sankcijama... Baš bih volio da vidim Evropsko prvenstvo bez svih ovih zemalja. A, možda će njih 14 da organizuju drugi Eurobasket", poručio je Obradović.

Bord FIBA Evrope suspendovao je Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Španiju, Grčku, Italiju, Izrael, Tursku, Litvaniju, Rusiju i Poljsku, ali svi savezi imaju šansu da se povlačenjem njihovih klubova iz Evrokupa - ili suspenzijom onih koji odbiju to da urade - vrate u milost FIBA.



Neki, poput KS Srbije i KS BiH, ali i KS Španije, već su preduzeli korake po tom pitanju, a KS Hrvatske će svoju odluku saopštiti u srijedu.

Klubovi mogu da se povinuju diktatu, a mogu i da istraju u svom opredjeljenju, što bi moglo da označi početak totalne polarizacije u evropskoj košarci, odnosno izdvajanja dijela klubova iz sistema nacionalnih saveza i FIBA, koji funkcioniše decenijama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC