• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: Ako ne uspem - odlazim!

Autor mondo.rs

"Ne vidim sebe kao predsednika saveza čija će reprezentacija biti isključena. Isto tako, ni kao predsednika koji bi izbacivao neki od najvećih klubova"

 Đilas: Ako ne uspem - odlazim! Izvor: MN PRESS

"Ima još vremena da se izađe iz ovog ludila u kojem smo se našli", poruka je Dragana Đilasa, predsednika Košarkaškog saveza Srbije, o gorućem sukobu na relaciji FIBA - Evroliga.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, prvi čovek srpske košarke detaljno je govorio o aktuelnom stanju u evropskoj košarci, ali i o narednim koracima organizacije koju vodi, a koje sa velikim interesovanjem iščekuju i navijači najvećih srpskih klubova.

Odluka FIBA da kompaniji "ECA" - koja vodi Evroligu - oduzme klubove koji su se izjasnili za Evrokup izazvala je i najavu KSS da će morati da kazni svoje klubove koji bi učestvovali u tom takmičenju.

U suprotnom, Srbiji bi bio zabranjen nastup na Eurobasketu 2017, a možda i u borbi za olimpijski turnir 2016.

"Ne verujem da ćemo doći do te situacije, već da će se doći do rešenja. Većina zemalja ima potpuno isti stav - Litvanija, Italija će pričati sa svojim klubovima, Španija je tražila promenu ugovora sa Evroligom, Hrvatska je donela istu odluku kao mi, tu su i Slovenija, Crna Gora, Makedonija..."

Podsetimo, KSS je u saglasju sa direktivom FIBA najavio da će morati da izbaci iz domaćih takmičenja klubove koji bi u Evrokup.

"Ta odluka bila je jedna od najtežih koje sam doneo u životu i toliko me je pogodila da je jedan prijatelj primetio da delujem zabrinut dok idem ulicom. Svaki naš klub koji učestvuje u Evrokupu suspendovan je iz članstva u KSS i ne može da igra domaće prvenstvo, bez obzira na to što naš Savez ne vodi to takmičenje, jer FIBA traži od nas da sprovedemo njene odluke".

"Mi to ne odlučujemo sami, već zato što moramo da sprovodimo odluke FIBA. Ljudi moraju da razumeju da smo deo FIBA i da ne odlučujemo da li hoćemo ili nećemo da to sprovedemo. Ako to ne sprovedemo, automatski smo isključeni iz svih takmičenja koja postoje", objasnio je Đilas.

Ipak, predsednik Saveza 'usporio' je na momenat razgovor o toj temi, odloživši konkretnu priču za dane posle kraja finala ABA lige, kada bi mnoge stvari mogle da budu jasnije.

"VOLEO BIH DA PARTIZAN HOĆE UZ FIBA, ALI..."

Otkrivši da se danas sastao sa predsednikom Partizana Nikolom Pekovićem, Đilas je otkrio i šta mu je prvi čovek crno-belih rekao o namerama kluba iz Humske, potencijalno najugroženijeg zbog svoje nagoveštene odluke da igra Evrokup.

"Malo se cela priča baca na Partizan i to nije pošteno ni prema Partizanu ni prema Savezu. Sačekajmo finale ABA lige, posle kojeg pobednik ima pravo da igra Evroligu. Mega je rekla da neće učestvovati u Evrokupu, ali nema te njene zvanične odluke. Treba sačekati i to i stav da li će Partizan kao petoplasirani moći u Evrokup".

"Peković je rekao da je interes kluba da igra Evrokup. Partizan je u procesu reorganizacije, jačanja i ima cilj da u doglednom periodu opet igra Evroligu. Nama je interes da imamo jak Partizan, kao i jaku Zvezdu, da imamo i još 10 košarkaških centara i to je logično. Čekamo da se završi finale ABA lige, da vidimo šta će biti".

Đilas je konstatovao da bi mu drago bilo da od kluba iz Humske čuje stav "za FIBA Ligu šampiona", ali da ne bi hteo da uslovljava bilo koga.

"Voleo bih da Partizan kaže da će igrati FIBA, ali ne možemo nikoga da teramo, jer bi to onda značilo i da moramo da izričemo sankcije. Ako imamo primer kako se FIBA ponaša prema savezima i klubovima, nećemo se onda i mi ponašati kao oni prema svojim klubovima. To nije fer i tako neće biti"

Đilas je upitan i da li ima "Plan B", predviđen za slučaj da se kazne zaista i realizuju, Đilas je rekao:

"U drugom slučaju, zaista ne vidim sebe tu, na mestu predsednika KSS koji je doveo do toga da neko od velikih klubova ne igra domaće prvenstvo ili čija je reprezentacija bila isključena. Verujem da će biti sve u redu, da nećemo doći u situaciju da sprovodimo kazne i da ćemo otići na Olimpijske igre i vratiti se sa njih sa medaljom", podvukao je Đilas.

ZORAN RADOVIĆ BEZ KOMENTARA

Visoki funkcioner FIBA Zoran Radović nije hteo da da izjavu za RTS, već je autoru Slobodanu Šarencu objasnio da se FIBA samo skoncentrisala na klubove koji igraju Evrokup, uputivši ga na Evroligu za sva pitanja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC