• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bjelica i Vulvsi dobili odličnog trenera!

Autor mondo.rs

Jedan od najtraženijih, ako ne i najtraženiji slobodan agent među NBA trenerima, potpisao je petogodišnji ugovor sa Minesotom, koja pokušava da se pokrene sa dna.

Vest dana u NBA ligi:

Tom Tibodo, bivši trener Čikago Bulsa i svojevremeno asistent u Minesota Timbervulvsima, San Antonio Sparsima, Filadelfija Seventisiksersima, Njujork Niksima, Hjuston Roketsima i Boston Seltiksima, novi je trener Minesote.

Američki mediji prenose da je verovatno najtraženiji slobodni agent među NBA trenerima potpisao petogodišnji ugovor sa Vulvsima vredan 50 miliona dolara, posle kojeg će preuzeti još jednu funkciju u nestabilnom klubu, funkciju predsednika košarkaških operacija.

Posle još jedne sezone za zaborav, a Minesota nije ušla u plej-of još od 2004. kada je ostvaren najveći uspeh od osnivanja, plasman u finale Zapada, vlasnici i direktori ne samo da su smenili trenera Sema Mičela, već su odlučili da dovedu novog generalnog menadžera i to, ni manje ni više, čoveka koji je u poslednje vreme radio kao asistent generalnog menadžera u San Antonio Sparsima, Skota Lajdena.

Lajden je pre Sparsa najveći trag ostavio u Njujorku, gde je bio potpredsednik i generalni menadžer Niksa od 1999. do 2001, a onda predsednik i gen. Menadžer naredne dve sezone, pre nego što mu je vlasnik franšize uručio otkaz.

Tandem Tibodo-Lajden trebalo bi da pokuša da uvrsti Minesotu među respektabilne timove na Zapadu, što oni nisu punih 12 sezona.

Od poraza od Los Anđeles Lejekersa (2-4) u finalu konferencije 2004. godine, Minesota nije ušla u plej-of, a u konkurenciji 15 timova na Zapadu završavala je 9, 14, 13, 13, 12, 15, 15, 12, 12, 10, 15. i 13, što je konačan Mičelov plasman ove sezone sa skorom 29-53.

Prošle sezone, Vulvsi su bili najgori u ligi sa skorom 16-66, a od osnivanja franšize 1989. godine imaju 39,1 odsto pobeda.

Mičel je trener "vukova" postao ubrzo po početku tekuće sezone, nakon što je legendarni Flip Saunders preminuo posle borbe sa rakom, a od prvog dana bilo je jasno da Mičel ne može da pronađe zajednički jezik, ne samo sa veteranom Kevinom Garnetom, već i sa ostalim igračima, koje je pored neospornog talenta "krasio" i javašluk, odnosno blaga anarhija u igri.

Neshvatljivo, Tibodo je prošlog leta, na kraju pete sezone u Čikago Bulsima, dobio otkaz iako je zabeležio skor 50-32, što je bio treći rezultat na Istoku, i potom stigao do polufinala konferencije, gde su Bulsi poraženi u šest neizvesnih mečeva sa Klivlend Kavalirsima.

Iako je vodio Bulse tokom perioda neverovatnih malera, pre svega teških i vezanih povreda najboljeg i ubedljivo najskupljeg igrača tima, Derika Rouza, Tibodo nijednom nije ostao bez plej-ofa, osvojio je dve divizijske titule u Centralu, beležio sezone i sa 62 pobede i 20 poraza, što je bio najbolji skor Bulsa od oproštaja Majkla Džordana, ujedno i skor Čikaga u poslednjoj šampionskoj sezoni 1997/98.

Tibodoa, koji važi za trenera posvećenog i odbrambenim zadacima, zamenio je Fred Hojberg, što je dovelo do toga da Bulsi ne zaigraju plej-of koji je upravo počeo.

Minesota je pobedila u ovom malom lobi ratu sa Sakramento Kingsima i još nekim timovima koji su hteli 58-godišnjeg stručnjaka iz Konektikata, koji je skupio ogromno iskustvo često menjajući stručne štabove u periodu od prve sezone Vulvsa u istoriji (1989/90), do 2010. kada je prvi put u karijeri dobio priliku da samostalno vodi tim, Čikago.

On je proglašen za trenera godine u NBA, 2011, a kao asistent Doka Riversa u Boston Seltiksima osvojio je i šampionsku titulu 2008.

Sa Čikagom ostvario je 255 pobeda i 139 poraza u ligaškom delu sezone, odnosno 23 pobede i 28 poraza u plej-ofu, što znači da je za pet NBA sezone ostvario 278 pobeda. Minesota je u poslednjih DESET godina zabeležila 284 pobede...



Prvo što Tibodoa čeka je priprema za draft, a onda shodno izboru u prvom i drugom krugu, možda i trejdovima tokom leta. A, nije svaki put ekipa sa severa SAD umela da iskoristi očajnu sezonu i pravo izbora već na startu drafta...

Recimo, 2009. godine, Minesota je imala pravo na peti i šesti pik i potrošila ga na Rikija Rubija i Džonija Flina, koji sada igra u italijanskoj Seriji A.

Naredne sezone, Vulvsi su imali pravo na četvrti pik, a izabrali su Veslija Džonsona, koji je do danas ostao puki epizodista. Godine 2011. Minesota je birala druga i uzela Derika Vilijamsa, igrača koji se seljaka između razvojne lige i klupe nekog od NBA ligaša, bez značajnog učinka.

Vulvsi 2012. nisu birali u prvom krugu drafta, jer su to pravo u međuvremenu potrošili u trejdovima, dok su 2013. bili deveti i izabrali Treja Burka i odmah ga prosledili Juti Džez u zamenu za pravo na 14. i 21. pik, što je iskorišćeno za draftovanje Šabaza Muhamada i Gorgi Dijenga, a Vulvsi su te godine u drugom krugu drafta izabrali i Lorenca Brauna, Andrea Robinsona i Bojana Dubljevića.

Pre dve sezone, Minesota je birala 13. i uzela Zaka Lavina, dok je u drugom krugu selektiran Glen Robinson III, Markel Braun i Alesandro Đentile.

Sa svega 16 pobeda prethodne sezone, Vulvsi su kao najgori tim lige izborili pravo na lutriji da biraju prvi i izabrali Karla Entonija Taunsa.

Jasno je da bilo tu i velikih propusta i dobrih odluka i odličnih izbora, pa Tibodo preuzima sastav u kom su pored Taunsa, Rubija, Lavina i za Kevina Lava dobijenog Endrjua Viginsa, još Dijeng, preiskusni Kevin Garnet, najmlađi u timu Tajus Džons, naš Bjelica, crnogorski centar i predsednik KK Partizan Nikola Peković, koji je dugo povređen, ali koji bi trebalo da zaigra naredne sezone, itd.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC