• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalinić samokritičan: Obradović me "vratio"

Autor mondo.rs

"Nisam igrao kako se od mene očekivalo i kako sam želeo. Trener mi je dao šansu, slobodu i vratio veru u svoj kvalitet", kaže

 Evroliga Nikola Kalinić Željko Obradović, Fenerbahče Real madrid Izvor: MN PRESS

Povreda Jana Veselog primorala je Željka Obradovića na adaptacije i u sastavu i u načinu igre svog tima. Naravno, srpski stručnjak našao je pravo rešenje.

Pripremajući četvrtfinalnu seriju protiv Reala, koju je njegov tim rešio u tri utakmice, najtrofejniji evropski trener postepeno je u poslednjim kolima Top 16 faze uvodio i Nikolu Kalinića u najviši ritam, nagovestivši njegovu značajnu ulogu u doigravanju.

Obradović je verovao Kaliniću, a on mu je to poverenje uzvratio.

Srpski krilni košarkaš pružio je veliki doprinos trijumfima nad Realom pre svega u defanzivnim zadacima, igrajući u jednom momentu i na poziciji centra, s tim da je na drugoj strani parketa u tri utakmice prosečno postizao po 11,3 poena. U drugom meču je ubacio 17, a u trećem 11, uz dva promašaja iz igre (5/7) i osam skokova.

Iako je bilo utakmica u kojima je Kalinić provodio tek po nekoliko minuta na terenu i iako je na momente bio daleko od igre koju je pružao u dresu Zvezde, nije izgubio poverenje svog trenera.

"Nakon povrede Jana Veselog pisalo se po društvenim mrežama, ali i u pojedinim medijima u Španiji i Turskoj da će nas Real počistiti. Pitanje je samo bilo da li će biti 3:0 ili 3:1 u pobedama. Prevarili su se, svako je dao veliki doprinos tokom četvrtfinalne serije. Trener Obradović mi je poverio značajnu ulogu protiv Reala, iako prethodnih meseci nisam igrao onako kako se od mene očekivalo i kako sam i sam želeo. Iskoristio sam šansu nakon povrede Veselog. Borio sam se, trener mi je dao veću slobodu u igri, tako da sam uspeo da odmenim Jana koliko sam zaista mogao", izjavio je Kalinić u opširnom intervjuu za dnevni list "Danas".

Obradović mu je očigledno prišao na pravi način, uverivši ga da veruje u njega i u njegov kvalitet.

"Još sam u Zvezdi voleo te bitne utakmice, kada adrenalin počne da ti teče venama, kada je borbena gotovost na visokom nivou. Mislim da sam protiv Reala poverenje trenera Obradovića stekao igrama u odbrani... U napadu me je pustio da igram, dao mi je slobodu, vratio veru u sopstvene kvalitete...", dodao je on.

Trijumfima nad Realom, Fener je ponovio prošlosezonski uspeh i plasirao se na Fajnal-for drugu godinu zaredom. Tada su stali u polufinalu, baš u duelu protiv Madriđana. Niko, pa ni Kalinić, u "Žocovoj" ekipi sada ne krije da je cilj titula.

"Veliki uspeh za nas, vratili smo se tamo gde smo bili prošle godine. Za mene je to još jedan korak napred u odnosu na lane, kada sam sa Zvezdom osvojio ABA ligu, odnosno triplu krunu. Išli smo postepeno, napravili smo veliki iskorak i iskreno rečeno nadamo se tituli u Evroligi".

Izvor: MN PRESS



"Neočekivano smo Real izbacili u četvrtfinalu u samo tri meča. Mislim da su ključne bile prve dve utakmice u kojima smo maksimalno iskoristili prednost domaćeg terena u Istanbulu. Prebacili smo pritisak na njih pred treći duel u Madridu. Oni su pokušali da podignu borbenu gotovost u pojedinim momentima treće utakmice, izvršivši i određeni pritisak na sudije, ponajviše sa tribina, međutim tokom poslednje deonice u momentima je delovalo kao da su se predali. Fenomenalno smo se pripremili za taj meč u prestonici Španije", objasnio je Kalinić.

"Zvezda nije trebalo da se zadovolji"

"Zvezda je plasmanom u četvrtfinale Evrolige napravila sjajan rezultat, ipak nije trebalo da se zadovolje postignutim. Šteta je što nisu iskoristili domaći teren u seriji sa CSKA, da još više zagorčaju život Moskovljanima i otežaju im plasman na fajnal-for. Falilo im je malo više sreće i iskustva", rekao je "Kalina" o svom bivšem timu.

Naredni rival je već poznat. Fener će se boriti za plasman u finale protiv Laboral Kuće, koja je takođe u tri utakmice eliminisala Panatinaikos. Kalinić jako poštuje ekipu Velimira Perasovića.

"Izuzetan su tim, tu je Janis Burusis, koji ove sezone dominira na centru. Mislim da im je timska hemija na visokom nivou, da su odlična celina. Nastupima u četvrtfinalu protiv Panatinaikosa pokazali su da Top 16 fazu uopšte nisu slučajno završili na drugom mestu, u konkurenciji CSKA, Reala, Barselone, Olimpijakosa... Nama bi za polufinale trebalo da se vrati Jan Veseli. Sa njim u timu, ukoliko odigramo kako znamo, mislim da ćemo biti u prednosti u odnosu na Laboral Kuću".

Polufinale će biti prilika da se ponovo nađe na istom parketu sa Jakom Blažićem, svojim saigračem iz dana u Crvenoj zvezdi.

"Čuo sam se sa Jakom odmah nakon što smo saznali da ćemo se sastati u polufinalu. Izuzetno mi je drago što se brzo uklopio u sistem Laboral Kuće. Ima veliku minutažu, izborio se za ulogu u timu, šutira u vrlo važnim trenucima, kada se odlučuje. Njemu jdnostavno prija sistem koji forsira trener Perasović: brza košarka, sa puno kontranapada, šuteva... Jaka je uvek bio dobar odbrambeni igrač, a to se u Vitoriji veoma ceni".

Iako u Istanbulu nema euforije zbog plasmana Fenerbahčea, Kalinić zna šta može da očekuje ako bi se ekipa vratila iz Berlina sa titulom prvaka Evrope.

"Saigrači su mi preneli iskustva iz prošle sezone: kada su polazili na završni turnir, ispred hale ih je sačekalo hiljade navijača. Svi su bili izuzetno euforični, napravili su im nezaboravan ispraćaj. Prema nekim procenama, za Fener navija 20-30 miliona ljudi u Tursko, nema sumnje da će, kako kažete, Istanbul 'goreti' ukoliko osvojimo titulu i postanemo prvi turski klub koji je to uradio. Imaćemo veliku podršku navijača i u samom Berlinu, što baš raduje", podvukao je Kalinić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC