• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bodiroga: Srbija bi imala "A" licencu

Autor mondo.rs

Legenda srpske košarke i član Borda FIBA Evrope smatra da je opredeljenje naših najvećih klubova za ABA ligu - "katastrofalno".

 Bodiroga kritikuje ABA ligu Izvor: MN PRESS

Dejan Bodiroga najavio je ruskim medijima da će FIBA poslati Evroligi "konkretnu ponudu" za razrešenje krize koja mesecima potresa popularni sport, ali sudeći po onome što je rekao u razgovoru za "Politiku", pitanje je koliko će se ta ponuda dopasti Đordiju Bertomeuu i vodećim evropskim klubovima.

Italijanski "Tutosport" saznaje da FIBA želi da postane suvlasnik kompanije "ECA", koja organizuje Evroligu i Evrokup.

"FIBA i Evroliga moraju da nađu zajednički koncept, koji će zadovoljiti ne samo pojedine klubove, nego celokupnu košarku. Sportski motivi i usklađivanje kalendara moraju da budu u temelju svih takmičenja i sportskih organizacija, jer u protivnom bi neke kompanije sutra mogle da organizuju privatne Olimpijske igre ili neka druga privatna takmičenja. Pre dve godine u Istanbulu je 200 zemalja članica FIBA jednoglasno usvojilo novi Statut i novi kalendar".

Bodiroga ovom izjavom ukazuje na ključni značaj globalnog košarkaškog kalendara, sa famoznim "prozorima", koji treba da stupi na snagu od sezone 2017/18.

"Prozori" su četiri termina u kojima će nacionalni timovi igrati mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019, od kojih su dva (novembarski i februarski) u okviru klupske sezone.

Nedodirljiva NBA liga odavno je stavila do znanja da neće davati igrače reprezentacijama u ta dva termina, a Evroliga letos najavila isto. U toj varijanti bi mnoge selekcije morale da nastupe u "rezervnim" sastavima, što bi predstavljalo debakl čitavog koncepta, što FIBA ne želi da dozvoli...

Bodiroga ističe da je FIBA "Liga šampiona" pravi model, jer se bazira na sportskim kriterijumima i prohodnosti po plasmanu u nacionalnim prvenstvima (podsetimo da je i FIBA prvo predlagala garantovana mesta za osam klubova, pa promenila "ploču" kada su klubovi ostali uz Bertomeua).

On podseća da je ex-YU region pre šest godina imao tri kluba u Evroligi, pre tri godine je spao na dva, a sada ima samo jednog "i to zato što su Francuzi odbili poziv".

"Opredeljenje naših klubova za ABA ligu je katastrofalno", smatra Bodiroga.

"Šta je ABA? Nepostojeća država i teritorija. Prvak Srbije, to ima neku težinu. Da li su Šentjur, Široki i Novo Mesto značajniji za Srbiju od Zrenjanina, Čačka i Užica? Za mene nisu. Kad igramo tamo, ko će nam biti kriv kad ne budemo prvi i kad naš klub ne bude igrao u Evroligi? Da li litvanski klubovi greše što su izašli iz VTB lige i igraju domaću ligu? Ne greše. Žalgiris je dobio 'A' licencu Evrolige na 10 godina. Tu licencu bi imala i Srbija, da je Srbija Srbija", poručio je trofejni košarkaš i nekadašnji potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC