• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA savila i Slovence, zatvorena ABA liga blizu!

Autor mondo.rs

I Slovenci su poklekli pod pritiskom FIBA, čiji je predsednik izjavom uneo nedoumice u našoj javnosti oko budućnosti ABA lige. Evo o čemu se radi - sve je izvesnije zatvaranje ABA lige i formiranje "B" regionalne lige.

Pomalo apokaliptično primljena je i kod nas shvaćena izajava prvog čoveka slovenačke košarke, Mateja Erjaveca, koji je između ostalog poručio:

"Ne podržavamo ABA ligu u ovom obliku, a ne podržavamo ni Evrokup. Spremni smo da suspendujemo klub koji želi da igra to takmičenje. Razgovarao sam sa predstavnicima Olimpije. Razumeju naš potez", istakao je Erjavec i dodao:

"Srbi i Hrvati planiraju novo regionalno takmičenje koje bi se igralo po završetku nacionalnih šampionata. Ono bi trebalo da počne po završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine".

Erjavec, zapravo, nije rekao ništa novo – srpski i hrvatski nacionalni savezi od ranije zastupaju ideju da se prvo igraju nacionalna prvenstva, pa onda ABA liga, što je neprihvatljivo za sadašnje učesnike i ujedno vlasnike ABA lige j.t.d, a to su 12 vodećih košarkaških klubova u regionu.

I zvanično i nezvanično, a takav stav dogovoren je nedavno na Skupštini ABA lige, koja će uskoro ponovo zasedati, klubovi vlasnici regionalnog takmičenja čvrsto stoje pri stavu da žele da se takmiče sa najboljima u Evropi, a to znači timovima iz Evrolige i Evrokupa i da će to pravo stečeno ranije potpisanim ugovorom sa EKA, kompanijom koja stoji iza dva navedena takmičenja "odmetnuta" od FIBA, braniti do kraja.

Slovenci su danas samo stali u red regionalnih saveza koji su otkazali priznanje ABA ligi i najavili da će morati da suspenduju klubove koji se odluče za Evrokup, umesto FIBA Ligu šampiona i kad Erjavec kaže da predstavnici Olimpije razumeju potez slovenačke "Kuće košarke", zapravo govori da će Olimpija, poput Partizana, biti spremna na izbacivanje iz nacionalnih šampionata po cenu nastupa u ABA ligi i potom Evroligi ili Evrokupu.

U delu rečenice "Srbi i Hrvati planiraju novo regionalno takmičenje koje bi se igralo po završetku nacionalnih šampionata", misli se na ideje saveza, ne klubova vlasnika ABA lige, koji ne žele da se regionalno takmičenje posle 15 godina pretvori u ad-hok turnir na kraju sezone. To se ne želi u toj meri da će klubovi, ukoliko se pritisci iz FIBA i nacionalnih saveza nastave, a ne dođe do kompromisa između FIBA i EKA, biti primorani na dve stvari:

- Da poput Evrolige zatvore ABA ligu i krug učesnika u njoj, a potom ubrzaju proces formiranja Druge ABA lige što bi, hipotetički, dovelo do daljih otkazivanja poslušnosti nacionalnim savezima i FIBA, i prelasku u sistem takmičenja pod patronatom EKA.

- Da, ukoliko najavljeni sastanci između čelnika dve suprotstavljene organizacije ne dovedu do rasporedele moći, zarade, uticaja i autoriteta, biraju između:

a) EKA – Evroliga – Evrokup – ABA liga;
b) FIBA – Liga šampiona – Nacionalno prvenstvo – Nacionalni kup;

To bi napravilo nove probleme, jer bi isto morale da urade sudije, delegati, itd, ali s obzirom na to dokle je došao razdor između ekipe ljudi oko Đordija Bertomeua i onih oko Patrika Baumana, ova velika neprijatnost koja bi izazvala mnoge pogubne posledice po evropsku i naročito Ex-YU košarku bila bi neizbežna...

...bar dok se rat ne završi, čijom već pobedom.

Kako nacionalni savezi u Evropi, pod pretnjom FIBA sankcijama od izbacivanja sa Olimpijskih igara 2016, Evropskog prvenstva 2017. ili organizacije samih FIBA turnira, nastavljaju da otkazuju priznanje ABA lige, a to je uradila i sama FIBA bez sastanka sa klubovima vlasnicima, ovdašnja košarka polako se približava trenutku kada će klubovi morati da izaberu a) ili b) s tim da je Mondu potvrđeno da, bar među ovosezonskim učesnicima ABA lige, nema dileme oko toga koji će taster biti pritisnut i da su klubovi u tome jedinstveni i spremni da istraju do kraja po cenu da se šest regionalnih prvenstava igra bez trenutno 12 najboljih klubova na ovim prostorima.

FIBA ostaje pri tome da bilo kakav posredan ili direktan sporazum sa EKA, u početku upakovan kroz zabranu takmičenja u Evrokupu  a vrlo brzo i samoj Evroligi, rečeno nam je – povlači suspenziju nacionalnih saveza, koji su na prostorima bivše Jugoslavije poklekli pod tim ultimatumom i izvršili Baumanovo naređenje. Slovenci su isprva reagovali pismom koje je podiglo moral kod "pritisnutih", međutim danas su i oni morali da poviju rep.

Suština je da sve te suspenzije nisu obavezujuće za klubove, jer je FIBA sebi napravila medveđu uslugu priznajući ABA ligu j.t.d. prošlog leta i aminujući učešće u Evroligi i Evrokupu, zbog čega sada traži suspenzije. Formalno-pravno, klubovi vlasnici ABA lige nisu prekršili nijedan sporazum odlukom da ostanu usko vezani i do kraja verni jačim EKA takmičenjima, a ni suspenzije saveza ne mogu im ništa ukoliko su spremni da podnesu izbacivanje iz nacionalnih nadmetanja.

Kada smo pomenuli autokoš koji je dala FIBA prošlog leta tražeći da ABA liga bude otrgnuta iz ruku privatnih vlasnika, Radovana Lorbeka, Romana Lisca i ostalih, samo je ojačala poziciju Ex-YU klubova koji su jako blizu odluke da zatvore ABA ligu i deluju zajedno, jer otvara se pitanje kako bi se pojedinci, privatni vlasnici, odnosno fizička lica, ponašali u ovom sukobu, kako bi podneli pritisak i na čiju bi se, na kraju, stranu priklonili.

Ovako,
direktor košarkaške ABA lige Krešimir Novosel i njegovi najbliži saradnici samo izvršavaju odluke koje na Skupštini donesu predstavnici klubova, vlasnika takmičenja i to ovakvu ABA ligu čini jačom i spremnijom na nepopularne poteze, shodno interesima klubova, a o tome smo već pisali – interes su Evroliga i Evrokup.

Zaključak: Ukoliko se sukob ne reši, a pritisci iz FIBA nastave, zatvorena ABA liga je realnost. Ali, taj cilj neće biti nimalo lako ostvariti.

Do nekog novog potresa, ultimatuma, tužbe, optužbe ili čega već...



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC