• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROLIGA: Trideset kola za šest meseci

Autor mondo.rs

Na sastanku klubova učesnika Evrolige i Evrokupa usvojen predlog kalendara takmičenja za narednu sezonu. Simbolične premije i za rezultate u Evrokupu.

 Utvrdjen-raspored-Evrolige-i-Evrokupa-za-sezonu-2016-17 Izvor: MN PRESS

Dok košarkaška Evropa sa nestrpljenjem iščekuje sastanak čelnika FIBA i kompanije "ECA", naredne nedelje u sedištu Svetske košarkaške federacije, Đordi Bertomeu ne gubi vreme i zajedno sa klubovima radi na važnim detaljima vezanim za organizaciju Evrolige i Evrokupa u sezoni 2016/17.

Tako su se u petak u Londonu okupili predstavnici učesnika elitnog kontinentalnog takmičenja, među njima i direktor Crvene zvezde Davor Ristović, kao i klubova koji bi trebalo da se takmiče u Evrokupu, uključujući poslovnog direktora Partizana Mlađana Šilobada.

Klubovi su upoznati sa detaljima desetogodišnjeg ugovora
vrednog najmanje 630 miliona dolara, koji je krajem prošle godine potpisan sa američkom kompanijom "IMG", kao glavnim partnerom reformisane Evrolige od 16 učesnika.

Pored diskusije o pitanjima iz sfere finansija, marketinga, TV prava... na dnevnom redu bio je predlog kalendara takmičenja.

Kao što je ranije bilo najavljeno, Evroliga će zbog povećanog broja termina (30 kola regularnog dela sezone, umesto dosadašnjih 10 kola prve i 14 kola Top 16 faze) početi nedelju dana ranije nego do sada (13/14. oktobra), a poslednje kolo biće odigrano 7. aprila.

Ustaljeni ritam od jednog kola nedeljno moraće da bude narušen pet puta.

Po dva kola nedeljno igraće se 25. i 26, odnosno 27. i 28. oktobra (treće i četvrto kolo), 15. i 16, odnosno 17. i 18. novembra (sedmo i osmo kolo), 20. i 21, odnosno 22. i 23. decembra (trinaesto i četrnaesto kolo), a potom 24. i 25, odnosno 26. i 27. januara (devetnaesto i dvadeseto kolo) i 21. i 22, odnosno 23. i 24. marta (dvadeset sedmo i dvadeset osmo kolo).

Raspored će za te nedelje biti poludirigovan, tako da timovi ne budu suočeni sa dugim i teškim putovanjima u kratkom vremenskom razmaku. Konkretno, Crvena zvezda bi u utorak mogla da igra kao domaćin, a u četvrtak ili petak da gostuje u Atini ili Istanbulu.

Predviđena je samo jedna pauza, u trećoj nedelji februara, koja je rezervisana za nacionalne kupove.

Četvrtfinale plej-ofa Evrolige igraće se do tri pobede, od 18. aprila do 2. maja, a novog prvaka Evrope dobićemo na Fajnal for turniru, od 18. do 21. maja.

Evrokup (četiri grupe od po šest timova) imaće prvu fazu od 10 kola (12. oktobar - 14. decembar), Top 16 (šest kola) igraće se od 4. januara do 8. februara, nakon čega slede četvrtfinale, polufinale i finale, kao plej-of serije u dva dobijena meča.

Četvrtfinalni susreti su predviđeni za 28. februar, 3. i ako bude potrebe 8. mart, polufinalni za 14, 17. i eventualno 22. mart, dok su borbe za trofej na rasporedu 28. i 31. marta, a u slučaju da bude 1:1, odluka o osvajaču Evrokupa će pasti 5. aprila.

Odavno je poznato da će evroligaši od naredne sezone moći da računaju na ozbiljniju zaradu - izraženu u sedmocifrenim iznosima - a novina je da će
"ECA"uložiti određena sredstva i u Evrokup.

Obezbeđeno je najmanje 2,5 miliona evra, od toga 1,2 miliona za pokrivanje administrativnih troškova i takse službenim licima i 1,3 miliona na ime premija za nastup u takmičenju i ostvarene rezultate.

Učešće u grupnoj fazi biće nagrađeno sa 10.000 evra, plasman u Top 16 sa 20.000, u četvrtfinale sa 30.000, a u polufinale sa 50.000 evra.

Poraženom finalisti biće uplaćeno 100, a pobedniku 200 hiljada evra, što znači da najuspešniji tim Evrokupa tokom sezone može da inkasira 310.000 evra samo od sportskog uspeha.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC