• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

San Antonio izbačen, Dankan se oprostio?

Autor mondo.rs

Dugo najavljivano finale Zapada između Golden Stejta i San Antonija neće se dogoditi. Evo i zbog čega...

San Antonio Sparsi, sa nešto podmlađenom i pod obručima znatno ojačanom postavom, završio je sezonu 2015/16 sa skorom 67-15 i od prve do 82. utakmice ligaškog dela NBA lige bio jedini kakav-takav pratilac šampiona, Golden Stejt Voriorsa.

Mesecima se govorilo o viđenom finalu Zapada u kom će Voriorsi i Sparsi ne samo odlučivati o velikom finalisti, već i o budućem prvaku, ali...

Do tog finala neće doći.

Košarkaši Oklahoma Siti Tandera dovršili su posao u polufinalnoj seriji sa favoritom iz Teksasa, više nego ubedljivo savladali Sparse u šestoj utakmici na svom parketu i rezulatom 4:2 izborili četiri do sedam mečeva sa Voriorsima, koje je malo ko očekivao.

Finale Istoka i dalje nije poznato, osim što se zna da će u njemu učestvovati Klivlend Kavalirsi, koji su počistili i Detroit Pistonse i Atlanta Hokse. Oni sada čekaju završetak serije između Toronto Reptorsa i Majami Hita u kojoj je rezultat 3:2, a šesti meč igra se u noći između petka i subote na Floridi.

Ali, ne i tandem Oklahome, Kevin Durent/Rasel Vestbruk, koji se i u noći između četvrtka i petka pokazao kao nezaustavljiv za vremešnu, iskusnu, snažnu, kvalitetnu, ali i umornu i nedovoljno rastrčanu postavu Sparsa, čija je grupa veterana prilično lako nosila teret godina i pretrčanih stotina kilometara, ali samo do početka doigravanja.

Nije se često događalo Gregu Popoviču da pogrešno tempira formu svoje ekipe, ove sezone to je defintivno bio slučaj, a posle 113:99 u Oklahomi, ostaje da se vidi kako će se Tander snaći u seriji sa "ratnicima" i ko će od San Antoniovih veterana igrati košarku i naredne sezone.

Prema nekim izveštajima iz SAD, postoji mogućnost da je legendarni Tim Dankan, koji je 25. aprila napunio 40 godina, odigrao poslednju utakmicu u karijeri i da će se on, znatno drugačije od Kobija Brajanta, oprostiti na kraju ove sezone.



Sparsi su poveli 10:16, a kada je Oklahoma preuzela vođstvo u prvoj četvrtini, nije se više osvrnula, predvođena turbo motorom koji u nogama ima Vestbruk i savršenog šuta do kog je u najvažnijem delu sezone došao Durent.

Bilo je 25:19 kada je tim Bilija Donovana dodao gas, do poluvremena je već stajalo 55:31, a podatak da se razlika u trećoj četvrtini kretala od 24 do 28 poena u korist Oklahome najbolje govori o tome kakav su otpor pružili Sparsi, koji do poslednje utakmice u regularnom delu sezone nisu imali poraz u Teksasu, onda poklekli u derbiju sa Golden Stejtom, pa dopustili Tanderu da ih dva puta pobedi kao gost u ovoj seriji.

Da li u penziju ili samo na još jedan odmor pred start 20. sezone u karijeri, Dankan je otišao sa 19 ubačenih poena (7/14 iz igre) i pet skokova, što je značajno više od proseka koji je imao u plej-ofu.

Ostali "večni" igrači San Antonija su podbacili. Toni Parker ubacio je šest poena, uz tri asistencije, u večeri u kojoj se još jednom pokazalo da u 34. godini ne može da parira igraču kakav je Vestbruk. Argentinac, 38-godišnji Manu Đinobili, ubacio je pet poena za 23 minuta u igri i doprineo utisku da je Sparsima defintivno potrebna potpuna smena generacija, koju je doduše Popovič već započeo promocijom Kavaija Lenarda u jednog od najboljih igrača lige i trejdom Lamarkusa Oldridža, koji je sa 18 poena i 14 skokova potvrdio da će, kada Dankan bude odlučio da je dosta, biti dostojna zamena jednom od najboljih krilnih centara u istoriji košarke.

Naš Boban Marjanović, koji će uskoro postati slobodan agent i koji će, pretpostavka je, prvo razgovarati sa Sparsima o ostanku i naredne sezone, igrao je šest i po minuta i ubacio jedan šut koji je i pokušao za dva poena i skok.

Skoro da smo zaboravili pobednike – Durent je ispratio goste sa 37 poena, devet skokova i dve asistencije, a maestralno ga je pratio Vestbruk sa 28 poena, 12 asistencija, tri skoka i dve ukradene lopte.

"X factor" na sinoćnoj utakmici bio je Andre Robertson, koji je Sparsima ubacio 14 poena, uz sedam skokova, a odličan je bio i centar Stiven Adams sa 15 poena i 11 skokova. Lenard je i ovog puta vukao na obe strane terena, ubacio 22 poena, uz devet skokova i pet asistencija, ali kako on, tako ni njegovi saigrači nisu mogli da zaustave Durenta nijednom vrstom odbrane.



Golden Stejt i Oklahoma otvoriće spektakularno finale Zapada 17. maja, narednog utorka, u "Orakl areni" u Oklendu.

Zanimljive su bile vesti koje su prethodile šestoj utakmici i naročito koje su se pojavile posle ispadanja tima sa drugim najboljim skorom u istoriji lige koji potom nije uspeo da se plasira u finale. Naime, jedan od tračeva koji se mogao pronaći na portalu mreže ESPN, dovodi Durenta u vezu sa prelaskom u San Antonio, kao i pleja Memfis Grizlisa, Majkla Konlija!?

Trener Oklahome, Donovan, u kojeg nije mnogo ljudi verovalo kada je nasledio uticajnog Skota Bruksa na klupi Tandera, čoveka koji je vodio ekipu punih sedam godina, rekao je posle najvećeg skalpa u karijeri...

"Sada nas čeka Golden Stejt, koji je sjajan tim. Biće to veliki izazov. Imaćemo malo vremena da se pripremimo, ali sada, vreme je da se uživa u mogućnosti koju smo izborili a to je da nastavimo da se borimo za veliku stvar".

A, Dankan? On ima opciju da izađe iz ugovora sa Sparsima, ali i nastavi još jednu sezonu...

"Razmišljaću o tome nakon što izađem odavde i shvatim šta me čeka u životu", rekao je Dankan, ostavljajući sve opcije otvorenim.

Koliko je forma Sparsa bila u padu, najbolje govori ovaj podatak – u prvom poluvremenu ispostaviće se poslednje utakmice u sezoni, San Antonio je šutirao 31,1 odsto iz igre, što je njihov najgori prosek ove sezone, šuteri Popovičevog tima promašili su svih devet trojki do odlaska na odmor, kada je već bilo kasno za preokret.

San Antonio - Oklahoma.
Izvor: YouTube



Na kraju, Popovič nije izveo iz igre najveće zvezde, kada je već bilo jasno ko će dalje, već ih je ostavio na parketu da završe posao i tako možda, i to su mnogi primetili, nagovestio da se s nekima nećemo družiti naredne sezone.

"Uvek cenimo i hvalimo napore naših protivnika, a očigledno je bilo da se Oklahoma pojavila spremna i uspela da okrene našu egzekuciju u seriju isforsiranih loših šuteva. Pokušali smo posle da se izvučemo iz lavine, ali nas je ona samo pregazila", rekao je Dankan.



"Sami smo sebe bacili u rupu. Zapravo, odigrali smo solidno u drugom poluvremenu, ali je već bilo kasno..."

Koliko San Antoniju nije išao šut, toliko Tanderu jeste. Pomenuli smo Robertsona, koji je šutirao 0/7 za tro špema u prvih pet mečeva serije, a onda ubacio tri od pet. On nikada ranije u karijeri nije ubacio tri trojke...

"Kad pominjem košarkaške bogove, o tome pričam", samo je kratko prokomentarisao Parker.





Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC