• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teo i CSKA konačno prvaci Evrope!

Autor mondo.rs

Dominacija "armejaca", prokockanih "plus 21" i nakon produžetka, ipak, sedma evropska kruna! Fenerbahče bio na skok od pobede u regularnih 40 minuta.

CSKA je u Berlinu ubio istanbulske duhove prošlosti. Jedva. Nekako. Ali, sada već i nije bitno kako!

Četiri godine posle "plus 19" u finalu protiv Olimpijakosa i gubitka utakmice nezaboravnim košem Printezisa, ruska "armija" sa četvoricom Amerikanaca, jednim Francuzom i jednim Srbinom vratila se u finale i prošla kroz "pakao" na putu do najvrednijeg trofeja, čekanog od Madrida 2008.

Ukupno sedmog za slavni klub.

CSKA - Fenerbahče 101:96, posle 83:83 na kraju četvrte četvrtine (22:20, 28:10, 19:23, 14:30)!

Viktor Hrijapa sprečio je novi epski kolaps CSKA košem "iz odbojke" 1,9 sekundi pre kraja regularnog toka, da bi u produžetku Moskovljani napokon "stali na loptu" i pametnom igrom, uz perfektnu realizaciju slobodnih bacanja (Nando De Kolo 8/8, Miloš Teodosić 2/2), zaustavili borbeni Fenerbahče i rasplakali desetak hiljada njegovih navijača u Mercedes Benc areni.

To je, iz trećeg pokušaja, prva titula prvaka Evrope za Teodosića, ali i prva za trenera Dimitrisa Itudisa, otkako se nakon 13 godina pomaganja u Panatinaikosu osamostalio od Željka Obradovića.

Najtrofejnijem stručnjaku "starog kontinenta" izmakao je deveti naslov, Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić moraće da sačekaju novu šansu, ali titula je u srpskim rukama prvi put od trijumfa Olimpijakosa 2012. godine (Dušan Ivković, Marko Kešelj).

Popularnom "Žocu" ovo je tek drugi poraz u mečevima za evropski tron, nakon onog od Makabija 2001. godine, kada su ti klubovi igrali FIBA Suproligu, dok je Virtus iz Bolonje trijumfovao u prvom ciklusu "ULEB" Evrolige.

CSKA je odigrao perfektno prvo poluvreme u odbrani i napadu, ponovio fenomenalne procente šuta iz polufinala protiv Lokomotive i na odmor otišao sa 50:30. Poluvreme su završili serijom od 24:3.

U trećoj četvrtini je njihova prednost tri puta išla do maksimalnih "plus 21", poslednji put u 28. minutu, kada je Teodosić trojkom preko ruke Ekpea Judoa povisio na 63:42.

Upravo u toj fazi utakmice počeo je slom protiv Olimpijakosa u Istanbulu, a mada bi se malo ko kladio da će stvari još jednom krenuti loše po Moskovljane, upravo to je počelo da se dešava.

Fener je agresivnom odbranom, potpomognut ishitrenim faulovima CSKA, izbrisao ogroman deficit i slobodnim bacanjima Kostasa Slukasa preokrenuo na 83:81!

Itudisovi izabranici došli su u situaciju da 21 sekund pre kraja spasavaju živu glavu, posle gotovo izvesne pobede na poluvremenu. Teodosić se spetljao, De Kolo promašio trojku, ali je Hrijapa - povređen većim delom sezone - uspeo da uhvati loptu i u istom "cugu" uputi precizan šut.

Fenerbahče je u polufinalu pobedio Laboral Kuću posle produžetka. Tada je Bogdanović postigao trojku u prvom napadu, ovog puta je to uradio Slukas, ali CSKA se nije dao.

Solidna odbrana, uz neka loša rešenja žuto-plavih u napadu, rezultirala su osvojenim loptama, svaki igrač dao je doprinos trijumfu, a osim pomenutih bacanja 10/10, koje smo pomenuli na početku, ključan je bio koš Kajla Hajnsa za 95:90 nakon promašaja De Koloa 62 sekunde pre kraja.

Tako se završilo u Berlinu, dogodine će sličnog spektakla, možda, biti u Beogradu!


IZ MINUTA U MINUT

45' De Kolo četvrti put u produžetku šutira bacanja 2/2 - 96:101. Bogdanović promašuje, kraj, CSKA je šampion!!!

45' Trojka Datomea iz desnog ćoška - 96:99! Do kraja 7,5 sekundi.

45' Žestok presing CSKA, De Kolo je možda zgazio liniju polovine terena sa loptom u rukama. Nekako dodaje Teodosiću, Datome i Judo ga guraju i Lamonika svira faul... Dva bacanja Teodosića - 93:99!

45' Hrijapa blokira Kalinića, De Kolo po treći put u produžetku koristi oba bacanja - 90:97, do kraja 39 sekundi. Trojka Diksona od tablu - 93:97...

44' Datome promašuje, lopta za CSKA. De Kolo "postuje" Diksona, ugurao ga je u reket i promašio levi poluhorog, ali Hajns hvata "otpadak" i pogađa - 90:95!

44' Datome utrojen, ali majstorski pronalazi Judoa samog pod košem - 90:91. De Kolo još jednom 2/2 - 90:93.

43' Promašio je Judo poluhorog, a Teodosić trojku, zapravo Judo je zakačio taj šut... Slukas ide u tranziciju, ali posle laganog "remplovanja" sa Higinsom gubi loptu. De Kolo u "mismeču" sa Judoom, prolazi na polaganje - 88:91! Mini-serija CSKA 4:0.

42' Higins je blokirao Bogdanovića, srpski bek hvata loptu i pogađa uz zvuk sirene, sa visokim lukom - 88:87. Odmah stiže odgovor. Hajns 88:89, otvorio se reket Fenera, opet asistencija Teodosića.

42' Greška Diksona, Teodosić preseca povratni pas i šalje Higinsa u kontru. Vodi CSKA - 86:87.

41' Hajns zatvoren pod košem, Slukas pogađa trojku - 86:83! Dva bacanja De Koloa - 86:85.


- OPET PRODUŽETAK! Judo je promašio iz okreta, Obradović to sigurno nije "nacrtao" na tajm-autu.

Last minute of Amazing game 83-83 - going to OT - CSKA Moscow - Fenerbahce Istanbul
Izvor: YouTube


40' IZJEDNAČENJE - 83:83! Viktor Hrijapa "iz odbojke" 1,9 sekundi pre kraja, nakon promašene trojke De Koloa, a pre toga i umalo izgubljene lopte Teodosića.

40' Šta rade igrači CSKA? De Kolo kreće na ulaz, zaglavio se u reketu, izgubio loptu, a Hajns odmah faulirao Slukasa... Grčki bek pogađa dva bacanja, Fenerbahče vodi 20,8 sekundi pre kraja - 83:81!!!

40' IZJEDNAČENJE - 81:81! Trojka Diksona! "Krosover" dribling, Hajns je pokušao da zasmeta, ali nije uspeo... Još 43 sekunde, tajm-aut Itudis.

40' Majstorija Teodosića, koš De Koloa - 78:81! Ostao je bez driblinga na liniji slobodnih bacanja, zagrlio je loptu da mu je ne otmu igrači Fenera i posle sekundu-dve čekanja pronašao De Koloa, koji je utrčavao duž čeone linije! Još 48 sekundi...



39' Higins je preuzeo odgovornost, ali trojka posle izolacije mu izlazi iz koša. Judo promašuje šut za vođstvo, hvata loptu, kreće ka obruču i... promašuje, ispada mu, ko zna šta je bilo?

38' Težak promašaj De Koloa, "flouter" Diksona - 78:79. Serija Fenera 18:5!

37' Fenerbahče igra agresivno, tu i tamo faulira, ali nikako da izađe iz bonusa. Ofanzivni skok Kurbanova, loš pas Teodosića... I greška Kalinića, koji je utrojen pod košem i gubi loptu.

37' Nema trojke Kalinića, ima ofanzivnog skoka. Judo zakucava - 73:79. Datome uzima De Kolou "živu" loptu. Ne prolazi kontra, u pozicionom napadu Dikson za tri... Koš! 76:79! Itudis uzima tajm-aut, ali CSKA više ne kontroliše utakmicu, nakon "plus 20" na poluvremenu.

36' De Kolo umalo gubi loptu. Nekako dodaje Hajnsu pod koš, a sjajni centar na visini zadatka - 71:79.

36' Međutim, Fener je "tu". Trojka Datomea - 69:77. Judo blokira De Koloa, a Džekson pravi faul i opet Fenerbahče dolazi u poziciju da šutira bacanja, smanjuje vođstvo i štedi vreme. Antić 2/2 - 71:77!

35' Ulogu pleja preuzeo je Kori Higins, našao je Hrijapu samog na šutu za tri, a veteran pogodio - 66:77! Mnogo važno za CSKA!

35' Judo je smanjio na 64:74. Voroncevič bez koša u solo akciji, a u skoku odmah faulira Datomea i šalje ga na liniju "penala"... Italijan precizan - 66:74! Ima dovoljno vremena za preokret. Voroncevič je sa pet ličnih završio utakmicu.

34' Teodosić i Voroncevič su se sa po četiri faula pridružili De Kolou i Korobkovu.

34' Važan koš Džeksona - 60:74. Solo prodor pored Judoa, koji hvata promašaj Diksona i šutiraće bacanja... 62:74.

33' Džekson umalo da izgubi loptu, ali desetak sekundi kasnije to čini Teodosić. Krajnje neoprezno. Sledi tajm-aut, pa zakucavanje Antića uz dodatno bacanje - 60:72.

32' Judo poentira iz drugog pokušaja (57:72), Hrijapa promašuje trojku. Može li Fener malo ozbiljnije da zapreti? Još ne. Slukas je opet probao prodorom posle "pika", nije prošao.

31' Prišao je Fener na "minus 14", ali vraća ih u "rupu" Hrijapa, trojkom na asistenciju Higinsa - 55:72. Datome ne uzvraća.


30' Kraj treće četvrtine - 53:69. Fenerbahče treći put na "minus 16", nakon 20 razlike na poluvremenu.

30' Trojka Diksona - 51:67.  Ostao je potpuno sam.

29' Odličan pas Hrijape Džeksonu, za jedan od retkih lakih koševa CSKA u trećoj četvrtini - 48:67.

29' Antić bacanjima smanjuje na 47:63, uzvratio je Džekson samo sekund kasnije - 47:65.

28' Trojka Antića (42:60), odgovara Teodosić, preko ruke Judoa - 42:63! Slukas opet prolazi do kraja, "2+1" - 45:63.

27' Mini-serija CSKA 4:0 (bacanja Teodosića, prodor De Koloa), kojom odlaze na 39:60.

26' Kad već ne ide iz igre, De Kolo je pametno iskoristio "mismeč" sa Judoom da iznudi faul i dva bacanja. Međutim, dao je samo prvo - 37:56. Slukas solo - 39:56.

26' CSKA je potpuno izgubio igru koja ga je krasila u prvih 20 minuta, Fenerbahče to ne koristi. Slukasov šut izlazi iz koša, Bogdanović pokušava solo prodorom - ništa.

25' Čak je i Teodosić, posle faula pri šutu za tri, narušio 100 odsto svog tima sa linije slobodnih bacanja. Ipak, prihvatiće "armejci" i samo dva poena - 36:55. Veseli konačno koristi jedno bacanje, posle 0/9!

25' CSKA je u evidentnom padu igre (tri postignuta poena za nepunih pet minuta). Ali, šta to vredi Turcima, kada Veseli promašuje još četiri slobodna bacanja? Ukupno 0/8!

24' INCIDENT! Nikola Kalinić je fauliran u kontri na pola terena, po inerciji je išao ka navijačima CSKA u "selebriti" redu, a jedan od njih ga je odgurnuo - neobjašnjivo i nedopustivo! U okršaju "VIP" navijača koji je usledio, učestvovali su i visoki funkcioneri dva kluba.

24' Kada je trebalo da Fenerbahče da koš i dodatno okrene stvari na svoju "vodenicu", Veseli je dao loptu direktno u ruke Voronceviču.

23' Bogdanović, pa Veseli posle ofanzivnog skoka - 36:53. CSKA je imao tri očajna poseda zaredom. Prvo nisu preneli loptu preko pola za osam sekundi, Džekson je napravio korake, a onda su izgubili loptu na svojoj polovini.

22' Fener je dao prvi koš u trećoj četvrtini, Kalinić promašio prilično lak šut za "minus 16", a onda Teodosić asistira Hajnsu za "2+1" i 32:53. Voroncevič blokira Veselog pod tablom...


- Napad CSKA za sada hirurški precizan. Šut za dva poena 11/16, trojke 6/12, slobodna bacanja 10/10. Fenerbahče je promašio šest od 17 bacanja, da ne idemo dalje...

- Najbolji strelci: Teodosić 10, Higins 10, Voroncevič 9, De Kolo 7, Hajns 6 ... Datome 8, Antić 5, Hikmen 5.

- Teodosić 10 poena, četiri skoka i tri asistencije, uz jedan promašaj.

- Za sve koji misle da je finale rešeno... Panatinaikos je u istoj ovoj dvorani 2009. godine imao 23 poena prednosti protiv CSKA u trećoj četvrtini i CSKA je na kraju imao šut za pobedu.

- Fener je poveo 27:26 slobodnim bacanjem Juda u 14. minutu, nakon čega su Moskovljani napravili seriju 24:3 i dobili poluvreme rezultatom 50:30 (22:20, 28:10)!

20' Finta šuta Teodosića, pa asistencija Džeksonu, koji pravovremeno utrčava u reket - 30:50! Drugi uzastopni promašaj Bogdanovića i kraj prvog poluvremena...

19' Voroncevič "1 na 1" sa Antićem, ulaz, roling i prelak koš - 30:48.

19' Hajns rutinski realizuje pod košem - 30:46! Serija CSKA 20:3! Na sve to, Judo ne koristi ni "mismeč" protiv omalenog Kulagina, odlučuje se za povratni pas, "armejci" uspevaju da izrotiraju i Dikson na kraju nije ni dobacio do koša u šutu za tri...

18' Kulagin je ostao u "mismeču" sa Veselim i napravio nesportski faul. Međutim, Čeh još jednom 0/2 sa linije slobodnih bacanja, a Bogdanović promašuje trojku.

18' Veseli promašuje, Higins pogađa oba bacanja (CSKA 10/10) - 30:44.

18' Higins je jednostavno protutnjao pored Datomea, otvorio mu se put do koša i usledilo je žestoko zakucavanje - 30:42! Obradović ne zna šta se događa njegovim igračima i traži novi tajm-aut.

17' Opet fenomenalna saradnja Teodosića, Hajnsa i De Koloa, koju ovog puta Francuz završava trojkom iz levog ćoška - 30:40! Faul Veselog u napadu.

17' Treći faul Kalinića, Hajns koristi oba bacanja (CSKA 8/8) i ovo je prvo opipljivije vođstvo bilo kog tima - 29:37.

16' CSKA je zbrzao kontru za "plus osam", ali posle tajm-auta će imati novu šansu, pošto je i Antić promašio trojku za Fener.

16' Druga trojka Teodosića - 29:35! Posle ovako dobre akcije, bila bi šteta da nije pogodio. Sjajan "trougao" sa Hajnsom i De Koloom.

15' Dikson "divlja", promašuje trojku, Kurbanov kažnjava silovitim zakucavanjem u kontri - 27:32. Serija 0:6.

15' Judo neprecizan sa niskog posta, a Teodosić maestralno asistira Voronceviču! Zakucavanje krilnog centra za 27:30. Tajm-aut.



14' Judo jednim bacanjem (prvo je promašio, nakon 13/13 oba tima) vraća prednost Feneru - 27:26. "Flouter" De Koloa, krenuo je na prodor iz levog ćoška - 27:28.

13' "Flouter" Teodosića - 23:26. Hrijapa faulira Antića na šutu za tri poena, kao da nije najiskusniji igrač na terenu. Makedonac precizan sva tri puta i opet je nerešeno - 26:26. Za sada je izvedeno 13 bacanja na utakmici, bez promašaja.

12' Dobra odbrana i skok Teodosića, zatim asistencija Kurbanovu, koji slobodnim bacanjima povećava prednost na 20:24. Kurbanov kasni sa preuzimanjem, Dikson pogađa trojku - 23:24.

- Najbolji strelci: Datome 8, Hikmen 5 - Higins 6, Teodosić 5, Voroncevič 5. CSKA preciznije šutira trojke (4/7) nego za dva poena (3/7).

10' Hrijapa blokira Hikmena na kraju vrlo dobre prve četvrtine finala. CSKA vodi 22:20!

10' Hikmen pogađa bacanja - 20:20. U petorci CSKA Korobkov, za Fener igra Mahmutoglu. Upravo Korobkov beleži ofanzivni skok, a Hrijapa poentira - 20:22.

9' Hikmen beleži "2+1", posle ofanzivnog skoka Judoa - 18:20. Hajns drugi napad CSKA zaredom pravi korake!

8' Drugi faul Diksona, koji ipak ostaje u igri. Hikmen menja Bogdanovića, koji dobija žestoku lekciju od Obradovića, verovatno zbog toga što je malopre ostavio Higinsa samog. Teodosić pogađa bacanja - 15:20.

8' Higins 2/2 za tri poena - 15:18. Dodatno je popravio ionako impresivan procenat šuta ove sezone.

7' Lep "flouter" Veselog na asistenciju Bogdanovića - 13:15. Sve to posle ofanzivnog skoka Datomea. Teodosić je vezao jednu izgubljenu loptu i jedan promašaj za tri. Datome za izjednačenje - 15:15.

5' Trojka Teodosića - 11:15! Prvi šut i prvi pogodak. Hajns mu je postavio odličan blok, Veseli nije preuzeo i stigla je kazna.

4' Datome "cepa mrežicu". Trojka - 11:7. Odmah uzvraća Voroncevič - 11:10. De Kolo "otima" loptu Bogdanoviću i šalje Voronceviča u kontru. Ovaj posle faula pogađa dva bacanja i vodi CSKA - 11:12. Već šesta promena vođstva!

2' Trojka Higinsa (54 odsto šut za tri u Evroligi ove sezone) za 6:7, Bogdanović "iz odbojke" posle promašaja Kalinića - 8:7.

1' Prva dva napada na obe strane rezultirala su koševima. Fenerbahče vodi 6:4, uključujući trojku Kalinića i "2+1" Datomea.

- Početne petorke: Slukas, Bogdanović, Kalinić, Datome, Veseli - De Kolo, Higins, Kurbanov, Voroncevič, Hajns.

- Jedna od retkih sigurnih stvari pred početak finala je da će Fenerbahče imati daleko, daleko glasniju podršku sa tribina. Donekle se može reći da će igrati utakmicu za trofej u domaćem ambijentu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC