• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP 2010: Argentinci postali sudbina Srbije

Svjetsko prvenstvo u Turskoj biće četvrto uzastopno, na kojem će se srpski nacionalni tim (pod različitim imenima) sastati sa Argentinom!

 SP 2010: Argentinci postali sudbina Srbije Izvor: MONDO

Činjenica da su Argentinci u istanbulskom žrijebu bili određeni za nosioce - uz SAD, Španiju i Grčku - sama po sebi govori o njihovom renomeu i rezultatima u prvoj dekadi 21. vijeka.

Generacija čiji su predvodnici Đinobili, Oberto, Noćioni, Skola, Skonokini, Sančez i Volkoviski osvojila je tri medalje na posljednja četiri najveća globalna takmičenja.

Bili su olimpijski pobjednici u Atini 2004. i "bronzani" u Pekingu 2008, na SP u Indijanapolisu 2002. osvojili su srebrnu medalju, dok su četiri godine kasnije u Japanu, nesrećno i nezasluženo, ostali praznih šaka. Poslije minimalnog poraza od Španaca u polufinalu, u borbi za treće mjesto ih je savladao američki Drim tim.

U međusobnim duelima isprva su Srbi imali više uspjeha, ali su im Manu i ekipa kasnije vratili milo za drago.

Na SP u Atini 1998, Jugoslavija je u četvrtfinalu slavila rezultatom 70:62, na putu do titule prvaka. U Indijanapolisu 2002, u nezaboravnom finalu, bilo je 84:77 za Jugoslaviju i to poslije produžetka.

Kasnijem slomu srpsko-crnogorske košarke na međunarodnoj sceni, Argentinci su doprinijeli "tijesnim" pobjedama u prvoj fazi OI 2004. (83:82), odnosno SP 2006. (83:79).

Srpska reprezentacija je oba takmičenja završila na 11. poziciji, a onda 13. mjestom na EP 2007. konačno dotakla dno...



Međutim, sada se situacija promijenila, jer su mladi "orlovi" u naletu poslije drugog mjesta na Evrobasketu u Poljskoj, dok "gaučosi" moraju da se suoče sa neminovnošću - da se heroji nacije bliže kraju karijere.

Oberto (Vašington) puni 35 godina, Đinobili (San Antonio) i Priđoni (Real Madrid) će u vrijeme odigravanja SP imati po 33 godine, a Skola (Hjuston) i Noćioni (Sakramento) po 30.

Veliko je pitanje da li će Argentina doći na takmičenje u najjačem sastavu, prije svega da li će doći Đinobili, kojem na kraju sezone ističe ugovor sa Sparsima.

Selektor Serhio Ernandez računa još na Delfina (Milvoki), Hermana (Kaha Laboral), Kinterosa (Saragosa), Majnoldija (Fuenlabrada), Pedra Gutijereza (Granada) i nekadašnje "pečalbare" Kamerihsa, Lea Gutijereza, Gonzalesa i druge, koji sada igraju za klubove u domovini.

Argentina i dalje ima kvalitet, svakako ima iskustvo, ali utisak je da nema igrače koji mogu da preuzmu glavne uloge od Đinobilija i ostalih.

Turska će za mnoge veterane plavo-bijelih biti posljednja prilika za osvajanje medalje, naravno, ako se uopšte pojave tamo.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC