• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egzibicija "orlova": Majstori, srećno!

Autor mondo.rs

Košarkaši Srbije do vrha su napunili obruč Kine i najavili da će spremni, razigrani i zdravi ući u četvrtfinale - nebitno protiv koga! Neka drugi brinu...

Dobre igre i "last second" porazi od Francuske i Sjedinjenih Država nisu slučajnost.

Košarkaši Srbije su u usponu forme i mogu nasmejani da čekaju četvrtfinalno čistilište koje turnir deli na uspešan i neuspešan, bez obzira što su među osam najboljih na Igrama u Riju ušli kao četvrti u grupi i što će igrati sa pobednikom one druge.

Ko god to bude, a ima mnogo kandidata, neće im biti prijatno znajući ko ih čeka s druge strane terena.

"Orlovi" su na zatvaranju Grupe A, u 5. kolu, počeli lagano protiv nejake Kine, a kako su se momci zagrevali i ulazili u ritam, tako je ova utakmica odigrana u cik zore po našem vremenu postajala sve atraktivnija za gledanje:

Srbija – Kina 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17)!

Ekipa zadovoljnog i povremeno nasmejanog selektora Aleksandra Đorđevića u "nokaut" fazu turnira ulazi sa skorom 2-3, ali i mnogo razloga za optimizam, jer je reprezentacija Srbije u poslednja tri susreta pokazala zavidan nivo košarke i dovoljno toga dobrog da bez ikakve zebnje sačeka rasplet u Grupi B, koji će početi u ponedeljak uveče, a biti okončan u utorak rano ujutru.

Kinezi, koji su nas zavili u crno pre 12 godina u Atini, držali su korak za našim timom do početka druge četvrtine, kada se razigrao (na obe strane terena) Nikola Kalinić. On se serijom od sedam poena nadovezao na nekoliko lepih i preciznih pogodaka Bogdana Bogdanovića iz prve četvrtine i odveo ekipu na dvocifrenu prednost, a kada je probijena ta barijera – zaostatak brzih i simpatičnih rivala iz najmnogoljudnije zemlje sveta počeo je rapidno da raste.

Kulminacija dobre igre svih u našem timu, a Bogdanoviću i Kaliniću u trećoj deonici pridružio se i Milan Mačvan, dogodila se pred kraj treće četvrtine kada Kinezi nisu znali kako da se odbrane od dalekometne paljbe "orlova" – sam podatak da je Srbija taj deo igre dobila rezultatom 35:15 govori o tome kakvu je košarku gledala publika u "Karioka 1" dvorani, sasvim solidno ispunjenoj za ovaj rezultatski malo važan susret, jer...

S nula pobeda u četiri meča, Kina je morala da pobedi Srbiju sa 18 poena prednosti da bi nas eliminasala, a sebe upisala među četvrtfinaliste, što bi bilo jače i od senzacije.

Đorđević je svima dao šansu, svi su se i upisali osim dvojice Stefana, Markovića i Birčevića, a povoda da časte turu imaće Kalinić sa, Bogdanović sa i pomenuti Mačvan, koji je meč završio sa 11 poena i dve trojke iz četiri pokušaja.

Kapiten Miloš Teodosić, kojeg je Đorđević držao u igri svega 15 minuta, razumljivo, ubacio je sedam poena i imao pet asistencija, uglavnom ka centrima, Miroslavu Raduljici i Nikoli Jokiću.

Umesto naših, posao su ove noći praktično obavili košarkaši Australije, koji su pobedili Venecuelu i "uprostili" situaciju pred poslednji duel u grupi.

Ali, to nije značilo da će Miloš Teodosić i ostali propustiti priliku da nastave sa usponom forme, posle egal mečeva "na jednu loptu" sa Francuskom i Amerikom. Ubedljivo i efektno naneli su nedoraslim rivalima deseti uzastopni poraz, računajući i mečeve koje je Kina igrala u pripremnom periodu.

Najvažnije je da se niko nije povredio, naprotiv, deluje da su se momci samo dodatno razigrali i rastrčali.

Termini za četvrtfinala počinju u sredu uveče, a završavaju se u četvrtak rano ujutru. Videćemo kada i s kim će igrati Srbija.

SREĆNO, MAJSTORI!


Dakle, u našoj grupi, sve je jasno - prve su Sjedinjene Države, druga Australija, treća Francuska, a četvrta Srbija, međutim nemoguće je predvideti rasplet u Grupi B, u kojoj će u ponedeljak uveče i u toku noći između ponedeljka i utorka biti poznato ko će biti prvi, ko drugi, treći, četvrti, a ko će kući.

Svaka od šest reprezentacija iz Grupe B i dalje ima šanse da izbori plasman u četvrtfinale, dok neke mogu i da osvoje grupi i da ispadnu, poput Hrvatske.

Grupa A

SAD – Francuska 100:97
Australija – Venecuela 81:56
Srbija – Kina 94:60

Tabela: SAD 5-0, Australija 4-1, Francuska 3-2, Srbija 2-3, Venecuela 1-4, Kina 0-5.

Grupa B

Rezultati 4. kola:

Brazil - Argentina 107:111 (95:95, 85:85)
Španija - Litvanija 109:59
Hrvatska - Nigerija 76:90

Tabela: Litvanija 3-1, Argentina 3-1, Hrvatska 2-2, Španija 2-2, Brazil 1-3, Nigerija 1-3.

Parovi 5. kola (ponedeljak/utorak): Brazil - Nigerija 19.15, Španija - Argentina 0.05, Litvanija - Hrvatska 3.30.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ MEČA!

Kraj treće: Šta napisati o četvrtini u kojoj je rezultat bio 35:15? Svima na parketu, u dvorani i budnima u Srbiji i Kini postalo je jasno da ove dve ekipe nisu na istom nivou.

76:38 - Ovaj "live" prenos iz Rija pretvorio se u popis trojki "orlova". Četvrtu iz pet pokušaja ubacio je Bogdanović, iz ranog napada, iz driblinga.

72:38 - Mačvan! Bam! Naši gaze Kineze...

65:36 - Bogdanović! Trojka! Tri od četiri.

62:36 - Ovo polako prelazi u egzibicionu utakmicu.

60:33 - U međuvremenu, Kinezi su dali poene, prve u drugom poluvremenu! Ima još 4:30 do kraja četvrtine.

58:30 - KALINA! Kakvih desetak sekundi za našeg asa. Osmesi u dvorani, otrgao se jedan i selektoru Đorđeviću. Kalinić je ukrao loptu i krenuo na efektno zakucavanje (pretpostavljamo iz okreta), ali se malo precenio, pa je u pomalo smešnom letu ka obruču uspeo samo da nabode loptu na prednji obruč, posle čega se ispravio i položio o tablu, a već u sledećoj akciji, na pas Jovića, efeknto je postigao poene (15) i podigao halu na noge.

Bravo, majstore!

54:30 - Minut odmora nije zaustavio "orlove", Mač i Teo odigrali su "pik" na kapici, usledio je pravi pas i polaganje, uz faul, za 24 razlike. Serija je 11:0 (i imamo loptu).

51:30 - SERIJA NAŠIH! Petorka Teodosić, Kalinić, Jokić, Jović, Mačvan počela je drugo poluvreme i napravila malu seriju od 8:0. Trojka Mačvan, dvojka Teodosić, trojka Teodosić, tajm-aut Kina.

Lideri: Kalinić 11 (3/5 za dva, 1/1 za tri), tri skoka, dve asistencije, dve ukrande lopte., Bogdanović 10 (2/3 za dva, 2/3 za tri, tri skoka, asistencija, Raduljica 9 (3/5 za dva), četiri skoka...

Poluvreme: Solidno poluvreme našeg tima, fantastična druga četvrtina Kalinića, na obe strane terena, u svim segmentima igre. Iz njegove energije u odbrani "otvorio" se brži napad, a on sam ubacio je 11 poena za četvrtinu i potpisao ovih 15 poena prednosti koje imamo na pauzi.

Statistika prvog poluvremena:



43:28 - Simonović! Trojka na asistenciju Markovića. Srbija se vraća na 15 poena prednosti.

39:28 - Desetak haotičnih sekundi - Kalinić je presekao "kvoterbekovski" pas protivnika, povukao re-kontru i bacio "alej-ap" za Bogdanovića, međutim naš as nije uspeo da prikuca loptu u obruč, posle čega su Kinezi izveli svoju kontru za "minus 11".

39:24 - Kalinić nastavlja gde je stao početkom druge četvrtine, 11. poen našeg borbenog košarkaša za 15 poena razlike.

35:24 - Dok Kinezi promašuju slobodna bacanja, da kažemo da su vaterpolisti u četvrtfinalu i da znaju i ime rivala.

35:22 - Novi poeni Bogdanovića, aplaudiraju i vaterpolisti, koji su stigli posle svog meča da podrže i kolege iz košarkaške sekcije.



33:20 - Posle tri i po minuta igre u drugoj četvrtini, Kinezi su se upisali.

33:18 - Kalinić je nezaustavljiv u drugoj četvrtini - trojka, odbojka, koš... Naše krilo, uz pomoć Raduljice, povelo je "orlove" do serije od 9:0, za prvu osetniju prednost belih na utakmici. Crveni sada moraju da jure.

PRVA ČETVRTINA

24:18 - BUM! NEDOVIĆ! Jović je dozvolio Điju da, uz faul, pogodi za 21:18 na četiri sekunde pre kraja prve četvrtine, ali to nije sprečilo Nedovića da, na drugoj strani, preko ruke protivnika ubaci trojku "čistu kao suza" za šest razlike pred drugih deset minuta.

19:15 - Đorđevićev tajm-aut malo je "sabrao" naš tim, lopta je počela lepše da se kreće, ali nismo pogodili nekoliko otvorenih šuteva, pa i dalje imamo samo četiri poena prednosti na 1:47 do kraja prve četvrtine.

14:13 - Imamo visoku petorku na terenu (Teo, Bogdan, Kalina, Jokić, Radulja), ali nemamo rešenje za Gua i Žua. Đorđević traži tajm-aut.

14:7 - Dok Kalinić ubacuje penale, Đorđević uvodi kapitena u igru.

12:7 - Nakon što je Ding vratio trojku, a Jokić ubacio dva penala, Bogdanović je i drugi put smestio loptu u dno mrežice van linije 6,75.

7:4 - Bogdanović! Trojka! Ubrzali su naši igru.

2:2 - Počeo je duel u Karioka 1 dvorani, naši igraju u beloj opremi, a selektor Đorđević počeo je meč petorkom: Marković, Bogdanović, Kalinić, Birčević, Jokić.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC