• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin "trening oporavka" u Zagrebu!

Autor mondo.rs

Nekad je bio derbi, ali je već neko vreme to rutinska stvar za Crvenu zvezdu. Deseta pobeda u poslednjih 11 mečeva sa Cibonom pred put u Bamberg.

 Zvezdin "trening oporavka" u Zagrebu! Izvor: MN PRESS

Od "Ju" derbija koji je odlučivao o titulama prvaka bivše države, preko veoma teškog i neugodnog gostovanja za crveno-bele do rutinske pobede koja se umalo pretvorila u trening oporavka na putu od Rusije ka Nemačkoj.

Ni "d" od nekadašnjeg derbija: Cibona – Crvena zvezda 70:91 u 9. kolu ABA lige posle kojeg šampion ostaje jedina neporažena ekipa.

Sastav Dejana Radonjića u "kazališnoj" atmosferi u Zagrebu povela je serijom 0:9 za 14:23, posle čega je Zvezda stekla i 20 razlike u drugoj četvrtini i već tada bilo jasno da će beogradski klub zabeležiti četvrtu uzastopnu, a desetu pobedu nad zagrebačkim rivalom u poslednjih 11 utakmica.

Vremena, a ni razloga, za slavlje crveno-beli nemaju, jer ih već u utorak očekuje evroligaško iskušenje u Bambergu, a potom u četvrtak i meč sa Armanijem u "Kombank areni".

Izvor: MONDO

 Utoliko, ova rutinska pobeda nad ekipom Damira Mulaomerovića sve je što je prvaku Srbije bilo potrebno u ovoj paklenoj seriji mečeva na različitim krajevima Evrope.

Na putu od Kazanja u Rusiji do Bamberga u Nemačkoj, košarkaši Crvene zvezde "morali su" do Zagreba u Hrvatskoj ovog vikenda.

Jer, između dva teška evroligaška gostovanja od kojih je prvo završeno šokantnim porazom u poslednjim sekundama, stvari su se dodatno iskomplikovale.

Crveno-beli su u četvrtak uveče doživeli poraz od Uniksa u 6. kolu Evrolige, potom imali mnogo poteškoća da se vrate u Srbiju i stignu u hrvatsku prestonicu "na vreme" (prvobitno, ovaj meč bio je zakazan za subotu u 19 časova), ali je na kraju odlučeno da dugoročnog odlaganja "ex-Yu" derbija ne bude, već samo pomeranja početka utakmice sa 26 časova.

Iako je postojala bojazan među navijačima da Zvezda neće imati dovoljno energije da ulogu favorita pretvori u dva lako osvojena boda, već posle 10-12 minuta igre pokazalo se drugačije.

Ulaskom Nejta Voltersa u igru krajem prve četvrtine, Crvena zvezda zaigrala je brže, možda i malo neobaveznije, gde se nije čekao pas više, već su se crveno-beli "dizali" rano na šut, ali upravo je to bio stil igre koji Cibona nije umela ni mogla da isprati.

Volters
Izvor: YouTube



Umorni, sa nekoliko sati odspavanih na aerodromskim klupama, Beograđani su brzo pronašli šut i poroznu odbranu "vukova" cepali sa svih pozicija, pre svega van linije 6,25, pa su tako sedmorica crveno-belih ubacila bar po jednu trojku na utakmici.

Crvena zvezda sada ima pet pobeda u nizu nad Cibonom, odnosno deset u poslednjih 11 susreta, ali je i taj jedan poraz mogao da ima velike posledice na evroligaškom putu crveno-belih, jer je usledio u polufinalu Fajnal-fora ABA lige u meču koji je, praktično, bio kvalifikacioni za Evroligu.

Tada, na proleće 2014. godine, Cibona je šokantno pobedila Crvenu zvezdu u "Kombank areni", izborila finale i, potom, jedinu titulu prvaka ABA lige, ali su nagomilani dugovi "vukova" doveli do toga da oni ne podnesu zahtev za učešće u Evroligi i tako otvore vrata beogradskim crveno-belima koji su "vajld kard" iskoristili i kasnije postali stabilan učesnik najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Cibonu su ove sezone u Zagrebu "tukli" samo rivali iz FIBA Lige šampiona, Avelino i Tenerife, a dva prethodna poraza u ABA ligi ekipa Damira Mulaomerovića zabeležila je na strani, u derbijima sa ekipama Partizana i Budućnosti.

Zvezda će, nakon što je Budućnost doživela neočekivani poraz od "fenjeraša" Karpoša (zbog čega je ostavku podneo trener plavo-belih Vlado Šćepanović), nastavak ABA sezone igrati kao jedini neporaženi tim.

Rezultati 9. kola:

Krka - MZT Skoplje 97:87
Olimpija - FMP Železnik 89:85, 79:79
Cibona - Crvena zvezda 70:91
Mornar - Zadar u toku

U subotu:

Karpoš Sokoli - Budućnost 77:71
Partizan - Cedevita 87:97

U petak:

Igokea - Mega Leks 64:67

Tabela: Zvezda 9-0, Budućnost 8-1, Cibona 6-3, Cedevita 6-3, Partizan 6-3, Krka 5-3, Igokea 4-5, Olimpija 3-5, Zadar 3-5, FMP 3-6, Mega 3-6, Mornar 2-6, MZT 2-7, Karpoš 1-8.

IZ MINUTA U MINUT:

80:91 (kraj utakmice) - Lako i bez mnogo energije, upravo ono što je Radonjić priželjkivao pred meč u utorak sa prvakom Nemačke.

70:83 (39. minut) - Upisao se i Dangubić.

66:81 (36. minut) - Uveliko se igra rekreativna košarka u "Draženovu domu", pa utoliko domaći uspevaju da koliko-toliko smanje prednost gostiju. Prvi koš iz igre ubacio je i "večni" Joksimović, a Radonjić je na "plus 15" rešio da malo uozbiljni petorku koju drži na parketu, ali koja nije često igrala zajedno.

59:81 (34. minut) - Evo još jedne trojke crveno-belih. Desete. Na drugoj strani Žižić potvrđuje da je najbolji košarkaš u ovom sastavu Cibone.

55:78 (33. minut) - Devet trojki pogodilo je sedam igrača Crvene zvezde, a drugu na meču Bjelica je "ubo" tako što je petorka odigrala bezidejan napad, a on pokušavao da sačuva loptu koja je išla ka autu. Digao se i pogodio.

52:73 (kraj treće četvrtine): Da nije bilo Rozića, Cibona bi imala više od 21 poena zaostatka. Crvena zvezda je odigrala rutinsku četvrtinu, počelo je pogocima sa distance, a potom je lopta išla pod koš za Kuzmića, koji je "priveo četvrtinu kraju".

46:67 (27. minut) - Ponovo je Rozić sa distance pogodio, ubacio 16. poen i pomogao Ciboni da "preživi" period igre u kom samo jedan igrač u plavoj opremi ume da pogodi dno mrežice.

44:67 (26. minut) - Gde je šuterski stala u drugoj, Zvezda je nastavila u trećoj četvrtini i samo je Rozić razlog što se prednost srpskog tima kreće "tu oko 20" poena. Kada je Dženkins pogodio i drugu trojku u trećoj četvrtini, bilo je i 23.

Izvor: MONDO

33:53 (poluvreme) - Ulazak Voltersa potpuno je promenio ritam utakmice, Crvena zvezda kao da je ubrzala za brzinu-dve i malo po malo napravila seriju od 20:25 do 23:40, a potom je u tri navrata bilo i 20 razlike koliko će biti i na početku treće četvrtine. Volters je za osam minuta u igri stigao da ubaci deset poena, ali treba reći i da nije rešio dva poslednja napada u drugoj četvrtini kada su ga saigrači častili šansom da igra 1 na 1.

33:53 (20. minut) - Bar po trojku su u crveno-belom do sada pogodili Volters (1/2), Lazić (1/2), Simonović (1/1), Jović (2/3) i Bjelica (1/1).

30:50 (17. minut) - Zvezda je "osetila" da je protivnik u krizi i počela da ga gazi. Druga petorka beogradskog sastava sa Bjelicom, Gudurićem i svežim Voltersom igra košarku koju "cibosi" ne mogu da prate. Opet tajm-aut Mulaomerovića, ali deluje kao da ovaj sastav Cibone ne može da isprati "dubinu" koju na klupi ima Radonjić.

23:35 (15. minut) - Već viđeno: Simonović je bio prilično neaktivan u napadu do one sekunde kada se otvorio i najmanji prostor za šut za tri - odmah je pogodio i naterao Mulaomerovića na tajm-aut. Zvezda na 12.

22:32 (14. minut) - Lazić i Gudurić su u kontri poentirali za prvu dvocifrenu prednost srpskog tima, a onda su poene - svako na svoju prednost - razmenili Žižić i Bjelica. Žižić je gradio leđima, Bjelica rešavao licem.

20:28 (13. minut) - Posle polovičnog učinka jednih i drugih (Lazić pogodio ulaz, Gudurić ne - Sulejmanović promašio horog, Žićić pogodio), Bjelica je pametno izvukao višeg i sporijeg Žižića "napolje", pa rešio ulazom uz faul mladog hrvatskog centra za povratak na osam poena razlike (2+1).

18:23 (kraj prve četvrtine): Devet poena prednosti crveno-beli pretvorili su u pet tako što nisu iskoristili poslednja tri napada u prvoj četvrtini, dok je domaćin potentirao penalima. Jović je probao trojku sa deset metara uz zvuk sirene, ali nije pogodio.

14:23 (10. minut) - Lazić prvu otvorenu trojku nije pogodio, drugu nije promašio. Ponovo je šut izgrađen posle Jovićeve "igre pika".

13:20 (9. minut) - Opet Jović, opet Kuzmić. Deveti poen centra Crvene zvezde, posle čega je Kuzmić napravio prvi faul, pa je Radonjić na teren poslao Bjelicu. Ne zbog problema sa penalima, već zbog ustaljene rotacije. Na parketu je i Gudurić.

13:18 (7. minut) - Minut odmora Ciboni je doneo izgubljenu loptu, a Zvezdi poene Kuzmića iz trećeg napada, a već u sledećem napadu Jović je iskoristio jak blok Kuzmića i pogodio otvorenu trojku za "plus 8". Seriju crveno-belih od 0:9 prekinuo je Rejnolds pogotkom, uz faul i iskorišćeno slobodno bacanje.

10:13 - Dok traje tajm-aut, prisetimo se svih promena u sastavu Zagrepčana. Cibonu su prošlog leta napustili: Kršulin, Florens, Hukić, Siriščević, Andrija Žižić i Popić, a došli su Šakić, Ćorić, Bošnjak, Sulejmanović, Džonson, Marineli, Samac, Marić i, kao poslednje pojačanje, Rejnolds.

10:13 (6. minut) - Posle dva-tri loša napada, na obe strane, probudili su se strelci, pre svih Rozić kod domaćih koji je dva puta rešio situacije sa Dangubićem, odnosno Jović i Kuzmić na drugoj strani. Zvezda je u 6. minutu izašla iz bonusa, kada je Radonjić napravio i prvu, standardnu izmenu: Lazić za Dangubića. Tri poena prednosti crveno-belima doneo je Mitrović, košem posle ofanzivnog skoka posle čega je Mulaomerović pozvao minut pauze.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC