• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikola Jokić i još neke legende NBA lige...

Autor mondo.rs

Ono što ove sezone uspeva našem košarkašu nije se događalo u NBA ligi 30 i više godina. Njegove proseke beležili su sve sami (ili budući) stanovnici "Kuće slavnih". Elitno društvo!

 Nikola Jokić i još neke legende NBA lige... Izvor: MN PRESS

Nikola Jokić ima 21 godinu, košarkom se ozbiljno bavi pet sezona, od čega nepune dve u NBA ligi i uveliko radi stvari koje drugima nisu polazile za rukom, recimo…

...30 i "kusur" godina!

Od kada je trener Denvera Nagetsa Majkl Maloun shvatio da ni u kom slučaju Jokić ne može i ne sme da bude zamena nedavno trejdovanom Jusufu Nurkiću, srpski centar počeo je da pruža partije koje su ga svrstale u "sam krem" NBA lige.

Već smo pisali o tome da Jokić, prema određenim parametrima u okviru "napredne statistike" ove sezone ima najbolji ofanzivni rejting u NBA ligi, odnosno da laički rečeno proizvede najviše poena u odnosu na broj kontakata s loptom i vreme provedeno na terenu.

Igre koje pruža u poslednje vreme, krunisane trip-dabl učinkom u "razbijanu" Golden Stejt Voriorsa, vratile su precizne statističare na njegov profil i podaci su postali samo impresivniji.



Samo trojica igrača u NBA ligi ove godine (od 1. januara do danas) beleže prosečno najmanje 20 poena, deset skokova i pet asistencija po utakmici:

Rasel Vestbruk iz Oklahoma Siti Tandera;
Demarkus Kazins iz Sakramento Kingsa;
Nikola Jokić iz Denver Nagetsa;

"Ras" i "Bugi" su Ol-star igrači i reprezentativci SAD, ujedno i među najplaćenijim sportistima današnjice, a nije loše pomenuti da Vestbruk (28) iga devetu, a Kazins (26) sedmu sezonu u NBA.

Jokić ima 21 godinu i igra drugu sezonu u najjačoj ligi sveta, u kojoj od 4. aprila 1986. godine nijednom "sofmoru" (sleng za košarkaše na drugoj godini u NBA) nije uspelo da zabeleži njegove brojke iz meča sa Voriorsima: 17 poena, 21 skok, 12 asistencija.

Pretraga po dubinama precizne statistike odvela je Amerikance 31 godinu unazad, u vreme kada je mladi as Filadelfije Seventisiksers, "ser" Čarls Barkli deklasirao Klivlend Kavalirse zabeleživši 27 poena, 22 skoka i deset asistencija za 43 minuta u igri.

Maloun je Jokića držao u igri 36 minuta, što je treći uzastopni put da Somborac provodi u igri toliko, ili više, a tek sedmi ove sezone. Uzgred rečeno, Denver ima skor 12-3 kada Jokić igra 30 i više minuta, a 5-2 kada igra 36 i više.

/TI SAMO TRČI, JOKIĆ SVE VIDI/

Iako mu minutaža raste iz nedelje u nedelju, Jokić je i dalje prosečno na terenu 26,8 minuta, pa su statističari izračunali da bi on mogao da postane tek treći "sofmor" u istoriji NBA lige (70 godina tradicije) koji će sezonu završiti sa prosekom od 20 poena, deset skokova i pet asistencija za 36 minuta u igri.

Pre njega, to je uspelo članu "Kuće slavnih" Oskaru Robertsonu, u sezoni 1961/62 i potom Alvanu Adamsu u sezoni 1976/77.

I za kraj, još jedna statistička poslastica: Prvi pik sa prošlogodišnjeg i 41. pik sa pretprošlogodišnjeg drafta, Karl Entoni Tauns i naš Jokić prvi su "sofmori" sa učinkom 20/10/5 od 2004. godine i druge sezone Lebrona "Kinga" Džejmsa.

Pišući ove redove naveli smo uglavnom već primljene ili buduće članove "Kuće slavnih" u Springfildu.

Jokić ima 21 godinu i profesionalno se bavi košarkom od 2012. kada je zaigrao za Mega Leks.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC