• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Patriotizam se ne uči u školi

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Košarkaši Bosne i Hercegovine u sarajevskoj Skenderiji su odradili prvi trening uoči pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

 Reprezentacija BiH Duško Vujošević pripreme za kvalifikacije za SP Izvor: MONDO/Samir Cacan
Selektor Duško Vujošević  već na početku svog rada našao se u problemu, jer u kvalifikacijama neće moći računati na NBA igrače Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, Kenana Karahodžića, Nemanju Gordića i Imrana Polutka.

"Glavni igrači su oni koji su ovdje. Oni koji su se odazvali i koji hoće da igraju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Praveći onaj spisak nadao sam se drugačijoj reakciji i znao sam da postoje neki problemi, ali ja te ljude ne poznajem. Koji su njihovi motivi i razlozi ne znam“, rekao je Vujošević i dodao da očekuje da se Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH oglasi zbog ovih igrača koji nisu opravdali svoje odsustvo.

„Ponos i patriotizam se ne uči u školi ili na treningu. To ljudi ili imaju ili nemaju. Sve te igrače trebate pitati koji su to važnije stvari koje imaju da rade nego da igraju za reprezentaciju. Ne bih volio da je bilo ko ovdje na silu, Savez mora da se oglasi da zauzme neki stav. Oni koji nisu tu me ne interesuju. Renfro će nam se pridružiti 15. 5ula i to je ono što imamo“, istakao je Vujošević.


Osim navedenih igrača koji se nisu odazvali selektorovom pozivu, crnogorski stručnjak na klupi BiH neće moći računati ni na povrijeđene Elmedina Kikanovića, Andriju Stipanovića, Milana Miloševića i Miralema Halilovića.

"Ljekar je zaključio da mogu da se pridruže reprezentaciji za dvije nedjelje, ali to je kasno i ja nisam bio spreman da prihvatim takvu formulaciju", iskren je bio novi selektor BiH.

U okviru pretkvalifikacija, od 2. do 19 avgusta, BiH će igrati utakmice sa Slovačkom, Švedskom i Armenijom. Vujošević je svjestan da s igračima koje ima na raspolaganju neće biti lako izboriti kvalifikacije u koje idu prve dvije ekipe iz pretkvalifikacione grupe.

''U ovom sastavu nema termina ''neugodno iznenaditi'. Moramo da radimo maksimalno što je i normalno. Kakav će rezultat biti, teško je predvidjeti. U ovom sastavu to je zaista nemoguće predvidjeti, ali možda je to draž ovog sporta. Neugodno iznenađenje je ovaj početak priprema. Meni smeta što neke stvari ne mogu da se nazovu pravim imenom, kao da ima straha i respekta prema bilo kome'', istakao je Vujošević.

Musa: Uvijek ću se odazvati

Izvor: MONDO/Samir Cacan


Mladi košarkaš Bosne i Hercegovine Džanan Musa trebao bi predvoditi reprezentaciju u pretkvalifikacijama.

"Ja sam i ranije imao pritisak s kojim sam se nosio, a uloga lidera u ovoj ekipi bila bi samo još jedna u nizu. Smatram da će ovi momci koji igraju sa mnom u mnogome da mi pomognu jer mi smo jedan tim i ne treba uopšte praviti razlike između nas”, kazao je Musa koji nije želio mnogo govoriti o igračima koji se nisu pojavili na okupljanju.

“Ne mogu da govorim u drugo ime, već samo u svoje. Što se tiče mene, ja nikada neću otkazati reprezentaciju i kad god budem i prilici igrat ću za nju. Njihova odluka je da ne dođu i ja njih poštujem, a mi ćemo dati sve da ove pretkvalifikacije iznesemo na najbolji način. Moramo gledati isključivo sebe i ako budemo onakvi kakvi možemo biti, onda neće biti problema", kazao je Musa kojem dosta pouzdanja ulijeva i prvi trening koji su odradili u Sarajevu.

"Momci su na prvom treningu pokazali veliku želju i volju da budu dio ove priče. Svim igračima treba skinuti kapu što su se uopšte pojavili jer je ovaj mjesec jako nezgodan za igranje. Međutim, sami smo krivi i sami se iz toga moramo izvlačiti. Nadam se da će moji saigrači u utakmicama pokazati pristup kakav su danas pokazali", rekao je Musa.
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Njegoš Sikiraš, još jedan od mladih igrača bh. tima, istakao je kako je ponosan što se našao među A reprezentativcima.

„Dobio sam poziv u prvi tim reprezentacije i jako sam zadovoljan. To mi je naravno životna želja i ja ću iskoristiti svoj maksimum da uđem u ovaj tim i odigram kvalifikacije što je bolje moguće“, rekao je Sikiraš.

Mladi centar našeg tima se osvrnuo i na petorku koja nije opravdala nedolazak na okupljanje.

"Ti što su otkazali, oni znaju najbolje koji je problem. Neke od njih poznajem i to su dobri momci. Nažalost imaju svoje probleme koje moraju da riješe. Znamo svi da je zdravlje na prvom mjestu, pa tek onda košarka”, rekao je Sikiraš.

Baš kao i Musa, Sikirašu prvi trening ulijeva povjerenje da igrači koji su došli na okupljanje mogu dostojanstveno predstavljati reprezentaciju.

"Prvi trening je odlično prošao. Iskreno staf se nije nadao da smo spremni ovako fizički da odradimo ovaj trening. Sutra putujemo na Sveti Martin gdje nastavljamo pripreme“, rekao je Sikiraš.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC