• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o Drugoj ABA ligi: Žalba Slobode nema smisla

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Potpredsjednik ABA lige igor Dodik u razgovoru za MONDO istakao je da su žalbe na način određivanja učesnika i prektvalifikanata Druge ABA lige neosnovane.

KK Bosna Rojal i mostarski Zrinjski određeni su za direktne učesnike Druge ABA lige, dok će se za priliku da igraju kvalifikacije kroz pretkvalifikacije boriti KK Široki Brijeg, Mladost iz Mrkonjić Grada i Sloboda iz Tuzle.

Nakon što su saopštena imena klubova učesnika i pretkvalifikanata čelnici Slobode su se pobunili jer nisu direktni učesnici i optužili su rukovodstvo ABA lige da su klubove birali po nacionalnom ključu, a ne po postignutim rezultatima. Tačnije, da su "brojali krvna zrnca".

Jedini predstavnik Republike Srpske u pretkvalifikacijama je Mladost iz Mrkonjić Grada koja takođe nije zadovoljna odlukom regionalnog takmičenja. Oni smatraju da nisu uzeti u obzir rezultati koje Mladost zajedno sa Širokim godinama postiže u BiH.

Kada se krenulo u priču o pokretanju Druge ABA lige bila je ideja da se kao kriterij za ulazak u ligu postavi plasman u protekloj sezoni.

"Ekipa Mladosti je na ovakav model odlučivanja uložila žalbu koju sam ja prihvatio, pošto smatram da nije fer da se na taj način biraju ekipe. Na početku sezone se nije znalo da će plasman na tabeli odlučivati učesnike, da se znalo možda bi neke ekipe uložile dodatni trud i napravile kvalitetnije timove. Jednostavno niko nije bio obavješten da će se na taj način birati ekipe, samim tim ja smatram da nije bilo pošteno to postaviti kao odlučujući faktor za ulazak u takmičenje“, kaže Dodik.

Naredni model koji je bio razmatran je da se savez da se dogovori sa klubovima ko će učestvovati u ligi.

"Nažalost to nije uspjelo pošto ljudi iz saveza nisu mogli da se dogovore sa klubovima. Mi smo nakon toga odlučili da prihvatimo prijave Bosne i Zrinjskog koji su završili kao drugi i treći prošle sezone. Meni prosto nije jasno kako Sloboda može da bude ispred Zrinjskog kada su od njih poraženi u „pjej ofu“ prošle sezone. Nema smisla da se oni sad nađu ispred njih. Što se tiče žalbe Mladosti tu je bilo dosta komplikacija, jer su oni htjeli da se uvaže rezultati iz zadnjih pet sezona, ali je tu bilo dosta nedoumica kako da se to pravedno odluči i nismo mogli da na taj način presječemo“, rekao je Dodik.

Ono što je diglo buru u košarkaškim krugovima je preskakanje sarajevskih Sparsa na tabeli u korist Mladosti i Širokog što je podiglo sumnje da se odlučivalo prema nacionalnom prefiksu. Takođe je preskočena ekipa Kaknja, ali je službeni predstavnik kluba Samir Lušija u razgovoru za MONDO potvrdio da oni nisu zainteresovani za učešće zbog finansijskih razloga.

"Sloboda treba da pita Sparse zašto oni ne učestvuju. Mi smo samo uvrstili one timove koji su poslali dopis ABA ligi u kojem izražavaju interes za učešće u takmičenju. Sparsi to nisu uradili i iz tog razloga nisu pozvani. Jedine ekipe koje su poslale dopise su Leotar, Mladost, Široki i Sloboda, u kojima su izrazili interes za ligu i mi smo ih pozvali da igraju", zaključuje Dodik.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slatkica

Igore, oženi me!

Rikas

@Slatkica Idi u Agape možda te primijeti. Samo se fino obuci.

Boran Nektar

Kad vidim ovog malog Dodika smuči mi se košarka

Ivan

Tako je.

MihajloBL

Dodik odlučuje o žalbama u BiH. Žalosno.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC