• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jako, u reket, na skok, u telo... U POLUFINALE!

Autor mondo.rs

Srbija je bolja u skoku. Bolja u reketu. Ima bolju klupu. Zato, samo hrabro i jako!

 Srbija-Italija-Eurobasket-2017-cetvrtfinale-RTS-20.30-najava-utakmice Izvor: MN PRESS

"Izuzetno teška i izuzetno značajna utakmica, ali ništa više od toga", rekao je u utorak selektor reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević.

I dodao da "veliki igrači prave velike poteze na velikim utakmicama".

Velikih igrača smo imali, imamo i imaćemo, a čak i u situaciji kada sedmorica nisu tu iz raznih razloga - protivnik i dalje ima koga da se pribojava.

"Svi vole velike mečeve, čak i košarkaški fanovi. To je najzanimljivije. Ova utakmica je posebna, borba za polufinale, teška je izuzetno. Ja volim da se takmičim i ne biram utakmice, ali ima poseban značaj i tu treba dodatna motivacija i koncentracija", rekao je naš prvi strelac, Bogdan Bogdanović, koji ima prosek od 19,3 poena po meču u prethodnih šest nastupa.

U 20.30 u "Sinan Erdem" domu u Istanbulu, mestu na kojem nam je pre sedam godina velikom sramotom uskraćeno pravo da igramo finale Svetskog prvenstva, najbolji košarkaši Srbije sastaće se sa Italijom u poslednjem četvrfinalu - čistilištu koje od turnira pravi onaj za pamćenje i onaj za zaborav.

Izvor: MN PRESS



Biće to šesti duel "orlova" i "azura" na evropskim prvenstvima, a osvrt na to kako igraju Đorđevićev i sastav Etorea Mesine, ko nastupa u jednom, a ko u drugom timu, koje su mane i vrline jednih, a koje drugih, nedvosmisleno upućuje na to da bi srpski tim trebalo da naglasi nekoliko elemenata u svojoj igri kako bi i šesti put izašao kao pobednik.

- unutrašnja igra i spuštanje lopti centrima;
- široka rotacija sa uključivanjem što većeg broja igrača sa klupe;
- ofanzivni skok i potom lagani poeni;
- jaka odbrana i brz kontranapad;
- igra na pas više, strpljivo i pametno;

Uz, podrazumeva se, "ulazak u telo" Marka Belinelija i Đanluiđija Datomea prilikom šuta i agresivan stav u trenucima kada Nikolo Meli želi da kreira sa pozicije "četvorke", a to je slučaj gotovo u svakoj akciji kada je na terenu.

Izvor: MN PRESS


Sve ovo, ovako nabrojano, nije nimalo lako, ali postoje konkretni razlozi zbog kojih bi na ovim stvarima trebalo insistirati.

Đorđević i Mesina "upoznali su se" na "Akropolis kupu", kada je Srbija zahvaljujući maestralnoj igri Bobana Marjanovića stigla do pobede u utakmici na malo poena, a kada je Eurobasket počeo i kada su nekadašnji finalisti Evropskog prvenstva 1997. u Barseloni krenuli ka međusobnom susretu u četvrtfinalu, razlike u igri dva tima postale su sve očiglednije i, u određenim kategorijama, ukazale na to da "orlovi" imaju prednost u mnogo čemu.

Srbija i Italija ulaze u poslednje četvrtfinale poravnate u mnogo čemu, "orlovi" su bolji u šutu za dva, "azuri" u šutu za tri, ali to nije slučaj kada govorimo o sledećim kategorijama:

- ofanzivni skok 12,7 – 8,2
- poeni posle ofanzivnog skoka 14,3 – 5,8
- poeni iz reketa 36,7 – 18,0
- poeni sa klupe 34,8 – 21,2
- poeni iz kontranapada 11,2 – 6,7
- asistencije 21,7 - 15,2

Izvor: MN PRESS



Nije potrebno mnogo razmišljanja da bi se doneo zaključak o tome kakva vrsta utakmice nikako ne bi prijala Italiji - sporo, sa mnogo kontakta, mnogo duela, napadom na obruč na obe strane terena, uz mnogo izmena, uz trčanje kada god za to postoji šansa…

"Ova utakmica je verovatno i najteža na turniru. Jer, posle ove utakmice možete da dođete u šansu da se borite za medalju. Poznajemo Italiju, nezgodna su ekipa, igraju dosta bez lopte, atipično, sa dosta preuzimanja. Moramo da se adaptiramo na njihovu dobru odbranu", rekao je Bogdanović.

Defanzivno, pored onoga što je očigledno - zaustaviti Belinelija sa prosekom od 17,8 i Datomea od 15 poena po meču - "orlovi" bi morali da obrate pažnju i na jednog od najboljih igrača Eurobasketa kada su rezervisti u pitanju, a reč je o Arijelu Filoju, Argentincu sa italijanskim pasošem koji je zapravo treći strelac tima sa prosekom od 10,3 poena po utakmici.

"Tu smo gde smo hteli da budemo. Italija je jako nezgodan protivnik, uzima dosta šuteva za tri poena, ne mogu da se porede sa Mađarskom jer su daleko talentovanija ekipa i bolja. Znamo šta treba da radimo i nadamo se pobedi", izjavio je Vladimir Lučić.

Izvor: MN PRESS



Duel dva bivša prvaka Evrope biće i duel četvrte i druge najbolje odbrane na šampionatu, mada je naš selektor Đorđević s pravom naglasio da je Italija do najboljeg defanzivnog rejtinga posle španskog stigla u Tel Avivu, u prilično slabijoj konkurenciji od naše, istanbulske, a treba napomenuti i da je Mesina tokom turnira već morao da čestita selektorima Nemačke (55:61) i Litvanije (73:78) pre nego je u osmini finala poveo tim do pobede nad Finskom od 70:57.

"Ovo je jako bitna utakmica, jer uz ovu pobedu ulaziš u priču za medalje. Očekujem da će fokus biti na izuzetno visokom nivou. Da odgovorimo s pravom energijom i čvrstinom", naglasio je Lučić.

U mnogo čemu smo poravnati sa Italijanima, ali imamo zdraviju statistiku, jaču osnovu, više igrača sa samopouzdanjem.

Zato... Jako. Na skok. Na pas više. Mirno. Pametno.

U polufinale!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC