• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KSS uz FIBA: Klubovi i reprezentacije? Moguće je!

Autor mondo.rs

Košarkaški savez Srbije zajedno sa još osam federacija podržao stav krovne organizacije. Savezi insistiraju da je izvodljivo organizovati paralelna takmičenja klubova i nacionalnih selekcija.

 KSS uz FIBA: Klubovi i reprezentacije? Moguće je! Izvor: Ilustracija/MONDO
Izvor: Ilustracija/MONDO

Dok se bliži novembar i početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci 2019, odnos FIBA i Evrolige nepovratno odlazi ka tački na kojoj je svaki dogovor nemoguć.

Posledica tog sukoba je da će se utakmice najjačeg klupskog takmičenja van SAD definitivno preklapati sa mečevima reprezentacija u novembru i februaru.

Košarkaški savezi Francuske i Slovenije tako su već saopštili šire spiskove "A" selekcija za te mečeve, u koje su uvrstili i igrače iz najjačih klubova, učesnika Evrolige.

U pripremi za novembar, FIBA je u četvrtak okupila nacionalne federacije čiji klubovi učestvuju u Evroligi. Predstavnici saveza Nemačke, Grčke, Izraela, Italije, Litvanije, Rusije, Srbije i Španije i Turske sastali su se u Francuskoj i izdali zajedničko saopštenje u šest tačaka, koje je podržala i francuska asocijacija.

Saopštenje, objavljeno nakon sastanka, prenosimo u celosti:

1. "Košarkaška porodica mora da ostane ujedinjena i da radi zajedno i solidarno na zajedničkom cilju. A, to je promocija košarke".

2. Takmičenja klubova i reprezentacija mogu da se tokom godine održavaju paralelno, što se događalo do 2003. godine, kao i sada - u drugim sportovima.

3. Osuđujemo odluku kompanije 'ECA' (koja rukovodi Evroligom) da odbije pomeranje utakmica za dva dana, kao komercijalni napad na reprezentacije, koji ugrožava njihovo postojanje i ugrožava njihove šanse da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Nacionalni timovi ostaju 'lokomotive' svetske košarke.

4. Primili smo pisanu potvrdu 'ECA', upućenu Evropskoj komisiji, da klubovi sigurno ne bi bio u prekršaju ako ne bi izveli na teren igrače koji su u reprezentacijama, u skladu sa njihovom regulatornom dužnošću pod nadležnim pravilima FIBA ili košarkaških saveza. Takođe, apelujemo na 'ECA' da poštuje ono na šta se obavezala u novembru 2016. godine, izmenom evroligaškog kalendara, koji stvara očiglednu prepreku puštanju igrača.

5. Podsećamo klubove koji učestvuju u nacionalnim prvenstvima da imaju onoliko prava koliko i obaveza. Osuđujemo svaki direktan ili indirektan pritisak d klubova ili igrača.

6. Nastavićemo da obezbeđujemo najbolje moguće uslove za igrače reprezentacija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC