• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijakos - sve što igrači CSKA ne žele da vide!

Autor mondo.rs

Kada je važno - zna se!

 Evroliga - olimpijakos pobijedio CSKA Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Niko u novijoj košarkaškoj istoriji Evrope nije nanosio bolnije poraze moćnom CSKA iz Moskve od Olimpijakosa.

U Evroligi tu i tamo, najčešće - ne!

Ali, kada se igralo na Fajnal-for turnirima, djelovalo je da Moskovljani ne žele da vide samo jedan tim s druge strane, crveno-bijeli iz Pireja.

Ova utakmica odigrana večeras u 13. kolu Evrolige, u bučnoj "Dvorani mira i prijateljstva", nije imala specifičnu težinu posljednja dva duela ovih timova u polufinalima F4, ali jeste bila direktan okršaj za prvo mjesto na tabeli.

Rusi su imali 55:66 pred 11.000 Pirejaca i izgubili su iako su ih sudije Sreten Radović, Olegs Latisevs i Emilio Perez Pizaro vratili u meč neshvatljivom odlukom u dramatičnom finišu.

Na kraju, uz šest ofanzivnih skokova u posljednja dva minuta:

Olimpijakos - CSKA Moskva 88:86 (23:20, 22:28, 19:20, 24:18), tako da su sada polufinalisti prethodnog Fajnal-fora u Istanbulu poravnati na čelu karavana.

Olimpijakos: Meklin 25 (10/14 iz igre), 12 sk, 2 ukr, Tolipulos, Papapetru 8, 3 sk, Spanulis 16, 4 sk, 8 as, Strelnieks 10, Papanikolau 15, 6 sk, 3 as, 1 ukr, 1 bl, Mancaris, Arsenopulos, Roberts, Borhis, Viltdžer 8, 5 sk, Tompson 6, 6 sk, 1 as, 1 ukr. CSKA: De Kolo 16 (1/5 za tri), 3 sk, 3 as, Fridzon, Antonov 7, 4 sk, Korobkov 2, Rodrigez 23 (5/9 za tri), 4 sk, 2 as, Klajburn 13 (0/3 za tri), 10 sk, Higins 8, 2 sk, Kulagin, Hrijapa, Kurbano 4, Hajns 11, 8 sk, 2 as, Makijev.

Između dva poraza od crveno-bijelih u borbama za finalnu utakmicu sezone (onog 2015. u Madridu od 68:70 i 2017. u Istanbulu 78:82), CSKA je četiri puta u nizu pobijedio najpopularniji grčki klub i uspio da osvoji Evroligu, ali je dolazak ekipe u grčku luku na direktan duel za prvu poziciju značio i prekid ove serije rezultata.

Poslije Reala (82:69) i Fenerbahčea (83:83, 93:95), Olimpijakos je treći tim koji je ove sezone uspio da savlada sastav grčkog stručnjaka Dimitrisa Itudisa, koji se nije predavao do posljednje sekunde i, nekako, imao šansu i da pobijedi ove srijede uveče, ali se Klajburn loše snašao u trku prema košu domaćih i gledanju preostalog vremena.

Vjerovatno ni sam nije pomislio da će Janis Strelnieks prvi put ove sezone promašiti penal, tako da je pokušao šut sa pola terena preko igrača koji je stajao držeći ruke u vis iako je mogao i da odigra pas, i da protrči pored njega i skrati distancu za još dva-tri metra, najmanje.

Serijom 0:10, zahvaljujući bivšem igraču Olimpijakosa, Kajlu Hajnsu, CSKA je stekao prednost od 52:62 i potom pozvao domaćina da krene u nevjerovatan talas pogodaka sa distance, koji je zaustavljen dugom dvojkom pa zakucavanjem Janisa Papapetrua za 79:72, na 4:49 do kraja meča.

/pročitajte rezultate, tabelu i raspored Evrolige za ovu nedelju/

Tada je seriju 23:6 zaustavio Nikita Kurbanov, poenima pod košem, da bi u sljedećem napadu sudijska trojka čist ofanzivni faul Kurbanova u duelu sa Kostasom Papanikolauom okarakterisala kao simulaciju i dosudila jednom od najvažnijih igrača domaćeg tima (tim prije što zbog povrede nije igrao Jorgos Printezis) tehničku, odnosno petu ličnu grešku!

Šokirani košarkaši trenera Janisa Sferopulosa teško su prihvatili ovu odluku sudija i potpuno ispali iz ritma, tako da je CSKA prišao na 81:79 i uveo utakmicu u napetu penal završnicu i u njoj bio žrtva klasičnog olimpijakosovskog viđenja košarke - PET promašaja u nizu uhvatili su crveno-bijeli pri pomenutom rezultatu i iz šestog napada nekako iznudili faul Korija Higinsa nad Vasilisom Spanulisom za slobodna bacanja iz kojih je popularni "Bili" pogodio samo jednom.

Može se reći i da je taj Higinsov faul nad Spanulisom, dok je isticalo vrijeme za još jedan neinventivan napad Olimpijakosa, bila adekvatna kompenzacija za tehničku Papanikolauu, uglavnom... CSKA je i dalje imao loptu i nešto manje od dva minuta do kraja da preokrene stvari u svoju korist, ali je Serhio Rodrigez promašio ishitrenu trojku, Strelnieks mu se revanširao istom merom, a gotovo nevidljivi Holis Tompson skinuo skok sa glave ležernom Nandu De Kolou i isforsirao faul Francuza, što je bio luskuz koji nije mogao da bude proćerdan.

Tompson je pogodio oba slobodna bacanja za 84:79 i od tog trenutka, iako su došli nadomak šuta za pobedu, gosti su morali da jure dva posjeda, što je bilo previše za ovako tvrdu i rastrzanu utakmicu.

Bila je to tek TREĆA ligaška pobjeda Olimpijakosa nad CSKA kod kuće od osnivanja Evrolige, ali na posljednja četiri sudara ova dva velikana na Fajnal-forovima skor je 4:0 za Grke.

Finale u Istanbulu 2012, polufinale u Londonu 2013, polufinale u Madridu 2015. i polufinale u Istanbulu 2017. godine.

Kakav rivalitet!?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC