• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ULEB KUP: Desetorica Srba idu na trofej!

Osmorica srpskih košarkaša i dvojica trenera jurišaće od četvrtka do nedelje u Torinu na trofej ULEB kupa.

 ULEB KUP: Desetorica Srba idu na trofej! Izvor: MONDO

Osmorica srpskih košarkaša i dvojica trenera jurišaće od četvrtka do nedelje u Torinu na trofej ULEB kupa.

Prvi put u šest godina postojanja ULEB kupa, pitanje pobednika biće rešavano na finalnom turniru, a u "grad Fijata" na severu Italije doputovalo je osam najboljih od ukupno 54 kluba, koliko je krenulo u takmičenje početkom novembra.

Moskovski Dinamo, koji je 2006. u finalu bio bolji od Arisa, sa klupe predvodi evropski i svetski prvak Svetislav Pešić, dok su uzdanice na parketu Miloš Vujanić i Nenad Mišanović.


Obojica su u Dinamo dovedena posle početka sezone. Vujanić je bio višak u Panatinaikosu, a Crvena zvezda nije mogla da odoli dobroj finansijskoj ponudi za vižljastog centra, uz Stanka Baraća (Pamesa) najvišeg igrača Fajnal ejta.

Vujanić, nekadašnji plejmejker Partizana i reprezentacije, mogao bi u Torinu da postane peti košarkaš koji je osvajao Evroligu i ULEB kup.

Time se mogu pohvaliti dvojica njegovih sadašnjih saigrača, Grk Antonis Fotsis i Litvanac Robertas Javtokas, Grk Lazaros Papadopulos i Srbin Dejan Tomašević. Interesantno je da su šampioni Evrope svi postali sa Panatinaikosom!

Srpska kombinacija "trener-igrač" zastupljena je u još jednom ruskom timu, Uniksu iz Kazanja.

Aco Petrović, Pešićev pomoćnik na EP 2001. i SP 2002. godine, stigao je kao "vatrogasac" na sredini sezone i uspeo da uradi odličan posao. Prethodne dve i po godine sedeo je na klupi Lokomotive iz Rostova.

Krilni centar Duško Savanović beleži drugu veoma dobru sezonu u ekipi Uniksa. Momak ponikao u FMP Železniku na 14 mečeva ULEB kupa prosečno je postizao 11,1 poen i hvatao 3,9 lopti.

Dinamo će se u petak sastati sa poljskim Turovom, koji je svakako najveće iznenađenje takmičenja. Trener tog kluba je mladi Slovenac Sašo Filipovski, a jedan od ključnih igrača pod košem Slobodan Ljubotina, nekadašnji talenat subotičkog Spartaka.

Uniks se istog dana, u poslednjem četvrtfinalu, sastaje sa španskom Đironom, čije boje brane reprezentativni bek Branko Cvetković i krilni centar Ivan Radenović, "dete" Partizana, kasnije američki student.

Đirona je 2007. sa Svetislavom Pešićem osvojila FIBA Evrokup, tako da će se u Torinu boriti za drugi evropski trofej zaredom.

U duelu Huventud - Pamesa moglo bi da dođe do direktnog sudara srpskih centara. Na jednoj strani sa klupe ulazi Petar Popović, dok se oko Dejana Milojevića vrti mnogo toga u napadu Pamese.

Ova dva tima sastala su se takođe u četvrtfinalu nacionalnog kupa, kada je Huventud deklasirao Pamesu rezultatom 84:59 na putu do trona.

Najbolji igrači ekipe iz Badalone su Rudi Fernandez i mladi Riki Rubio, dok "narandžasti" iz Valensije mogu da se pohvale plejadom iskusnih asova - Frederik Haus, Ruben Daglas, Mindaugas Timinskas...

Pamesa je prvi osvajač ULEB kupa (2003), a Huventud jedini učesnik Fajnal ejta, koji u vitrinama ima titulu šampiona Evrope. Bilo je to 1994. godine, kada ih je trenerirao Željko Obradović.

Turnir će u četvrtak od 18.30 časova otvoriti dva tima iz Istanbula - Galatasaraj i Bešiktaš. To će biti jedino četvrtfinale bez Srba, mada će za Bešiktaš nastupiti dobro poznati crnogorski internacionalac Predrag Drobnjak.

Sve utakmice direktno će prenositi Eurosport 2.

SATNICA FAJNAL EJTA U TORINU

ČETVRTAK, 10. april:

(4) Bešiktaš - Galatasaraj (18.30)
(3) Huventud - Pamesa (21.00)

PETAK, 11. april:

(1) Dinamo Moskva - Turov (18.30)
(2) Đirona - Uniks Kazanj (21.00)

POLUFINALE - SUBOTA, 12. april:

Pobednik 3 - Pobednik 4 (18.30)
Pobednik 1 - Pobednik 2 (21.00)

NEDELJA, 13. april:

Utakmica za treće mesto (15.30)
Finale (18.00)

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC