• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rađa: Da se pokrijemo ušima i krvavi rad

Autor mondo.rs

Čelnik Košarkaškog saveza Hrvatske nakon neuspješnih kvalifikacija za SP pričao o greškama, selektoru, upiranju prsta drugih i oštro odgovorio bivšem kapitenu Leniju Ukiću

 Dino Rađa o neodlasku Hrvatske na Mundobasket i odgovor Leniju Ukiću Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Hrvatska nije uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Kini. I kao i uvijek nakon neuspjeha, traže se krivci.

Prvi na "tapetu" su selektor Dražen Anzulović, ali i čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza - predsjednik Stojko Vranković i prvi čovjek Stručnog savjeta Dino Rađa.

Konkretno, prozvao ih je bivši kapiten reprezentacije Roko Leni Ukić.

"Anzulović nije dobra opcija. Mogao bih pričati dugo o taktičkim stvarima koje su mi čudne. Otkad je on stigao na mjesto selektora nisam razumio njegove ideje. Nisu dale nikakav rezultat. Sigurno nije dorastao poslu", izjavio je za hrvatske medije Ukić.

Dodao je da krivicu moraju da snose i oni što su ga izabrali.

"Greška je u ljudima koji su ga postavili. Realno je nakon svega da sam ode, a ako neće, onda je na čelnim ljudima da naprave promjenu. Tako je u svakom sportu. To je normalna logika i način razmišljanja", naveo je Ukić.

Smatra da Hrvatska nije smjela da propusti priliku da izbori plasman na Mundobasket u Kini.

"Nikad nije bilo ovako loše. Na Svjetsko prvenstvo u Kini bilo je najlakše izboriti plasman, jer Evropa ima četiri mjesta više. Format se proširio sa 24 na 32 reprezentacije. Prije si morao da budeš među osam ekipa, a sada da ti je dovoljno među 12. Apsolutno je krivica na čelnicima Saveza", jasno je poručio Ukić.

Izvor: MN PRESS

To je pogodilo čelnike hrvatskog saveza, konkretno Dina Rađu.

"Lako je upirati prstom, to mogu i ja, ali od toga nema koristi. Svi su oni jaki na jeziku, a kad treba da se žrtvuju, nema ih nigdje. I taj Ukić je mogao mnogo puta da se žrtvuje, pa nije. I sam je prestao da bude zainteresovan za reprezentaciju. Zašto neko ko deset godina nije napravio ništa, nije donio nijednu medalju, ima potrebu da upire prstom?! Stojku i meni poštenje je iznad svega. Svi treba da se pogledaju u ogledalo", poručio je Rađa i dodao da igrači moraju da imaju volju da igraju za Hrvatsku, a klubovi da bolje da rade sa mladim igračima.

Rađa ne bježi od toga da svi snose dio krivice, ali i kaže da od međusobnog prozivanja nema koristi, već je najvažnije izvući pouke i prihvatiti se posla, i to odmah.

"Stvari su mnogo složenije nego što to izgleda na prvi pogled. Svaki rezultat je ogledalo nekog rada u prošlosti. I mi konačno moramo da prestanemo da zabijamo glavu u pijesak kao nojevi i reći kako stvari stvarno stoje. A to je da mi već odavno nismo vrh evropske košarke sa najboljim igračima, a bez najboljih igrača smo još niže. Svako upiranje prstom sada je bespredmetno, jer šta imamo od toga ako priznam da sam pogriješio oko izbora selektora? Ili šta ima neki igrač od toga da kaže da snosi dio krivice, ili neko drugi? Ono što nama treba je samo krvavi rad, da se zatvorimo, pokrijemo ušima i da priznamo da smo tu gdje jesmo i da počnemo da radimo", objasnio je Rađa.

Hrvatska javnost odmah nakon poraza od Poljske u Varaždinu (69:77), kada su i zvanično zatvorili vrata Mundobasketa, krenula je da “smjenjuje” Anzulovića i da spekuliše o tome ko bi trebalo ubuduće da predvodi nacionalni tim.

Rađa kaže da je teško pronaći vrhunskog stručnjaka.

"Nije problem priznati grešku, ali treba i znati šta je sve urađeno prije toga.  Nemojte misliti da mi nismo razgovarali sa Andreom Trinkijerijem, sa Velimirom Perasovićem, Jasminom Repešom i gomilom trenera koji imaju nekakvu težinu. Tražili smo rješenje i po Sjedinjenim Američkim Državama, ali su nas mnogi odbili, jer jednostavno ti stručnjaci zainteresovani za neke više nivoe rada, poput evroligaških klubova. U situaciji u kojoj smo bili uzeli smo rješenje koje je u tom trenutku bilo najbolje", objasnio je predsjednik Stručnog saveta HKS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC