• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto bi neko prodao 4 šampionska NBA prstena?

Autor mondo.rs

Karim Abdul-Džabar odlučio je da zadrži samo onaj iz 1971. sa Baksima i 1982. sa Lejkersima, dok će ostale dati na aukciju. Zašto bi neko to uradio?

Karim Abdul-Džabar, pored toga što je odlično odigrao lik Hakima u Brus Lijevom posthumnom klasiku "Game of Death", postigao je najviše poena u istoriji NBA lige i na tom putu osvojio šest šampionskih titula.

Jednu sa Milvoki Baksima, pet sa Los Anđeles Lejkersima.

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena odlučio je u 72. godini da ponudi četiri prstena na aukciji organizovanoj u okviru svoje "Skyhook" fondacije koja se bavi prikupljanjem sredstava za naučne, tehnološke, inženjerske i matematičke programe edukacije dece.

Član "kuće slavnih odlučio je da zadrži samo prstenje zasluženo titulama sa Baksima 1971, što mu je bila prva, odnosno odnosno Lejkersima 1982, što mu je bila treća u neponovljivoj karijeri. Drugim rečima, zainteresovani će se nadmetati za Džabarov "nakit" osvojen u dresovima Lejkersa 1980, 1985, 1987. i 1988.

Naredne sezone, ovaj učesnik 19 Ol-star utakmica, odlučio je da završi karijeru i ustupi mesto u petorci mladom Vladu Divcu.

"ZA SAKUPLJAČA JE VAŽNIJA PRIČA OD PREDMETA"

Slavu, popularnost i život u El-Eju koristio je još tokom karijere, pa se 1978. pojavio u važnoj sporednoj ulozi u filmu "Game od Death" ("Zmajeva igra smrti"), kao jedan od neprijatelja u to vreme već pokojne zvezde borilačkog filma, Brusa Lija. Režiser Robert Klaus, koji je potpisao i najpoznatiji Lijev film "Enter the Dragon" ("U zmajevom gnezdu"), dodelio je ovom 218 centimetara visokom košarkašu ulogu Hakima, u kojoj je on prikaza zavidno znanje i tehniku boreći se protiv glavnog lika, Bilija Loa, kojeg je igrao Li.

"Celog života sam sakupljao stvari, a svaki predmet nosio je sa sobom priču, a ta priča je važnija za sakupljača od samih predmeta. U tom smislu izbor između predmeta u prostoriji ili priče o predmetu, koji je nekom klincu dao priliku da promeni život je prilično jednostavan", napisano je na zvaničnom portalu fondacije.

"Tako će i meni biti draže kada jednog dana budem razmišljao šta sam sve postigao u životu, umesto što sam glancao sjajne dragulje i zlato osvojeno pre mnogo godina. Pre bih pogledao u oduševljeno lice deteta koje drži svoj prvi pehar i razmišlja čime bi moglo da se bavi u budućnosti".

Abdul-Džabar rođen je u Njujorku 16. aprila 1947, u NBA je ušao sa 22 godine kao prvi pik i nosio dres Baksa sa brojem "33" šest sezona nakon čega se preselio u Holivud i potvrdio status najveće američke košarkaške zvezde svog vremena uz nadolazećeg Medžika Džonsona.

Tek su njih dvojica uspeli da zaustave višedecenijsku dominaciju Boston Seltiksa i jedan tim sa Zapada učine aktuelnom NBA dinastijom koja je u serijama osvajala titule.

Povukao se posle 38.387 poena, što je broj koji je do danas ostao netaknut. Na drugom mestu večne liste je Karl Meloun sa 36.928, treći je Kobi Brajant sa 33.643. četvrti Majkl Džordan sa 32.292, peti Lebron Džejms sa 32.162, a šesti Džabarov prethodnik, još jedan kultni centar Vilt Čemberlejn sa 31.419. poena.

MVP titula pripala je Abdul-Džabaru šest puta, dva puta je bio MVP finala - 1971. i 1985. godine.

Abdul-Džabar je u poslednje vreme aktivan u humanitarnim akcijama, a podržavao je i kandidature nekolicine demokrata.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC