• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi čovjek Evrolige: Širićemo se, Balkan je važan

Autor mondo.rs

Đordi Bertomeu govorio je o budućnosti Evrolige i novom sistemu takmičenja gdje vidi ulogu timova sa Balkana, kao i Litvanije, dok žele da osnaže Njemačku, Francusku i Italiju.

 Đordi Bertomeu govorio o budućnosti Evrolige Izvor: MN PRESS

Poslije godinu dana pauze, Srbija će imati predstavnika u Evroligi.

To će biti Crvena zvezda mts koja je u finalu plej-ofa ABA Lige pobijedila Budućnost (3:2) i tako se vratila među "krem" evropske košarke, koji će i naredne sezone biti igran po ligaškom sistemu, s tim da će se takmičiti dvije ekipe više - ukupno 18!

Za sada znamo 15 sigurnih učesnika, dok se još uvek čeka po još jedan tim iz Nemačke i VTB lige u zavisnosti od plasman Bajerna i CSKA, dok će biti dodijeljena i jedna pozivnica.

U javnosti se već duže vrijeme priča da su najzainteresovaniji za nju Partizan i Budućnost, pojedini specijalizovani portali prenijeli su da joj je najbliža njemačka Alba, dok će konačnu odluku ipak dati Evroliga kada se završe svi raspleti u prvenstvima širom Evrope.


Prvi čovjek najjačeg evropskog takmičenja Đordi Bartomeu je u intervjuu za "AS" govorio o budućem sistemu Evrolige, a dotakao se i "proširenja" zemalja koja daju učesnike.


"Zainteresovani smo da se širimo na različite teritorije. Balkan i Litvanija su od velikog značaja. U zemljama iz tog područja stasavaju veliki talenti. Takođe, radićemo na tome da ojačamo, Francusku, Njemačku, Italiju i Englesku", naglasio je Bertomeu koji i dalje nije eksplicitno govorio ko će imati prednost, odnosno da li bi ABA liga mogla da daje dva tima u Evroligi.

Očigledno je da Evroliga ima zanimljive planove, pa poslije specijalnih pozivnica za Bajern i Asvel, planira da uvede još neke novine u narednim godinama.

Jedna od njih je da Evrokup postane "Evroliga 2"...

"Naša namjera nije da stvorimo zatvoreno takmičenje. Želimo da svaki klub ima šansu da se takmiči i pobjeđuje. Zato želimo da oformimo sistem u obliku piramide, koji će podrazumijevati da klubovi mogu iz Evrokupa u Evroligu. Moramo da napredujemo, a zato je neophodno i da se sastav Evrolige mijenja. Ali ne možemo od nule da krećemo svake sezone", kazao je Bertomeu i dodao da je nemoguće da Evroligu, dok postoje domaća prvenstva, čine 24 tima.

Sve ovo podsjeća na plan koji se godinama spominje i u fudbalu, s tim da je tu mnogo više negodovanja. Navodno su najbogatiji timovi Evrope spremni da od 2024. godine formiraju novu Lgu šampiona, u koju se više ne bi ulazilo na osnovu pozicije u prvenstvu...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC