• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 godina posle, Marina i dalje okuplja: 7. jula u Arenu

Autor mondo.rs

Do prve utakmice na Eurobasketu u Srbiji i Letoniji ima 57 dana, ali su naše devojke počele sa treninzima uverene da uz podršku publike mogu da ponove Budimpeštu 2015. i Rio 2016.

 Marina Maljković ženska košarkaška reprezentacija Srbije Izvor: MN PRESS

Osvajačica zlata na Evropskom prvenstvu 2015. i bronze na Olimpijskim igrama 2016. godine, nova-stara selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije okupila je kandidatkinje za 12 mesta u timu punih 57 dana prve utakmice na narednom velikom turniru.


To je Eurobasket 2019 koji za osam nedelja počinje u Srbiji i Letoniji.

Odluka o novom šampionu Evrope u košarci biće doneta utakmicama u četiri grada, Beogradu, Nišu, Zrenjaninu i Rigi. Prvi susreti zakazani su za 27. jun, a najvažniji za 7. jul.

Naše devojke počeće turnir u Zrenjaninu utakmicama sa rivalima iz Grupe D, Belgijom, Belorusijom i Rusijom, a potom nadamo se preseliti u Beograd na završnicu u koju će pobednici grupa ući kao četvrtfinalisti, a drugoplasirani i trećeplasirani kao učesnici baraža.


U Rigi će biti odigrane utakmice Grupe A, u kojoj su Letonija, Ukrajina, Velika Britanija i Španija, Grupe B, koju čine Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora, kao i dva od četiri baraž meča za plasman u četvrtfinale iz tog dela žreba. Niški "Čair" biće domaćin Grupi C u kojoj su Mađarska, Turska, Italija i Slovenija, posle čega sledi selidba u prestonicu.

Od četvrtfinala, kompletna završnica 37. Evropskog prvenstva u košarci za dame biće odigrana u "Beogradskoj areni" sa kulminacijom 7. jula uveče.

Titulu će braniti reprezentacija Španije, a šest prvoplasiranih timova obezbediće plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

SONJA, ANA, MILICA, TAMARA, JELENA, DANIJEL...

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Pripreme košarkašica Srbije za šampionat Evrope počeće 15. maja na Zlatiboru, a od juče je u beogradskoj dvorani "Vizura" počelo okupljanje i postepeni ulazak u radni ritam. Kandidatkinje za dres Srbije dolaziće u Beograd kako im se budu završavale klupske obaveze. U tom periodu imaće lekarske preglede, prolaziti kroz testove i treninge i imati razgovore sa selektorkom Marinom Maljković, navodi sa ne sajtu KSS.

Naše devojke nadaju se da će bodrene navijačima imati veće šanse da ponove uspeh iz Budimpešte u kojoj su pre četiri godine na nezaboravan način osvojile zlato pobedom nad Francuskom u finalu 76:68.

Tim sa sestrama Anom i Milicom Dabović, Sonjom Petrović, Jelenom Milovanović, Tamarom Radočaj, Sašom Ćado, Sarom Krnjić, Nevenom Jovanović, Dajanom Butulijom, Draganom Stanković i našom Amerikankom, Danijel Pejd, stigao je narednog leta do polufinala u Riju i stao pred dominantnom Španijom - 54:68, a onda ponovo uzeo Francuskinjama medalju "pred nosom", ovog puta olimpijsku bronzu - 70:63.

Maljković se u januaru 2017. povukla sa mesta selektora, ali kada je pokušaj sa Karadžićem završen eliminacijom u baražu za četvrtfinale Evropskog prvenstva u Češkoj porazom od Letonije - 70:75, u "Kući košarke" doneli su odluku da razgovaraju sa Marinom i povratku na klupu i postigli dogovor krajem iste godine.

Poraz aktuelnih evropskih šampionki od Letonki u Pragu značio je i da nas neće biti na Svetskom prvenstvu u Španiji 2018, što znači da će utakmica sa Belorusijom u Zrenjaninu biti prva za Maljković na velikim turnirima od osvajanja bronze u Brazilu, 20. avgusta 2016. godine.

U "KUĆI KOŠARKE" OD 2004. GODINE

Izvor: MN PRESS


Marina je rad u "Kući košarke" počela pre 15 godina kao asistent u stručnom štabu omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore, koja je u borbi za bronzu na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj izgubila od Mađarske 73:63.

Bilo je to na leto 2004, kada je tada 22-godišnja Beograđanka postala i trener KK Ušće sa kojim je tokom tri uspešne sezone najavila ulazak na veliku scenu. Kao trener Hemofarma i Partizana, kćerka našeg proslavljenog trenera i aktuelnog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Božidara Maljkovića, osvajala je titule prvaka Srbije šest godina zaredom (2008-2013) uz "dupli" trijumf sa crno-belima u Ženskoj jadranskoj ligi 2012. i 2013. godine.



U međuvremenu, 2011. godine, postala je i selektor seniorske reprezentacije koju je okupila i osam godina kasnije sa izuzetkom 2017. kada se povukla sa klupe, prepustila tim kolegi Stevanu Karadžiću i, krajem iste godine, prihvatila poziv novog predsednika KSS, Predraga Danilovića, da se vrati na mesto sa kog je srpskoj ženskoj košarci donela najveće uspehe u istoriji.

Najveći će ostati upamćeni i po Marininom intervjuu odmah po izlasku sa parketa olimpijske dvorane.

Ono što joj nije uspelo u Vršcu i Beogradu, jeste u Istanbulu, gde je kao trener Galatasaraja u sezoni 2017/18 osvojila Evrokup. Pehare i medalje na najvišem nivou odlučila je da naplati u junu 2018. kada je postala trener kineskog Šangaj svordfiša.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC