• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Efesov šou protiv Fenera, za finale Evrolige!

Autor mondo.rs

"Plavi" iz Istanbula odigrali perfektan meč i dominantno ušli u finale, na čelu sa Šejnom Larkinom i Vasilijem Micićem.

Kada je bilo najvažnije, Anadolu Efes je pokazao najbolje od sebe!

Najatraktivniji evroligaški tim ove sezone blistao je u polufinalu protiv Fenerbahčea, uveo duel od starta u svoj - brz i šuterski ritam i odigrao utakmicu za pamćenje.

Pitanje pobjednika postavljalo se samo do poluvremena!

Fenerbahče - Efes 73:92 (20:19, 20:26, 17:23, 16:24)

Nevjerovatni Šejn Larkin pogađao je iz svih pozicija i ubacio 30 poena, uz nevjerovatni indeks korisnosti 47! Šutirao je Amerikanac iz driblinga, posle prodora, iz okreta i nije bio daleko od tripl-dabl učinka (sedam skokova, sedam asistencija).

Sa njim u tandemu blistao je i srpski plejmejker Vasilije Micić, koji je sa 25 ubačenih poena oborio svoj evroligaški rekord još jednom pokazao da je ovo njegova sezona. Njegovih sedam u nizu u drugoj četvrtini "odlepili" su Efes na "plus 7" (29:22), poslije čega su se pojavljivali sve veći problemi za ekipu Željka Obradovića...

Na čelu sa tim tandemom, a uz najčešće neprolaznu odbranu Brajanta Danstona (9 poena, 10 skokova), Efes je za mnoge iznenađujuće kontrolisao utakmicu od druge četvrtine i do kraja "podizao" razliku do impresivnih "plus 21" tri minuta prije kraja.

I taj rezultat (82:61) postavio je Larkin, trojkom u duelu sa agresivnim Kostasom Slukasom, "mozgom" Fenerove igre koji je prvi put izgubio polufinale F4 Evrolige. Grk je, kao i ostatak tima, bio uglavnom van napadačkog ritma, a njegovoj i timskoj lošoj večeri svakako je doprinijela i treća lična greška, koju je zaradio već u 17. minutu.

Fener je imao niz problema uoči ove utakmice (Datome i Lovernj propuštaju zbog povreda F4, a Kalinić i Veseli igrali su "roviti"), ali je uz viđeni nastup tandema Larkin-Micić bilo veliko pitanje da li bi i puni sastav "Žocovog" tima bio u stanju da se suprotstavi Efesovoj košarci.

Osim 14 trojki prvog finaliste (iz 32 pokušaja) naspram Fenerovih šest (iz 14 šuteva), gledajući statistiku posebno "bode oči" činjenica da je Efes ostvario 20 asistencija naspram 13 Fenerovih i nepobitni je dokaz timske igre Atamanovog sastava.

Takođe, o energiji i pristupu dva tima svakako govori i to što je Efes završio polufinale sa skoro duplo više skokova (41:21!).



- Kraj utakmice, Efes je prvi finalista Evrolige! -



40' Željko Obradović je čestitao Erginu Atamanu na odličnom poslu...

39' Šejn Larkin odlazi sa terena sa 30 ubačenih poena i uz aplauze svojih navijača, kao i pristalica Fenera.

38' 67:86 Micić napušta polufinale sa 25 ubačenih poena... Sjajna partija srpskog "pleja".

37' 61:82 Neverovatna partija Šejna Larkina! Pogodio je trojku iz driblinga, sa sedam metara, da probije granicu od 20 poena!

36' 61:77 Micić zaokružuje sjajan nastup pogotkom uz Slukasov faul, za 77:61. To je njegov 21. poen!

35' 61:75 Koliko je Željko Obradović nezadovoljan partijom nosilaca pokazuje i to da je uveo u igru Tarika Biberovića, igrača rođenog 2001.

32' 57:73 Micić utrčava u reket pored Kalinića i o tablu ubacuje svoj 19. poen. Obradović ponovo zove tajm-aut dok Efes dominira terenom.

31' 57:71 Micić otvara poslednju četvrtinu brzom trojkom, a Larkin potom krade loptu Eriku Grinu. Obradović je sada snizio petorku i učinio Kalinića prinudnim centrom.

30' 55:68 Larkin je utrčao u reket, još jednom zaobišao centre Fenera i pogodio za velikih "plus 13".

29' 55:66 Slukas gubi loptu, Danston ponovo iznuđuje prekršaj i prvi put čini Efesovu prednost dvocifrenom. Obradović zove tajm-aut.

28' 55:64 Džejms Anderson ubacuje još jednu trojku za Efes (11. na utakmici), a Danston sa linije penala postavlja novo maksimalno vođstvo - "plus 9".

26' Gudurić je iznudio Micićev faul u napadu, u ranoj fazi akcije. To je treća lična greška srpskog pleja.

25' 51:57 Micić ubacuje još jednu trojku, za svoj 14. poen, a Veseli odgovara poenom iz reketa, nakon Kalinićevog prodora.

24' 47:52 Kalinić ubacuje svoju prvu trojku, da održi Fener na podnošljivijem minusu. Bučni su navijači Fenera dok se budi i defanziva Obradovićevog tima.

23' 44:52 Šejn Larkin igra fenomenalnu partiju. Dao je četiri trojke iz pet pokušaja i doneo Efesu novi maksimalni "plus". Ubacio je već 18 poena.

Fener: Grin 7, Meli 5, Mahmutoglu 5, Kalinić 4, Slukas 6, Gudurić 6, Veseli 5, Dikson 2. Timski: 8/16 za dva, 5/14 za tri, 14 skokova (11-3), 10 asistencija.

Efes: Larkin 11, Boboa 2, Motum 6, Moerman 7, Micić 9, Anderson 7, Danston 3. Timski: 8/17 za dva, 8/19 za tri, 22 skoka (15-7), 6 asistencija.

- Fener u proseku šutira po 22 trojke, a sada je na 14. Efesov prosek pokušaja iz daljine je veći (25) i to takođe govori da je prvi deo ipak protekao onako kako kako je hteo tim u plavim dresovima.



20' 40:45 Gudurić ubacuje dva slobodna bacanja pred poluvreme.

20' 38:45 Loša završnica prvog dela za Fener. Gudurić je promašio trojku za izjednačenje (0/3 za tri), a Džejms Anderson je na drugoj strani ubacio trojku uz prekršaj Nikola Melija. Ovo je i nova najveća prednost Efesa.

18' 34:40 Motum poentira u kontri, a Obradović zove drugi tajm-aut. I dalje se igra u Efesovom ritmu...

17' 30:35 Jeftin faul Kostasa Slukasa na polovini terena. To je treća lična greška iskusnog Grka, koji nikad nije izgubio polufinale.

15' 28:32 Ponovo serija trojki! Slukas i Mahmutoglu dali su za potpuni Fenerov priključak, a Brok Motum je potom ubacio trojku da odbrani vođstvo Efesa.

13' 22:29 Odlična sekvenca Vase Micića na početku druge deonice. Dao je sedam poena zaredom. Najpre je poentirao iz reketa, pored Melija, zatim je pogodio sa distance, a na kraju je pogodio i trojku, za prvi tajm-aut Željka Obradovića.

10' 20:19 Nekoliko promašaja u nizu nije poremetilo Kostasa Slukasa. Preneo je loptu na polovinu Efesa i dao trojku uz zvuk sirene, za vođstvo Fenera na prvoj pauzi.

9' 17:17 Usporili su šuteri u ovim trenucima, na obe strane. Efes je promašio iz šuteva za tri, a Erik Grin je odlično počeo, a upravo promašio ceo obruč pokušajem iz ćoška.

6' 14:15 Efikasan početak polufinala. Micić se "upisao" sa poludistance, a Gudurić je na drugoj strani postigao četiri poena - dva sa linije penala, a dva posle prodora, kraj Danstona.

5' 8:11 Pljušte trojke na početku! Adrijan Moerman je dao prvu za Efes, Šejn Larkin je dodao još dve (sve tri u nizu), a Nikolo Meli je odgovorio, takođe hicem iz daljine.

Startne petorke:

Fenerbahče: Dikson, Gudurić, Grin, Meli, Duverioglu.

Efes: Micić, Larkin, Simon, Moerman, Danston.

Sudije: Luiđi Lamonika, Oleg Latiševs, Mehdi Difalah

Željko Obradović, šef struke Fenera, najtrofejniji je evropski trener u istoriji i od danas će zaigrati za desetu titulu kontinentalnog prvaka. Njegov tim će u borbi za trofej biti oslabljen, jer su Luiđi Datome i Žofri Lovernj definitivno odsutni sa F4 turnira, dok će Nikola Kalinić i Jan Veseli zaigrati "roviti".

Siguran je i nastup Marka Gudurića, Fenerovog šutera, kao i glavnog organizatora Efesove igre, Vasilija Micića, koji će zaigrati na svom drugom F4 turniru.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC