• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanu trogodišnji ugovor sa Evroligom?

Trogodišnji ugovor Partizana sa Evroligom je u magli. Na Skupštini ULEB nije se pričalo o tome, pa će konačnu odluku doneti Skupština Evrolige.

 Partizanu trogodišnji ugovor sa Evroligom? Izvor: MONDO

Predstavnici 16 liga članica ULEB održali su u Torinu Skupštinu, na kojoj je usvojen sporazum sa FIBA o reorganizaciji evropskih klupskih takmičenja, prenose "Večernje novosti".

Mada neki detalji ostaju za doterivanje, usvojen je bazični dogovor, po kome u drugom evropskom kupu po značaju i jačini, dosadašnjem ULEB kupu, koji se od jeseni neće tako zvati, ali još nema novo ime, učestvuju 32 tima.

Jadranska liga u svim varijantama zadržava pravo na dva kluba sa direktnim učešćem (Zadar i Hemofarm) i dva za kvalifikacije (Zvezda i Budućnost), s tim što će oba predstavnika NLB lige biti slobodna u prvom krugu tih kvalifikacija (16 timova). Oni će, zajedno sa još šest timova, čekati osam pobednika prve runde.

"Novosti" pišu da su predstavnici NLB lige, Radovan Lorbek i Roman Lisac, ponovo otvorili pitanje bodovanja i srpskih timova kroz regionalnu ligu, s ciljem dobijanja tima koji će dobiti pravo na trogodišlji ugovor sa Evroligom, počev od sezone 2009/2010. Lorbek i Lisac tvrde da je takva odluka doneta na Skupštini ULEB u Pragu 2006. i da su sa njom upoznati svi učesnici regionalne lige.

S obzirom na to da nijedna od prisutnih liga nije nimalo zainteresovana za ovo pitanje, čini se da su Lorbek i Lisac otišli sa sastanka sa uverenjem da je to pitanje rešeno, što bi u praksi značilo da će Partizan predstavljati Srbiju od 2009. do 2012, bez obzira na rezultate koje bude postizao u tom periodu u Jadranskoj ligi (ako je bude) i domaćem šampionatu.

U narednoj sezoni 2008/2009. Srbiju će kao i dosad predstavljati šampion. Međutim, poslednju reč o učesnicima, sistemu takmičenja i ostalim detaljima donosi Skupština Evrolige, a ne Skupština ULEB, tako da će se o svemu još jednom razgovarati u junu, na kraju sezone, s tim što na Skupštini Evrolige učestvuju klubovi koji je igraju, pa je jasno da će Partizan biti u prilici da sam brani svoje interese.

Međutim, cela priča oko bodovanja i ugovora može da dobije novu dimenziju već najesen. U nekim zemljama postoji jak otpor sistemu bodovanja i trogodišnjih ugovora, španska ACB liga je na korak od ukidanja tog pravila, a slediće je još neke zemlje.

Problem je nastao zbog toga što u pravilniku Evrolige zaista stoji da se "Sistem bodovanja primenjuje za klubove iz: Slovenije, Hrvatske i Srbije i Crne Gore", ali je tumačenje da se to ne odnosi na Srbiju, zato što njen šampion ima licencu B, koja znači jednogodišnji ugovor, za razliku od licence A, koju imaju predstavnici Slovenije i Hrvatske, koja daje pravo na trogodišnji ugovor.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC