• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpkinje su dale SVE, ali nije bilo dovoljno za finale!

Autor mondo.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u nedelju u Štark areni za treće mesto Eurobasketa. Branilac titule je zaustavio srpski tim pogocima sa linije penala...

Finale je bilo baš, baš blizu!

Reprezentativke Srbije izgubile su u dramatičnom polufinalu protiv aktuelnih šampionki Evrope i preusmerile se na borbu za bronzu.

Srbija - Španija 66:71 (11:21, 19:16, 20:21, 16:13)

U nedelju, u meču protiv Velike Britanije, izabranice Marine Maljković nastupiće od 17.30 časova u utakmici za treće mesto. I sam plasman u ovu fazu Eurobasketa je uspeh za srpske devojke, iako će ih večerašnji poraz boleti.

I to pre svega zbog završnice.



Oporavljale su se kroz čitav meč Srpkinje od lošeg početka, u kojem kao da su bile impresionirane veličinom i kvalitetom branioca titule, koga ova generacija srpskih košarkašica još nije savladala.

Ipak, iz četvrtine u četvrtinu Marinine "lavice" su smanjivale zaostatak i potpuno ga istopile uoči finiša. Hrabra Ana Dabović igrala je doslovno jednom rukom (jer joj je polomljena kost u šaci) i sa gipsom je bila "motor" ekipe, zajedno sa borbenom Draganom Stanković i Jelenom Bruks.

Upravo je Bruks, devojka koja se porodila samo nekoliko meseci pre Eurobasketa, primakla Srbiju na "minus 1" (61:62), a onda je Dajana Butulija dala jedinu trojku srpskog tima, za veliki preokret - 64:62! Arena je eksplodirala, a do kraja je ostalo još četiri i po minuta.

Ispostavilo se, nažalost, da je to bio poslednji pogodak srpskog tima iz igre!

Usledila je nesportska lična greška Ane Dabović u borbi sa najdominantnijom igračicom Španije Astu Ndur, koja je vratila gošćama prednost (66:67).

U preostala tri minuta nizali su se promašaji tima Srbije, drastično oslabljenog Aninim izlaskom zbog pet ličnih grešaka. Nisu pogađale Sonja, Jelena, Nevena, Dajana, a Španjolke su na drugoj strani izvodile slobodna bacanja i sa linije penala "overavale" pobedu u odlično ispunjenoj Areni.

"Mislim da smo pravili puno grešaka i nismo poštovale dogovor. One su kontrolisale sve od prvog minuta i zasluženo pobedile. Ostaje žal, ali šta da radimo. Moramo da skupimo snage, pozivam navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže", rekla je za RTS kroz suze Nevena Jovanović.

"Ispunile smo cilj što se tiče kvalifikacija za Olimpijske igre, ali ne bismo htele da se zadovoljimo tim ciljem. Nadam se da ćemo sutra smoći snage i pred ovom divnom publikom okačiti medalje oko vrata", dodala je ona.

Dragana Stanković bila je "iks faktor" srpske reprezentacije.

"Uvek može bolje naravno. Ostaje žal za zadnjih nekoliko minuta, gde smo imale šansu da preokrenemo, ali nismo imale sreće i hendikep da Ana nije mogla da igra. Sutra je novi dan, možemo da osvojimo medalju i da je proslavimo sa ovom divnom publikom, koja nas je bodrila u našoj zemlji", izjavila je ona.

Ovakav poraz uvek boli, ali novi meč je u nedelju. I jako je važan.

ŠPANIJA: Kruz 14, Hil 3, Nikols 10, Palau, Hargaj 10, Dijaz, Kasas 2, Domingez 10, Ndur 17, Ouvina 3, Tolosa 2, Aragones 2.

SRBIJA: Bruks 17, Butulija 12, Čađo, Jovanović 2, Petrović 6, Crvendakić 8, Dabović 9, Milić, Miljković, Škorić, Stabnačev, Stanković 12.

SVI U ARENU!

Iz minuta u minut:

- kraj utakmice, Španija je u finalu... -

40' 66:71 Ana Kruz pogađa slobodno bacanje da "overi" pobedu Španije i plasman u finale.

40 Ne pogađa ni Nevena Jovanović... Saša Čađo se bori za loptu, ali će biti posed za Španiju, jer je dosuđena "mrtva" lopta. Još jedan tajm-aut, osam sekundi pre kraja.

- Još jedan tajm-aut Marine Maljković. Još 17 sekundi.

40' Sonja Petrović hvata ofanzivni skok i daje loptu Bruksovoj, koja ipak ne ubacuje trojku. Ostaće posed za Srbiju, 17 sekundi pre kraja.

40' 66:70 Domingez koristi oba slobodna bacanja, tačno pola minuta pre kraja. Maljković zove tajm-aut.

40' Sonja Petrović se podiže na šut sa distance, ali promašuje ceo obruč. Potom faulira Silviju Domingez.

40' 66:68 Šteta, šteta... Sudije dosuđuju prekršaj Sonji Petrović zbog kontakta daleko od koša. Još 54 sekunde.

39' Jelena Bruks gubi loptu u boorbi za poziciju u reketu, na kraju pretposlednjeg minuta...

38' Butulija utrčava u reket i ne uspeva da poentira uz zvuk sirene. Ostaće posed za Srbiju.

38' 66:67 Ndur izjednačuje, pa "okreće" rezultat. Španija će imati loptu sa strane.

38' Ndur promašuje, pa hvata svoj promašaj i iznuđuje prekršaj Dabovićeve. Sudije dosuđuju nesportski faul, kojim Ana završava meč.

37' 66:64 Nikols samo nakratko izjednačuje, jer je Sonja Petrović na drugoj strani rotirala u reketu i pogodila za vođstvo!

36' 64:62 Bruks donosi "minus 1", a Butulija pogađa prvu trojku za Srbiju. Za vođstvo!

35' 59:62 Jelena Bruks koristi dva slobodna bacanja. Srbija je prišla na samo posed zaostatka!

Izvor: MN PRESS



34' 57:62 Ndug pogađa u jako važnim trenucima, ali ubacuje i Jelena Bruks!

32' 52:60 Crvendakić gubi loptu u duelu, sudije ne sviraju faul, a Španjolke bez driblinga prebacuju loptu do našeg koša. Ndur ubacuje za "plus 8"...

30' 50:58 Kraj treće četvrtine. Nevena nije uspela da izbaci loptu na vreme pri šutu uz zvuk sirene. Još deset minuta...

29' 48:56 U jako važnom trenuku, Dajana Butulija gubi loptu, pa pravi prekršaj, da zaustavi nalet rivalki.

27' 45:51 Dragana Stanković drži Srbiju u meču! Na asistenciju Butulije je pogodila pod faulom. Njenih 12 poena večeras, a svaki je bio strašno važan.

25' 38:47 Naše se trude, u svakom trenutku traže rešenje, ali Španija kontroliše rezultat. Astu Ndur je pogodila slobodna bacanja da postavi "plus 9", posle čega su ekipe otišle na odmor.

- poluvreme - 30:37 -

ŠPANIJA: Kruz 11, Domingez 8, Hil 2, Nikols 2, Hargaj 6, Kasas 2, Ndur 4.

SRBIJA: Bruks 4, Crvendakić 2, Dabović 7, Jovanović 2, Butulija 7, Petrović 4, Stanković 4.

18' 28:37 Španija UVEK ima odgovor. Ana Kruz pogodila je za "plus 7", a Nevena Jovanović nije uspela da iščupa loptu rivalkama posle pogotka Sotnje Petrović.

13' 17:22 Bolje je! Dragana Stanković je postigla četiri poena i primorala Španiju da zatraži tajm-aut. Velika borba!

10' 11:22 Srpkinje se bore, ali nije dobro... Silvija Domingez je prodorima postigla osam poena. Španija deluje sigurnije za sada. Pre svega u šutu...

5' 6:6 Dabović još jednom izjednačuje prodorom, pa gađa i za vođstvo, ali ne uspeva... Meč je počeo ravnopravnom borbom. I gošće su shvatile da neće biti lako. Najblaže rečeno!

2' 2:2 Hrabra Ana Dabović! Očigledno povređena, srpska košarkašica je stisnula zube i zagrala. Ona je posle prodora postigla prve poene za naš tim.

Naše najbolje košarkašice od 20.30 časova igraju u polufinalu Evropskog prvenstva u beogradskoj Štark areni. Ulog je poznat - borba za plasman u finale i meč za titulu, koja će doneti i direktno mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Put ka finalu ne može biti teži našim devojkama od večerašnjeg.

Na suprotnoj strani stajaće selekcija koju naše devojke još nisu pobedile. Španija je aktuelni šampion Evrope i jedini tim koji je našem timu naneo poraz 2015, kada je titula prvaka kontinenta stigla u Srbiju.

U međuvremenu se dogodio i Rio, gde su Marinine izabranice izgubile u polufinalu - upravo od Španije.

Vreme je da se neki dugovi naplate! Biće izuzetno teško, ne samo zbog snage gostiju, već i zbog toga što je Ana Dabović doživela povredu, jer joj je pukla kost u šaci.

Ipak, nema dileme oko njenog nastupa nakon sjajnih poruka Maljkovićeve, da je ovo turnir kakav su sanjale generacije naših reprezentativki.

Devojke, iskoriste večeras šansu!

I pre ovog duela, poznato je da će rival pobednicama u nedelju biti reprezentacija Francuske, koja je u polufinalu savladala Veliku Britaniju.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa savic

predsednik kss, selektorka i doktor reprezentacije, pre svega, moraju da odgovaraju zato sto je devojka sa slomljenom sakom igrala protiv spanije. zar je jedna pobeda ili medalja vaznija od zdravlja i zar devojka treba da ostane invalid? sports nije najvaznija stvar za jednu zemlju i treba prestati sa tom primitivnom histerijom...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC