• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kokoškov o porazu: Prst treba uperiti ka meni!

Autor Mladen Šolak

Selektor osetio da je utakmica protiv Gruzije psihiološki opteretila njegov tim. Odgovornost za poraz u potpunosti je preuzeo na sebe. "Lakše je bilo u Finskoj, gde nas ne znaju".

 Kokoškov o porazu: Prst treba uperiti ka meni! Izvor: MN PRESS

Igor Kokoškov neće po dobru pamtiti svoj selektorski debi u Beogradu.

Novi selektor reprezentacije Srbije je u prvom nastupu "orlova" u Pioniru video poraz ekipe koju je prvi put okupio prošlog ponedeljka.

Možda će vas zanimati

 Posle utakmice, NBA stručnjak je zahvalio svima na podršci i nekoliko puta istakao da je odgovornost za neuspeh u duelu protiv Gruzije njegova.

"Kao prvo zahvalio bih navijačima što su došli da podrže ovu ekipu, reprezentaciju Srbije. Dali smo sve od sebe da ih učinimo ponosnim, a nekad u košarci stvari ne idu kako ste mislili. Takođe želim da čestitam gruzijskom timu, možete da osetite u ekipi da imaju kontinuitet, istog trenera pet godina, imaju sistem na koji su naviknuti", rekao je on.

"Niko nije došao samo da dođe, hteli smo da pobedimo, bio je tu trud, energija... Zaista verujem da igrači igraju utakmice, a treneri gube. Kada izgubite, onda se uvek zapitate šta je dovelo do toga. Bilo je mnogo grešaka, pokušali smo da uvedemo mnogo novih stvari, kako ćemo da trčimo u kontrama, novu terminologiju, oni dolaze iz različitih sistema... U ovoj utakmici se zato videlo da ovaj gruzijski tim bolje poznaje sebe od nas. Igrali su bolje i treba da im čestitamo", dodao je Kokoškov.

Selektor je rekao da bi večerašnji rezultat trebalo posmatrati "šire" od skora na semaforu.

"Ništa ne počinje i ne završava se. Brinemo o nacionalnom timu, stalo nam je, boli kada izgubimo kod kuće, nije sjajan osećaj, ali treba gledati širu sliku. Videli smo neke mlade igrače koje smo hteli da vidimo, iskusniji su bili tu da povedu... Hoću da zahvalim igračima koji su našli vreme da dođu i da igraju".

U osvrtu na utakmicu, selektor je rekao...

"Bili su bolji, nismo našli način da zaustavimo Šermadinija, Mekfaden je igrao veoma dobro. Pritisak na lopti nam je u početku davao rezultat, ali kasnije nismo zaustavili njih dvojicu. Večeras je bolji tim pobedio. Sledeći put moramo da igramo bolje, čvršće. Ne možemo da se krijemo iza truda, jer je sve bitno. Skok, otvorena trojka, dodatno dodavanje... Mnogo je grešaka, moramo da ostanemo zajedno i da sledeći put pokušamo da budemo bolji".

Šta je nedostajalo?

"Osetio se prihiloški pritisak, ervoza. Imamo par veterana, ali i par beba... Možda nam je bilo lakše da igramo u Finskoj, gde nas niko ne zna. Nekad pod pritiskom igraš malo lošije. Ne mogu da se krijem iza nezalaganja. Momci su hteli... Falilo nam je lakih poena, asistencija... lako smo i brzo ulazili u bonus, dozvolili smo da agresija preraste u loše odluke u odbrani. Radimo u odbrani od pikenrola atipične stvari za tim koji je zajedno pet dana. Bolje su igrali, a iz ovoga svi moramo da naučimo".

Na pitanje da li je osetio tremu, stres, Kokoškov je rekao da je sve to nestalo kada je utakmica počela.

"20 godina nisam radio u Beogradu, Srbiji, to je poseban momenat. Kad krene utakmica to se zaboravlja. Nisam imao tremu vezanu za psihološku pripremu. Gruzijci su odrasli zajedno, mi smo se prvi put sreli".

Sa kakvi utiscima se vraća u Sakramento?

"Uložili smo mnogo energije. Niko se nije pojavio nepripremljen, neprofesionalan, bez motiva... Moji utisci su samo takvi da ovaj posao iziskuje mnogo posvećenosti, energije... Imamo spisak igrača na koje smo fokusirani u prozorima. Neki drugi, ostali igrači će biti slobodni u toku leta. Utisci su da je mnogo posla. Nije to samo da dođeš i pojaviš se... Nije da branim ove momke. Treneri uvek gube utakmice i tako će biti".

U poslednjem napadu, "orlovi" su prekopirali akciju koja im je u Finskoj donela poene. Raduljica i Veličković postavili su blokove za Zagorca, koji nije šutnuo za tri, već za dva, za izjednačenje, ali nije pogodio...

"To smo odigrali i u Finskoj, stavili smo to na tablu. Šutiraš, bio je otvoren šut, ali nikad ne rešava utakmicu poslednji šut. Išli smo na tri poena, a njegova odluka je bila da ide u dribling, pa je šutnuo za dva, a bilo je nerešeno. Malo su se noge odsekle, ali to je košarka".

Šta je bio razlog da "orlovi" u prvoj četvrtini prime 18 poena, a potom u naredne tri 23, 24 i čak 29? Kokoškov je izneo niz detalja.

"Izgubili smo energiju, ali ne zbog voljnog momenta. Došli su nam momci iz kupa koji su bili emotivno, energetski i fizički potpuno ispražnjeni. Avramović nam je dao dubinu, igrali smo mnogo sa jedne na drugu stranu... Šermadini pokriva reket, ne pomaže mnogo, dali smo mu previše respekta... Prestali smo da idemo u odvajanje, nismo odigrali pametno, ušli smo u bonus, dali smo im mogućnost da šutiraju bacanja, vrlo rano... Ne smemo da pravimo te faulove koji utiču na rotaciju".

Kakav je selektorov plan za naredni period?

"Obaveze su svakodnevne. Ako se prihvatiš posla radiš ga pošteno i odgovorno. Rad sa nacionalnim timom nije samo da se pojaviš i kažeš ovo je 16 igrača koji se provlače po novinama, imaju težinu, ubaciš neke vežbe i to je tim. Dosta vremena se provodi u kontaktu sa igračima, federacijom".

Na pitanje da li je nedostajalo individualnog iskustva igrača, Kokoškov je stao u njihovu odbranu.

"Molim vas samo da podržimo igrače. Lako je i lakše je meni i svima da konstatujemo šta ne valja, nego da vidimo kako ćemo to da rešimo. Svi imaju uloge u timu, a u reprezentaciji se to menja. Ovaj prst će uvek biti uperen ka treneru, jer trener gube utakmice. To je - što je. Imamo ono što imamo".

Kokoškov će naredni put okupiti ekipu u junu, na početku priprema za olimpijske kvalifikacije u Štark areni, a naredni FIBA kvalifikacioni "prozor" zakazan je za novembar.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC