• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

50 godina od borbe veka - najveće u istoriji! Pravi "Roki" srušio nepobedivog Alija, a jedno mu do smrti nije oprostio

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Do danas nije viđena tako velika i tako dugo iščekivana borba. U ringu su bili divovi, čiji odnos nikad nije bio isti kao pre tog ulaska među konopce!

 50 godina od borbe veka - najveće u istoriji! Pravi "Roki" srušio nepobedivog Alija Izvor: Tanjug/AP

Na današnji dan, 8. marta 1971. godine, dogodila se borba koju sve nikad neće zaboraviti i o kojoj će se pričati još generacijama. Bilo je to vreme kada je boks bio mnogo popularniji nego u 21. veku i kada su se ljudi širom sveta budili u zoru da gledaju titane koji su hodali zemljom.

A Muhamed Ali i Džo Frejzer bili su baš to – titani, koji su se sreli u Medison skver gardenu pre tačno 50 godina, 8. marta 1972. godine. Do te borbe nijedan nije izgubio i nije imao nameru ni da te večeri izađe poražen iz ringa.

Možda će vas zanimati

Ali je ušao u legendarnu dvoranu sa skorom 31-0, Frejzer sa 26-0!

Bez dileme, bio je to sportski događaj godine u Americi, a verovatno i na svetu. Čim je ugovorena, ta borba je nazvana "Borbom veka" i to bez preterivanja, što dokazuje i činjenica da je i danas tako nazivamo. I to iz niza razloga, koji nemaju samo veze sa sportom.

Svakako, Muhamed Ali bio je veća zvezda, jer je 12 godina ranije osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Rimu, promenio ime i odrekao se "Kasijusa Kleja", objasnio celom svetu da "leti kao leptir i ubada kao pčela".

Za sobom je imao istorijske pobede protiv neustrašivog Sonija Listona, sukob sa rukovodstvom države zbog Vijetnamskog rata, u koji je odbio da ide... U svakom smislu bio je zvezda i taj status nosio je maestralno.

Izvor: Tanjug/AP/Joe Migon

Sa druge strane Frejzer je bio 12. dete siromašne porodice, u kojoj je razvio čuven udarac levicom nakon što je tu ruku slomio u jurnjavi sa prasetom. Pošto nije mogao da se leči uz savete i brigu lekara, sam je radio na tome da ojača ruku i zacelio je tako da je postala gromovito oružje.

Ali je bio olimpijski šampion 1960, a Frejzer 1964. Iako je borbu za zlato vodio praktično jednom rukom, jer je u polufinalu slomio palac i ćutao o tome, on je uspeo da postane šampion i da napravi fenomenalan uspeh.

Posebno je interesantno to da je zapravo Frejzer bio originalni "Roki", jer je trenirao u hladnjači mesara, trčao uz velike stepenice... Silverster Stalone je to odglumio i verno pokazao na filmu, a to je zapravo bio Frejzerov život.

Izvor: Tanjug/AP/Bill Ingraham

Dakle, njihova istorijska borba trajala je spektakularnih i iscrpljujućih 15 rundi i završena je tako što je Frejzer pobedio bacivši Alija na konopce. Nije bio nokaut, ali je odluka sudija bila jednoglasna.

U kakvom je Amerika bila transu svedoči i činjenica da je meč bio prenošen u bioskopima, za kartu koja je koštala pet dolara. Zato je i morao da bude ponedeljak, jer je te večeri emitovano najmanje filmova i bioskopi su imali najmanje posla.

Oni koji su uživo hteli da prate borbu platili su kartu po 25 dolara, koliko je naplaćivao i organizator i vlasnik Lejkersa Džek Kent Kuk. U publici je bilo mnogo poznatih ličnosti, a ostalo je upamćeno da su stariji belci uglavnom navijali za Frejzera, dok su crnci navijali za Alija.

Izvor: Tanjug/AP

Naravno, bilo je to vreme velike rasne tenzije u SAD i takva podela među navijačima bila je i logična, jer se Frejzer nije javno bavio drugim stvarima osim svojim poslom, dok je Ali vodio bitke koje su bile veće od sporta.

Te večeri, i njihov meč je bio baš toliko veliki.

Ali - Frejzer, 1971.
Izvor: YouTube/hepaminondas2

Iako su karijere završili godinama kasnije, to je ostala verovatno njihova najveća borba. Frejzer se povukao posle dva poraza u februaru 1981, Ali osam dana ranije, vidno načetog zdravlja.

Nažalost po obojicu, dugo su ostale upamćene i Alijeve uvrede prema Frejzeru iz 1971, kada je velikog suparnika nazivao "Čiča Tomom", aludirajući na to da je bio veoma blag prema "belim robovlasnicima".

Čak i kada je Ali ozbiljno oboleo, Frejzer je tu njegovu bolest nazvao "poetskom pravdom". Toliko ga je bolelo sve što je slušao o sebi tih dana..

I umro je 2011, a nije oprostio Aliju, koji mu je bio na sahrani i preminuo pet godina kasnije. Iako je ljutnja sa decenijama prolazila, njihov sukob je ostao. I umrli su bez pravog i iskrenog pomirenja.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC