• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strašan tekst o Novaku - Australijanac ga brani kao niko: Đoković je filmski heroj, neće da se povinuje autokratiji!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ovo je tekst o kojem se priča, a australijski novinar je jasno stao u odbranu najboljeg tenisera svijeta.

 kolumna o novaku đokoviću Izvor: Profimedia/Twitter/@jamesmacpherson/Printscreen

Novak Đoković je i dalje važna tema u Australiji. I dok je prethodnih dana širom svijeta ponovo u centru pažnje zbog svojih intervjua u kojima je potvrdio da se neće vakcinisati i da je spreman da žrtvuje nastupe na najvećim turnirima ukoliko je to potrebno.

Odmah se našlo mnogo onih koji su poželjeli da ga kritikuju zbog takvih principa, dok drugi vjeruju da je Đoković poslije fijaska u Australiji i dalje u pravu. No, i u Australiji ima onih koji staju na njegovu stranu. Tako nešto učinio je jedan australijski novinar.

Možda će vas zanimati

Džejms Mekfirson je u kolumni za australijski "Spectator" jasno stao u odbranu najboljeg tenisera svijeta. "Novak Đoković je novi Erik Lidel" glasi naslov teksta u kojem Mekfirson govori da će svijet decenijama kasnije Srbina pamtiti u daleko pozitivnijem svjetlu, upravo zbog odluke da se drži svojih principa.

Mekfirson, između ostalog, upoređuje Đokovića sa jednim čuvenim sportistom, ali govori i zbog čega je Novak svoj najbolji poen odigrao van teniskog terena. Prenosimo vam kolumnu australijskog novinara:

"Da li je Novak Đoković Erik Lidel našeg vremena?

Lidel je bio škotski sprinter koji je slavno odbio da trči u disciplini 100 metara za koju je bio favorizovan da pobijedi na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. jer su kvalifikacije bile zakazane za nedjelju.

Lidel, hrišćanin koji je insistirao da je nedjelja dan bogosluženja, označen je kao sebičan, kao loš sportista, kukavica i izdajnik jer je svoje principe stavio ispred težnje za sportskom slavom. Jedina utjeha mu je bila to što se sve ovo dogodilo 82 godine prije pronalaska Tvitera koji bi, da je postojao, doživio krah.

Političari, sportski zvaničnici, novinari i kolege takmičari, svi su vršili pritisak na Lidela da se predomisli. Ali bio je tvrdoglav u svojim ubjeđenjima kao nevakcinisani šampion u tenisu. Lidel je umjesto u trci na 100 metara učestvovao u trci na 400 metara, što nije bila njegova specijalnost. Istorija bilježi da je svejedno osvojio zlatnu medalju oborivši svjetski rekord.

Premotajmo naprijed do 2022. i još jedan sportski šampion stavlja principe ispred slave – nešto tako rijetko da na svaku osobu koja mu se divi postoje dvije osobe koje ga smatraju prilično ludim.

Izvor: Twitter/BBC/Screenshot

Pošto je propustio Otvoreno prvenstvo Australije zbog nevakcinacije (ili zato što je vjerovatno mogao da izazove antivaksersko raspoloženje?), Novak Đoković je rekao svijetu da je spreman da ponovo propusti teniske turnire umjesto da primi vakcinu protiv kovida.

"Principi donošenja odluka o mom tijelu važniji su od bilo koje titule ili bilo čega drugog. To je cijena koju sam spreman da platim." Da je liberalni premijer rekao tako nešto prije godinu dana, pretpostavljam da bi bio nepobjedivi favorit za pobjedu na predstojećim izborima. Za Đokovića, međutim, nema budućnosti u politici. Njegovo odbijanje da se okreće kako vjetar duva to sprečava.

'Cijena' koju je Đoković spreman da plati za svoje principe uključuje propuštanje miliona dolara u novcu od nagrade, desetine miliona dolara u sponzorskim ugovorima, ATP bodove potrebne da zadrži svoj status svjetskog broja jedan i šansu da bude ovekovječen kao najveći grend slem šampion u istoriji.

Objašnjavajući svoj stav Bi-Bi-Siju, devetostruki pobjednik Australijan opena predstavio se kao savršeno racionalan i smiren čovjek, učtivo izražavajući svoje stavove bez imalo gorčine. Ovo je bilo u potpunoj suprotnosti sa sramotnim tretmanom Australije prema njemu po nalogu kreštavih hipohondara koji su zahtijevali da primi vakcinu ili da bude izbačen iz zemlje.

Nasilnici na društvenim mrežama koji su zarežali, koji su ga progonili iz Australije zato što nas navodno ne poštuje odbijajući da se povinuje medicinskoj autokratiji, sada se podsmijevaju njegovom principijelnom stavu. Možda Novak Đoković nije mogao da zamisli da baci svoje zdravlje niz vodu zbog ... injekcije koja vas ni ne sprečava da dobijete, ili da proširite, bolest koja ima stopu oporavka od 99 odsto.

Anketa

Da li će se Novak vakcinisati posle odluke da je obavezna za grend slemove?

  • Mislim da hoće!

    26.98% (58)

  • Ne verujem...

    53.95% (116)

  • Sigurno će probati da dobije izuzeće

    19.07% (41)

Da li će se Novak vakcinisati posle odluke da je obavezna za grend slemove?

Rezultati

"Nije me briga ako ga više nikada ne vidimo da igra", izjavila je jedna osoba na Tviteru. Pa, bila bi velika šteta da nikada više ne budemo svjedoci kako Novak Đoković u bijesu udara tenisku lopticu. Ali opet, možda smo ga upravo vidjeli kako odigrava svoj najbolji udarac – ne reketom, već njegovim insistiranjem da, bez obzira na posljedice, neće biti poražen.

Novak Đoković je očvrsnuo kada su drugi popustili grupnom razmišljanju. Uzvratio je kada su drugi odustali od dostojanstva pojedinca. On bi radije bio slobodan čovjek sa 20 grend slem titula nego dva puta vakcinisan, jednom 'busterovan', sa 21 grend slemom uz svoje ime. Dobro za njega. Vjerujem da će mu istorija ljubazno suditi.

I ko zna. Možda će za 60 godina, dugo nakon što svi kritičari budu zaboravljeni, snimiti film baš kao što su uradili za Erika Lidela, slaveći hrabrost Novaka Đokovića. Ako budem imao praunuke, nadam se da će oni to vidjeti i biti inspirisani", naveo je autor teksta o Novaku Đokoviću.

On je trenutno u Dubaiju, a evo kako je u četvrtak posjetio Svjetski sajam u tom gradu:

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC