• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao beba preživio rak, sada pobjeđuje na Vimbldonu: Najbolja priča turnira u Londonu - on je već šampion!

Autor Haris Krhalić

Fantastičan uspjeh engleskog tenisera koji je dobio specijalnu pozivnicu za treći grend slem sezone.

 Rajan Peniston životna priča Izvor: Profimedia

Vimbldon je počeo juče, a već danas imamo najbolju priču turnira!

Engleski teniser Rajan Peniston (26) pobedio je na svom debiju u glavnom žrijebu teniskog turnira, ali jedan običan trijumf momka koji je dobio specijalnu pozivnicu sam po sebi nije senzacija. Rajanova životna priča je ono što njegovu pobjedu u prvom kolu čini impresivnom.

Teniser koji po prvi put u životu igra u glvnom žrijebu nekog turnira imao je velikih problema da stigne do velike pozornice. Već kao dječak borio se protiv opasne bolesti i pobijedio rak mekog tkiva! Kada je imao samo jednu godinu, Rajanu je dijagnostifikovan rabdomiosarkom, oblik kancera koji pogađa djecu.

Današnja medicina predviđa da je izlečenje djece kod koje se bolest na vrijeme otkrije preko 60%, ali samo oko 30% pacijenata uspije u potpunosti da se oporavi i nastavi sa normalnim životom. Peniston spada u tu grupu, pa je nakon teške bolesti zbog koje je išao na operacije i hemoterapiju stigao i do pobjede na grend slem turniru.

"Izlječenje mi daje snagu. Znam da je to bilo teško vrijeme, posebno za moje roditelje i brata. Bolest je približila moju familiju i to je nešto o čemu razmišljam kada sam u teškim trenucima", rekao je nedavno Rajan.

Iako se dana kada se borio protiv ovog rijetkog oblika kancera uopšte ne sjeća jer je bio beba, Rajan Peniston i 25 godina kasnije ima veliki ožiljak na tijelu koji ga podsjeća šta je preživio. Baš to, uz priče onih koji su bili uz njega, daje mu snagu da se bori i pokuša da napravi tenisku karijeru.

On je u prvoj rundi savladao favorizovanog Henrija Laksonena (6:4, 6:3, 6:2) i u drugom kolu će igrati protiv Amerikanca Stiva Džonsona kojem je Grigor Dimitrov predao meč.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC