• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transrodna plivačica se skinula u ženskoj svlačionici: Djevojke bijesne - "Vidjeli smo muške genitalije"

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Lija Tomas je poslije promjene pola počela da dominira u ženskoj konkurenciji, a njenim koleginicama se to ne dopada, posebno jer dijele svlačionicu.

 Transrodna plivačica se skinula u ženskoj svlačionici Izvor: Profimedia

Slučan transrodne plivačice Lije Tomas (23) podigao je Sjedinjene Američke Države na noge. Lija je rođena kao muškarac i nakon promene pola sada dominira u ženskoj konkurenciji i nova je šampionka SAD, a dok se priča o tome da li je uopšte sportski da se transrodna osoba takmiči sa ženama - stiže i zabrinjavajuća tvrdnja njene koleginice Rajli Gejns sa Univerziteta Kentaki koja se obratila televiziji "Foks".

U emisiji uživo, Rajli je prepričala da je na prošlogodišnjem državnom takmičenju - Lija Tomas spustila pantalone i otkrila muške genitalije u ženskoj svlačionici, na šta ostale plivačice nisu bile upozorene.

"Nismo dale svoj pristanak, nisu nas ni pitali. U toj svlačionici smo se okrenule i tamo je bio biološki muškarac od 193 centimetra, koji je spustio pantalone i gledao nas kako se svlačimo. Bile smo izložene muškim genitalijama", rekla je Gejns tokom razgovora za "Foks" i poručila da su neophodne posebne svlačionice za transrodne sportistkinje: "Prije godinu ili dvije ovo bi se moglo smatrati nekim oblikom se*sualnog napada ili voajerizma. Sada čak i dopuštaju da se to dogodi".

Rajli dodaje da su "ljudi preplašeni da pričaju o tome", posebno misleći na svoje koleginice koje se takođe takmiče na turnirima u plivanju, dodajući da "ako se budu žalili na to, neće diplomirati".

U međuvremenu, FINA je preduzela prve korake nakon negodovanja plivačica i odlučila da transrodne osobe koje su rođene kao mušarci neće moći više da se takmiče sa ženama, ako su promijenile pol poslije 12. godine. Što se konkretno tiče Liz, ona je već bila punoljetna kada se takmičila sa muškarcima i bila 554. na 200 metara slobodnim stilom, dok je sada peta među ženama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC