• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski šampion (45) se probudio iz kome: Još ne zna da su mu amputirali šake i stopala - i dalje je kritično

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Stanje olimpijca Romana Kostomarova se popravlja, ali je daleko od idealnog.

 Roman Kostomarov se probudio iz kome nakon amputacije Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Olimpijski šampion u umjetničkom klizanju na ledu Roman Kostomarov (46) probudio se iz vještačke kome u koju je stavljen poslije rizične operacije. Početkom godine čuveni ruski klizač primljen je na odjeljenje intenzivne njege zbog komplikacija izazvanih korona virusom. Zbog teške upale pluća stavljen je na respirator, da bi se zbog manjka kiseonika pojavila i gangrena zbog koje mu je odumiralo tkivo u stopalima, dok je imao i dva moždana udara.

Doktori nisu imali kud nego da mu amputiraju stopala, nakon čega su morali i šake, kako bi se spriječilo širenje bakterija i odumiranje drugih dijelova tijela, sve u nadi da će uspjeti da ga spasu.

U prvi mah je djelovalo da se njegovo stanje pogoršalo nakon operacije i da su male šanse da će preživjeti, međutim Kostomarov je još jednom pokazao da je veliki borac. Nakon što su ga probudili iz vještačke kome, počeo je samostalno da diše, a iako je njegovo stanje i dalje kritično - doktori kažu da napreduje iz dana u dan. Postoji i dalje zabrinutost jer postoji i progresivna nekroza pri kojoj ćelije i tkivo nepovratno "umiru".

Kostomarov još nije pri punoj svijesti i ne zna šta mu se desilo, odnosno još nije svjestan amputacije. Nezvanične informacije iz Rusije govore da je angažovan i psiholog koji prati njegovo "buđenje" i koji će raditi sa njim da što bezbolnije prihvati novonastalu situaciju.

Podsjetimo, Kostomarov je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine zajedno sa Tatjanom Navkom, dok ima i dva zlata sa Svjetskog i tri sa Evropskog prvenstva.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC