• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stefan nastavio dedinim stopama – Uspješno završen rukometni kamp "Branko Janković"!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Oko 50 mališana radilo u Banjaluci sa vrhunskim trenerima i rukometnim legendama.

 Uspješno završen rukometni kamp "Branko Janković" organizator Stefan Janković Izvor: MONDO

Prvi rukometni kamp „Branko Janković“ uspješno je završen u Banjaluci, gdje je okupio 50 dječaka i djevojčicama koji su imali priliku da rade sa najvećim rukometnim imenima sa ovih prostora.

Bivši igrač banjalučkog Borca i Tatran Prešova, Stefan Janković, organizovao je kamp u čast svog djeda, Branka Jankovića, legende i jednog od pionira rukometa na ovim prostorima.

"Zna se šta je moj deda Branko Janković uradio za rukomet, bio je jedan od idejnih tvoraca Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci, postavio je temelje jugoslovenskog rukometa, iznjedrio dva olimpijska i svjetska šampiona, Milorada Karalića i Irfana Smajlagića i rodila se ideja da jednim sitematizovanim radom i ja pomognem mladim rukometašima i rukometašicama. Vodeći se dedinom ideologijom okupio sam stručne resurse, a uslov je bio da sa mladim rukometašima mogu raditi samo edukovani treneri, i to je bio slučaj sa svim trenerima na kampu,a pored toga oni imaju i vrhunske ljudske karakteristike i bili su vrhunski igrači sa vrhunskim karijerima. Svi su bili maksimalno posvećeni polaznicima kampa da im prenesu znanja i iskustva, a naš cilj je bio da programiranim radom nadogradimo stečena znanja, naučimo ih nešto novo, da korigujemo neke stvari koji su znali", rekao je Janković.

Na kampu je učestvovalo 50 dječaka i djevojčica, koji su imali na raspolaganju vrhunske trenere.

"Naši treneri su bili Bojan Ljubišić, Draško Budiša, Srđan Trivunžda, Žarko Šešum, Bojan Beljanski, Igor Rađenović, ja i asistenti, za kondiciju Nemanja Zlojutro i asistenti Danijel Božić i Marko Ćeranić, tu je bio i koordinator RK Gračanica, Emir Trepanić. Na kampu su bili dječaci i djevojčice iz Banjaluke, Dubice, Gračanice, Maglaja, Doboja, Sanskog Mosta, Laktaša... nekih 10-12 rukometnih klubova i sredina, bila nam je i djevojčica koja igra u Norveškoj, a RK Partizan prepoznao je projekat i došli su nam gosti iz Beograda“, rekao Janković i dodao:

"Smještaj je bio u Studentskom centru 'Nikola Tesla', a trenažni centar nam je bio u Univerzietetskoj dvorani, atletskoj dvorani hangar, teretani, institutu za dijagnostiku... i Kampus je dokazao da je prvo mjesto za provođenje ovakvog orojekta jer jesve bilo tu na dohvat ruke".

Upoznali legende

Kampere su posjetili i Abas Arslanagić i Zlatan Arnautović koji su polaznicima pričali o značaju obrazovanja. Svoja iskustva im je prenijela i proslavljena rukometašica Maida Arslanagić, a doprinos je dao i trener Dragan Marković.

Organizatori i treneri Rukometnog kampa 'Branko Janković“ veliku pažnju posvetili su zdravlju polaznika.

"Uradili smo morfološku-motoričku dijagnostiku instrumentarijem Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport. te specijalistički fizijaztrijski pregleda, gdje je akcenat bio na potrebama rukometa. Oni, njihovi roditelji i njihovi trneeri dobili su relevantve zvještaje i nalaze. Dijagnostika motoričkih sposobnosti i morfoloških karakteristika je nešto novo. Svjesni smo da nauka sve više ulazi u sport i da bi djeca dostigla svoj pravilan biološki i rukometni razvoj trebaju nam pravi podaci koje smo sada dobili. Kako djeca rastu rukomet postaje sve grublji i grublji sport i zbog toga smo napravili i specijalistički fizijatrijski pregled i to je nešto što daje dodatan pečat kampu, jer osim rukometnog pratimo i biološki razvoj djece", istakao je Janković.

Na kraju je prezadovoljan ostvarenim tokom proteklih dana.

"Od prve do posljednje tačke sve su radili maksimalno motivisani i vidim da su prepoznali plan ovog projekta, da je sve usmjereno ka npravilnom rukometnom i biološkim razvojem. Ovim putem im čestitam na maksimalnom angažovanju i bilo je zadovoljstvo raditi sa tako motivisanim kamperima.Trudili smo se da nadogradimo njihovo znanje, korigujemo greške i sigurno da je djeci kamp dobro došao da nauče nešto novo i iskristališu svoja znanja. Zaključak trenera je da ima dosta interesantne djece pred kojima je svijetla budućnost ukoliko budu pravilno birali svoj put i ukoliko budu živjeli za rukomet“.

Janković neće stati na svom prvom organizovanom kampi i vjeruje da će već naredne on biti još bolji.

"Prva godina rukometnog godina je bila jako uspješna, nećemo stati, već polako mislimo kako da nadogradimo neke stvari za sljedeću godinu kako bismo napredovali još i da djeci obezbijedimo što bolje uslove. Da bismo ostvarili dalji napredak biće nam potrebna podrška institucija i ljubitelja dječijeg sporta koji žele djeci da obezbijede uslove za kvalitetan rad i vjerujem da ću naići na razumijevanje i da ćemo imati bolje uslove i svake godine ići korak i korak više. Sport mlađih uzrasnih kategorija u regionu je jedno bogatstvo, djeca su neviđen i nepresušan resurs i samo pravilnim i programiranim radom, možemo da vratimo ne samo rukomet već i sport na željeni nivo. Deda je napravio dva vrhunska šampiona, bio bih ponosan kada bi neko od polaznika zaigrao takmičenja koja su igrali naši treneri", rekao je nekadašnji rukometaš Borca koji je završio master studije i sada se sprema za doktorske studije.

"Nakon završetka karijere novi smisao u sportu našao sam upisavši master na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport i to mi je pomoglo da raširim svoj pogled na sport. Predmet mog interesovanje je sport mlađih uzrasnih kategorija, djeca u sportu su bogatstvo i to je ono što mene zanima. Planiram i uskoro upišem i doktorske studije, a radim već sa djecom i vodim RK Laktaši 2020, takmičimo se u drugoj ligi RS, omladinskim ligama RS. Od jeseni planiramo da se raširimo i po osnovnim školama u Laktašima", poručio je Janković.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC