• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Mihael Šumaher? Evo zašto porodica krije njegovo stanje

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Za čitavu deceniju od nesreće, o Mihaelu Šumaheru saznali smo veoma malo informacija. Njegov advokat je otkrio zašto je tako.

 Stanje Mihaela Sumahera poslije nesrece Izvor: Andreas Beil / imago sportfotodienst / Profimedia

Advokat porodice Mihaela Šumahera oglasio se i otkrio zašto nema informacija o stanju čuvenog vozača Formule 1 i legende Ferarija. "Uvijek je razlog bio taj da čuvamo njegovu privatnost. Razmatrali smo da li bi objavljivanje konačnog izvještaja o njegovom zdravstvenom stanju bilo pravi način da tu privatnost zadržimo. To bi bio njen kraj i onda bismo morali da konstantno javljamo nove informacije, kao da je u pitanju nivo vodostaja rijeka, i ne bi bila odluka na porodici kada bi interesovanje medija trebalo da prestane. Oni bi morali da uvijek iznova da čitaju te izvještaje i da odgovaraju na ptanja: 'A, kako on izgleda sada?. Bilo bi to mjesec, dva, tri poslije nekog saopštenja, ili bi u pitaju bile godine.. A, ako bismo onda željeli da preduzmemo neke mjere protiv takvog izvještavanja, morali bismo da se borimo protiv argumenta da smo dobrovoljno pristali na to da se 'otvorimo' prema javnosti", rekao je advokat Feliks Dam.

To što bliski Šumaherovi prijatelji, poput Žana Toda, dođu u posjetu i onda otkriju nešto o njoj, ne znači da porodica pristaje da se više zna o stanju sedmostrukog šampiona Formule 1, koji sada ima 54 godine. "Tu ne govorimo o samoj osobi o kojoj se radi, već o prijateljima ili saradnicima koji odaju privatne informacije, a to nu nije u pitanju naš dobrovoljni pristanak da se lišimo privatnosti. Zato se osoba o kojoj govorimo može boriti za zaštitu svoje privatnosti i kada informacije stiže od nekoga ko je bio u kontaktu sa njom".

Deset godina nakon što je Nijemac doživio strašnu nesrećnu na skijanju na Alpima u Francuskoj, i dalje se malo zna o njegovom stanju. Poznato je uglavnom ono što se znalo i tada - da je bio u društvu sina Mika Šumahera, koji je tada imao 14 godina, kao i da je na nebezbjednom dijelu staze pao i udario glavom stenu. Iako je nosio kacigu, bez koje bi skoro izvjesno preminuo istog trenutka, Šumaher je morao na dvije operacije glave i bio je u vještački izazvanoj komi zbog povreda mozga. Nekoliko mjeseci nakon toga stizali su znaci ohrabrenja, jer je početkom aprila bio svjestan i polako je izlazio iz kome do izlaska iz bolnice u junu 2014. Nastavio je liječenje u Švajcarskoj, poslije čega su stizale informacije da je paralizovan, da ne može dahoda, da ne može da govori, da ima problem sa pamćenjem... Njegova menadžerka Sabine Kem rekla je da Šumaher postepeno napreduje "s obzirom na povrede koje je doživio", dok je u septembru 2016. njegov advokat Feliks Dam rekao njemačkom sudu da njegov klijent ne može da hoda, a sve u odgovoru na pisanje njemačkih medija da Šumi "opet hoda".

Kakve-takve informacije o Šumaheru dao je i Žan Tod, njegov čuveni saradnik iz Ferarija, kao i bivši predsjednik Međunarodne automobilske federacije. On je rekao da Šumaher pravi "dobar napredak", ali i da se muči da komunicira. Ohrabrujuće je bilo kada je rekao da Šumaher može da gleda Formulu 1 kod kuće. I to je u suštini sve što se za deset godina čulo o Šumaheru.

U međuvremenu, dok cijeli svijet želi da sazna kako je zaista Mihael, njegov sin Mik je sada 25-godišnjak i vozač Formule 1, u kojoj je nastavio porodičnu tradiciju svog oca i strica Ralfa. Šumaher junior trenutno je rezervni vozač Mercedesa, i Meklarena, a trkao se u Formuli 1 kao vozač Hasa tokom 2021. i 2022. godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Baš me briga

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC