• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Novak Đoković jede za doručak?

Autor Dragan Šutvić

Novak će i ovaj dan početi kao i svaki - namirnicama koje su godinama iste u njegovoj ishrani.

 šta đoković jede za doručak  Izvor: Instagram/DjokerNole

Pravilna ishrana je jedna od ključnih stvari u uspjehu Novaka Đokovića, najvećeg tenisera u istoriji, a o tome je prije desetak godina napisao i knjigu. On nije tvrdio da je njegov režim primjenljiv na svakoga, niti da će pomoći svakome, ali je istakao da je drastična promjena koju je početkom prošle decenije napravio sa doktorom Igorom Ćetojevićem, nutricionistom, napravila čvrste temelje njegovog zvjezdanog uspkeha.

U osnovi, Novakova ishrana je lišena glutena i mliječnih proizvoda, pa je nakon velikih problema na terenu potpuno eliminisao iz ishrane tijesto, sami hljeb, kao i sireve. Nebrojeno puta je pisao o tome kako je odrastao na Kopaoniku gdje su njegovi roditelji vodili piceriju i palačinkarinnicu, ali je na tu hranu morao da zaboravi da postao najveći svih vremena, jer mu je ustanovljena intolerancija na gluten. Napravivši veliki zaokret, Novak je počeo da obraća pažnju na svaki obrok, počev od doručka.

Njegova ishrana sada je zasnovana na povrću, orašastim plodovima, ribi, voću, semenju, zdravim uljima... Za početak, Novak svaki dan počne tako što uzme čašu tople vode i limun, uz objašnjenje da to pomaže da njegovo tijelo izbaci toksine. Potom doručkuje jelo "savršeno prilagođeno danu koji počinje". Pred njim je na stolu činija za "povećanje energije", u kojoj su miješane sjemenke, miks orašastih plodova, muslija bez glutena, bobičastog voća, jagoda, banana...

Novak je objasnio i da počne jutro i čašom soka od celera i zeleni smuti prepun sastojcima bogatih antioksidansima, među kojima su i grašak, celer, sok od jabuke, spanać, kelj.

Pripremajući se za naporan dan, kakav će ovog utorka sigurno imati jer igra važan meč protiv Janika Sinera od 21 čas, Novak poslije doručka "ubaci" i jutarnju užinu, u kojoj uzima krekere sa avokadom i tunjevinom, dok malo kasnije, sredinom podneva voli da pojede jabuku sa puterom od indijskog oraha.

Sve to je Đokovićeva uobičajena rutina kojom počinje dan i koja mu je pomogla da godinama pobjeđuje i da postane i ostane najbolji. Sigurno je primjenjuje i ovih dana, u Torinu, u borbi za titulu Završnog Mastersa, posljednjeg velikog turnira u sezoni.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC