• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija odlikovala prvog čovjeka srpskog boksa: "Nastavićemo da razvijamo bratske odnose!"

Autor Dragan Šutvić

Nenadu Borovčaninu uručeno je najviše rusko državno priznanje u oblasti sporta.

 Nenad Borovčanin dobio ruski orden  Izvor: MN PRESS

Predsjedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu, bivšem šampionu Evrope i četvrtom bokseru svijeta, u Moskvi je uručen orden Ministarstva sporta Ruske Federacije za posebne zasluge u razvoju sportske saradnje i jačanju veza dvije zemlje.

Borovčaninu je najviše rusko državno priznanje u oblasti sporta dodijelio ministar sporta Rusije Oleg Maticin, a u njegovo ime uručili zamjenik ministra sporta Odes Bajsultanov i opunomoćenik predsjednika Rusije iz Čečenije Bekhan Tajmaslanov.

Srbija i Rusija su dolaskom Borovčanina za predsjednika Bokserskog saveza Srbije počele intenzivnu saradnju i realizaciju mnogobrojnih zajedničkih projekata i akcija na razvoju boksa.

Borovčanin je izjavio da je ovo velika čast i priznanje za srpski boks i sport uopšte, ali i za njega lično.

"Nastavićemo da razvijamo bratske odnose sa bokserima Rusije i njihovim rukovodstvom, baš onako kako smo i započeli prije par godina uz posredstvo i podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina", rekao je Borovčanin, koji je istakao da je ruski sistem u boksu najbolji na svijetu, te da je uz njihovu pomoć boks podignut u sami vrh sportova u Srbiji, prenio je Tanjug.

"Ovakav aranžman sa Rusijom nema nijedna država na svijetu, ali su nam čelni ljudi od prvog dana saradnje, od prvog razgovora još 2017. istakli da Srbija ima posebno mjesto u Rusiji, što je za nas ogromna čast. Sve što su rekli, sve su i realizovali i pomogli nam da se vinemo u nove visine svjetskog boksa. Idemo dalje u nove pobjede", istakao je Borovčanin.

Prvi zajednički poduhvat bila je "Olimpijska škola boksa Srbije" koja je počela sa radom krajem marta 2018. godine, a veliku podršku u ovom projektu srpski boks je dobio upravo od Bokserskog saveza Rusije.

Novi bokserski rusko-srpski ukaz o saradnji donio je besplatnu obuku u Centru za razvoj boksa u Rusiji za 50 srpskih trenera, trenerska organizacija Rusije slala je trenere za nastavak obuke po klubovima u Srbiji, a besplatne pripreme za reprezentaciju Srbije organizovane su tokom cijele godine u Rusiji.

Najznačajniji vid saradnje je neizmjerna pomoć Bokserske federacije Rusije u dobijanju organizacije i realizacije Svjetskog prvenstva u boksu za seniore 2021. kao i zajedničko projektovanje Nacionalnog trening centra za boks Srbije, po ugledu na njihov centar.

Izgradnja Nacionalnog trening centar za boks u Beogradu počela je krajem 2023. godine i finansirana je iz donacije Ruske Federacije, a većim dijelom Vlade Srbije. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/SRNA)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC