• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi ga koristili u vrijeme Kosovskog boja: Odrekli su ga se, ali Novak Đoković nije!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Novak Đoković svake godine podsjeća na staroslovenski kalendar

 Novak Đoković prati staroslovenski kalendar Izvor: Back Page Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković čestitao je Srbima srećnu 7533. godinu po staroslovenskom kalendaru, koji već godinama prati i očigledno veoma poštuje. "Srećna u Ljubavi Srbska 7.533. godina", poručio je najbolji teniser svih vremena pratiocima na društvenoj mreži Instagram.

Novak je i prethodnih godina takođe čestitao svojim pratiocima praznik po kalendaru koji su ustanovili stari Sloveni i ustanovili su ga kada su bili grupa različitih plemena iz perioda prije velike seobe naroda i ranog srednjeg vijeka (od 5. do 10. vijeka). Prema njihovim vjerovanjima, nova godina počinjala je početkom ljeta, što je "padalo" početkom aprila, s obzirom na to da je godina bila podijeljena na dva dijela.

Ljeto bi počinjalo onda kada bi počelo bujanje prirode. O tome je Novak jednom prilikom takođe pisao. "Danas počinje ljeto. Naš kalendar prati biološki ritam Zemlje. Godina se dijelila na dva dijela, ljeto je bilo od Đurđeva do Mitrova dana, što se odnosi na period bujanja vegetacije i uopšte života na ovim prostorima. Godina je imala trinaest mjeseci po 28 dana, a svaki mjesec je imao četiri sedmice, svaka sedmica (nedjelja) imala je po sedam dana, kao što idu mjesečeve mjene", tvrdio je Novak.

Taj kalendar korišćen je u srpskoj srednjovjekovnoj istoriji, a dokaz za to je spomenik koji je Stefan Lazarević (1377-1427) podigao 1397. godine na Gazimestanu. Na njemu piše da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine. "I sve ovo rečeno svrši se ljeta 6897, indikta 12, mjeseca 15, u dan utorak, a čas je bio šesti ili sedmi, ne znam, Bog zna."

Staroslovenski kalendar je po svojim karakteristikama bio solaran i Sloveni su ga zasnovali prema godišnjem kretanju Sunca i u odnosu na njegov položaj prema Zemlji.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC