• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati neće u bazen, kažu da je legendarni vaterpolista ratni zločinac: Tvrde da je čuvao logor poslije karijere

Veliki problemi nastali su u Kotoru zbog naziva bazena VK Primorca.

 Hrvatski klubovi ne žele da igraju u bazenu koji nosi ime po Zoranu Gopčeviću Džimiju Izvor: MN PRESS

Primorac iz Kotora će morati da igra u regionalnoj vaterpolo ligi protiv klubova iz Hrvatske van svog bazena i grada. Problem je ime bazena u Boki koji nosi ime Zorana Gopčevića Džimija, inače proslavljenog vaterpoliste. Problem je nastao jer hrvatski klubovi neće da igraju na tom bazenu jer je Gopčevič optužen za ratne zločine u logoru Morinj.

Na kraju se došlo do kompromisnog rješenja da se utakmice Premijer lige ne igrjau u Kotoru, ali da ni hrvatski klubovi ne dočekuju Primorac na svom terenu. "Bez pomoći države i Opštine, VPK Primorac na čelu sa predsjednikom Sinišom Kovačevićem, a nakon pregovora sa Hrvatskim vaterpolo savezom, pronašli su rješenje za odigravanje utakmica Premijer lige u predstojećoj sezoni", saopštio je Primorac.

Oglasio se i predsjednik kluba Siniša Kovačević koji je otkrio da je ovo trenutno rješenje na snazi za narednu sezonu, a da se nada da će politika biti po strani i da će se Kotorani već naredne sezone vratiti na svoj teren. 

"Mislim da je ovo maksimum koji smo mogli da postignemo. Poražavajuće bi bilo za Crnu Goru da ne igramo Regionalnu ligu, jer bi Hrvatska i Srbija imale bolju ligu od nas. Ja sam pronašao sportsko rješenje i u razgovoru sa predsjednikom Upravnog odbora Regionalne vaterpolo lige i potpredsjednikom HVS-a Pericom Bukićem dogovorio da pet utakmica protiv hrvatskih klubova Primorac odigra na neutralnom bazenu u Crnoj Gori, a isto tako i da hrvatski predstavnici igraju utakmice na neutralnim bazenima u Hrvatskoj. Ovaj kompromis je rješenje za narednu sezonu, ali se nadam da će država Crna Gora i Republika Hrvatska rešiti ovaj problem, kako Primorac više ne bi bio žrtva politike, jer mi hoćemo da se bavimo sportom. Ko god bio na čelu države i Opštine moraće ubuduće da se bavi ovim problemom, jer Primorac je ovo ispregovarao sam, a u interesu crnogorskog vaterpola je da još neko misli na naš klub", istakao je Kovačević za "RTCG". 

KO JE BIO ZORAN GOPČEVIĆ DŽIMI? 

Izvor: MN PRESS

Zoran Gopčević rođen je u Donjem Orahovcu 29. januara 1955. godine, u malenom selu kraj Kotora. Preminuo je 30. septembra 2000. godine sa samo 45 godina, a bio je dio njedne od prvih sjajnih generacija vaterpola. Ima srebro sa Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine, dvije godine ranije uzeo je bronzu na Svjetskom prvenstvu, a 1977. je uzeo srebro na EP. Nakon bogate igračke karijere bio je trener i najviše je zapamćen po rezultatima na klupi Budve. 

Hrvatska ga optužuje da je u logoru Morinj počinio ratne zločine. Zbog kršenja pravila Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima četvorica rezervista JNA su osuđena na 12 godina zatvora, a Crna Gora je platila 1.400.000 evra odštete za 145 logoraša iz Morinja. Prema navodima hrvatske optužnice Zoran Gopčević je bio jedan od stražara u tom logoru.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Ja neću da idem u NDHrvatsku jer je to ***ocidna država. Znate vi vrlo dobro o čemu govorim.

Tade...

Ono kada ujaci o ratnim zločinima! Ni manjeg ni genocidijeg naroda u istoriji čovečanstva!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC