• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VESLANJE: Dubl u finalu!

Dvojac bez kormilara i Iva Obradović u skifu u finalu Svjetskog kupa u Beogradu. Četverac izgubio finale u posljednjih 500 metara.

 VESLANJE: Dubl u finalu! Izvor: MONDO

Srpski dvojac bez kormilara prvi je obezbijedio finale Svjetskog kupa u Beogradu, a za njim to je učinila i Iva Obradović u skifu.

U polufinalnoj trci, srpski dvojac, u sastavu Jovan Popović i Nenad Beđik, osvojio je drugo mjesto, iza posade Velike Britanije.

Britanci su stazu od 1.500 metara prešli u vremenu 6:33.33, dok je srpski dvojac bio sporiji za dvije sekunde (6:35.18). Iz te polufinalne grupe u finale se plasirao i dvojac Holandije (6:35.65).

Ta polufinalna grupa je bila sporija od prve iz koje su se u finale plasirale posade: Njemačke (6:27.34), Grčke (6:29.22) i Češke (6:32.62). Zanimljivo je da je češka posada dva bila bolja od češke posade jedan.

Kad se pogledaju rezultati srpski dvojac ukupno je ostvario peto vrijeme.

"Prvi put u karijeri sam se plasirao u finale jednog ovako velikog takmičenja i presrećan sam zbog toga. U polufinalnu trku ušli smo oštro od početka. Bili smo između posada Holandije (jedan i dva) i najviše smo pratili gdje su one. Kada smo na polovini trke praktično obezbijedili mjesto u finalu nastojali smo da tehnički izveslamo maksimalno do kraja i da pri tome pokušamo da sačuvamo snagu za nedjeljno finale. Mislim da smo uspjeli u tome. U nama postoji još mnogo rezerve i nadam se da ćemo svoj trenutni maksimum pokazati baš u finalu u kojem nas, između ostalog, čekaju Grci i Nijemci, trenutno dve najbolje svjetske posade koje veslaju u Beogradu", izjavio je Beđik.

I selektor Nebojša Ilić je bio zadovoljan učinkom Popovića i Beđika:

"Za Popovića i Beđika Svjetski kup je bio veliki test i oni su ga do sada položili. Zadovoljan sam njihovim dosadašnjim nastupom. Poslije pauze Popović je počeo da se vraća u prepoznatljivu formu, a podsjetiću da je riječ o našem najtrofejnijem veslaču u mlađim kategorijama. On pripada svjetskoj klasi i siguran sam da će do Igara u Londonu biti onaj pravi. I Beđik je položio veoma važan test. Došao je do svog prvog velikog finala a nastupom u dosadašnjem toku Svjetskog kupa izborio se za mjesto standardnog reprezentativca", rekao je selektor.

Iva Obradović je trijumfovala u svojoj polufinalnoj trci, u vremenu 7:22.98. Ona je ubjedljivo veslala i rivalke je ostavila daleko iza sebe, Šveđanku Fridu Svenson, za gotovo sedam sekundi, i Azerbejdžanku Nataliju Mustafijevu (nju za osam sekundi).

Druga predstavnica Srbije u skifu Ivana Filipović nije uspjela da se plasira u finale, jer je bila peta u drugom polufinalu. Druga polufinalna trka bila je brža. Pobjednica, Kineskinja Ksijan Džang pobijedila je sa vremenom 7:18.59. Drugoplasirana je bila Čehinja Mirka Knapkova, a treća Irkinja Sanita Puspur.

Iva Obradović će u nedjelju u finalu veslati protiv: Šveđanke, Azerbejdžanke, Kineskinje, Čehinje i Irkinje.

Četverac - Radoje Đerić, Nikola Stojić, Goran Jagar, Miljan Vuković - izgubio je finale u posljednjih 500 metara!

Bila je to izuzetno izjednačena trka, u kojoj su blagu prednost imali Britanci, a odmah iza njih bio je četverac Srbije. Ali, i ostale posade (Holandija, Španija, Rusija i Njemačka), koje su veslale gotovo identično i u istom vremenu. Razlika između srpskog čamca i ostalih bila je između pola sekunde i nešto više od sekunde.

Na 1.500 metara, Britanci su imali čamac prednosti u odnosu na rivale, prije svega Srbije, koja je držala drugu poziciju. Pogledajte ostala prolazna vremena: Srbija - 4:29.10, Holandija - 4:29.62, Francuska - 4:30.06...

U posljednjih 500 metara srpskim momcima nestalo je snage. Sa druge su pali na petu poziciju i nisu uspjeli da se domognu finala, u kojem će biti posade Velike Britanije (5:54.34), Holandije (5:57.19) i Francuske (5:57.85).

Četverac Rusije bio je četvrti (5:58.00), a petu poziciju podijelile su posade Srbije i Njemačke (6:00.69). Te tri posade takmičiće se u B finalu.

Kakva šteta...

Treba istaći da se srpski četverac u ovom sastavu tek "uveslava". Iako je Nikola Stojić uoči takmičenja rekao da bi ga samo finale zadovoljilo, ipak je i ovo uspjeh, a do Olimpijskih igara u Londonu ima vremena za podizanje forme.

Selektor Ilić delimično je zadovoljan.

"Iako nije uspio da se plasira u finale mogu da budem zadovoljan kako je četverac bez kormilara odveslao polufinale. Bili su u trci od početka, ali zbog lošeg finiša, koji je generalno gledano mana ove posade što se pokazalo i u Pijedaluku, ostali su bez finala", rekao je Ilić.

Dubl skul Miloš Vasić i Marko Marjanović, takođe, nije uspio da se domogne finala. Srpski čamac bio je ubjedljivo posljednji u svojoj polufinalnoj grupi, dakle šesti.

Do 600 metara bila je to izjednačena trka, ali su se tada izdvojili čamci Njemačke, Velike Britanije, Italije i Argentine. Srpska posada se borila sa Ukrajincima. Na kraju, u finale su ušli Nijemci (6:09.28), Britanci (6:09.79) i Italijani (6:10.78). Srpski čamac ostvario je vrijeme 6:22.12, dakle imao je zaostatak od čak 13 sekundi.

Srpski dubl skul će se takmičiti u utješnom B finalu.

"Htjeli smo na ovom Svjetskom kupu da vidimo koliko Vasić i Marjanović vrijede u dubl skulu. Očigledno je da nemaju potreban kvalitet da se nose sa jakom konkurencijom i definitivno ova posada ispada iz kombinacije za olimpijske kvalifikacije. Naknadno ćemo odlučiti koji će od ove dvojice u Lucernu veslati u skifu i pokušati da u ovoj disciplini dođe do olimpijske vize", rekao je selektor Nebojša Ilić.

(MONDO - foto: www.worldrowing.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC