• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Litvansko "čudo" hara na SP

Plivačica Ruta Meilutite u kvalifikacijama na 100 metara prsno na SP oborila evropski i rekord šampionata, a u polufinalu postavila i svjetski rekord.

  Litvansko "čudo" hara na SP Izvor: MONDO

Ruta Meilutite je prošlog ljeta na Olimpijskim igrama u Londonu od anonimne plivačice iz Litvanije postala svjetska zvijezda.

Djevojčica iz Kaunasa je na Olimpijske igre stigla sa velikom željom da napravi dobar rezultat i ona joj se i ispunila.

Petnaestogodišnja Rute osvojila je zlatnu olimpijsku medalju na 100 metara prsno. U decembru je potom potvrdila da to nije slučajnost, pa se i na SP u 25-metarskim bazenima u Istanbulu okitila sa još dvije zlatne medalje - na 50 i 100 metara prsno.

Godinu dana nakon proboja na svjetsku scenu ponovo pravi šou. U prvom nastupu na SP u Barseloni ubila je tri muve jednim udarcem.

U kvalifikacijama na 100 metara prsno u Barseloni ne samo da je imala najbolje vrijeme (1:04,52), već je srušila i dva rekorda - evropski i rekord šampionata.

Ona je za gotovo za sekundu zabilježila bolji rezultat nego kada je osvojila zlato u Londonu - 1:05,47 minuta.

Rute je tako popravila dosadašnji evropski rekord za 68 stotinki (1:05,20), čiji je vlasnik bila upravo ona, od 8. juna ove godine kada ga je zabilježila na mitingu u Monte Karlu. Tri dana kasnije u Barseloni postavila je i evropski rekord na 50 metara prsno - 29,96 sekundi i tako napravila sjajnu uvertiru za Svjetsko prvenstvo.

Ona je zatim u polufinalu priredila još veći spektakl jer je oborila svjetski rekord. Fantastična djevojčica iz Litvanije je zabilježila vrijeme 1:04,35 minuta i za desetinku popravila dosadašnji najbolji planetarni rezultat, čija je vlasnica od avgusta 2009. bila Amerikanka Džesika Hardi.

Ukoliko se okiti zlatnom medaljom u finalu (a sudeći prema prikazanom sva je prilika da će uspjeti u tome) postaće prva plivačica iz baltičkih zemalja kojoj je to pošlo za rukom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC